Avain menestykseen? Koeajoimme kolme erilaista täyssähköautoa – kaikissa sama voimalinja | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Avain menestykseen? Koeajoimme kolme erilaista täyssähköautoa – kaikissa sama voimalinja

PSA-konsernin täyssähköinen voimalinja muuntautuu moneen käyttötarkoitukseen sopivaksi. Onko 50 kWh:n ajoakun ja 100 kW:n moottorin yhdistelmä uusi ranskalaisten Graalin malja?
Avain menestykseen? Koeajoimme kolme erilaista täyssähköautoa – kaikissa sama voimalinja

Automaailmassa 2010-luku tullaan todennäköisesti muistamaan pienten turboahdettujen bensiinimoottorien aikakautena. Kokoonsa nähden hämmentävän sitkeästi vääntävät kolmipyttyiset turbomyllyt olivat melkoisia insinööritaidonnäytteitä, mutta pohjimmiltaan tarve kyseiselle tekniikalle kumpusi EU-politiikan haluista polkea liikenteen päästöjä alas.

Äkkiseltään ajatellen parhaan tekniikan turboahdetuille moottoreille olisi voinut kuvitella löytyvän saksalaisten autovalmistajien tuotekehitysosastoilta, mutta yllättäen ranskalaiset pääsivät näyttämään itänaapureilleen pitkää nenää. Goupe PSA:n PureTech-moottorisukupolvi tuntui lähes kahmivan Vuoden Moottori -palkintoja (kyllä, moottorikehityksellekin löytyy omia arvostettuja kilpailuja).

Nyt uuden vuosikymmenen startattua polttomoottorit tulevat väistämättä jäämään täyssähköisten voimalinjojen jalkoihin. Mikäli autovalmistajat olisivat itse saaneet päättää, muutos sähköautoihin olisi tuskin tapahtunut edes näin nopeasti (tai hitaasti), sillä edellä mainittuihin uusiin ja sinällään edistyksellisiin polttomoottoreihin ja niiden kehitykseen käytettiin miljarditolkulla rahaa. Mutta muutos on jo tapahtumassa eikä U-käännöksen mahdollisuutta enää ole.

Citroën, Peugeot, DS ja nykyisin myös Opel, eli PSA-konserni, uskoo tällä hetkellä vahvasti oman 50 kWh:n akustosta ja 100 kW:n sähkömoottorista koostuvan sähkövoimalinjan nimeen.

Kyseinen voimalinja tullaan näkemään lähitulevaisuudessa todella monessa uutuusmallissa, joista koeajoimme kuluvan syksyn aikana DS 3 Crossback E-Tense -mallin, Peugeot e-208:n ja Peugeot e-2008:n.

Peugeot e-208 ohjaamo

Valmistaja itse on korostanut markkinoinnissaan kyseisten automallien kohdalla ”vapautta valita”, jolla on viitattu siihen, että esimerkiksi pienen Peugeot 208:nkin voi ostaa niin bensiini-, diesel- kuin sähkömoottorilla varustettuna.

Toisaalta täyssähköisyyden osalta voidaan pian puhua PSA-tuotteiden kohdalla vapaudesta valita hyvin toimivan ja käytännöllisen sähkövoimalinjan ympärille omiin tarpeisiin soveltuva korimalli.

Valmistajalle samanlaisen voimalinjan kopioiminen tuotteesta toiseen on taatusti tuotannollisesti kustannustehokasta, mutta kuluttajan suuntaan se on myös selkeää. Kyseinen 50 kWh:n akusto riittää mainiosti täyttämään keskivertoautoilijan ajosuoritteet ja vähän ylikin, ja samaa voi sanoa 100 kW:n (136 hv) sähkömoottorista, joka vääntää mukavat 260 Nm.

Ajotyylistä ja lämmitystarpeesta riippuen kaikilla kolmella automallilla saavuttaa noin 250-300 kilometrin toimintamatkan. Lataaminen onnistuu kotona vaivattomasti esimerkiksi yön yli Type2-latausasemasta tai tienpäällä CCS-pikalatureista, joita PSA:n voimalinja pystyy hyödyntämään enimmillään 100 kW:n teholla.

Käytännöllisyydessä eroja

Täyssähköisten ranskalaisten automallien kruununjalokivi on tällä hetkellä DS 3 Crossback E-Tense, joka erottuu ennen kaikkea tyylikkäällä muotoilulla ja huolitellulla viimeistelyllään.

Täyssähköisen DS 3 Crossbackin hinnat alkavat 41 391 eurosta, eli kyseessä on saman kokoluokan Peugeot e-2008:aa huomattavasti kalliimpi malli. Toisaalta automallin voi hankkia varsin houkuttelevaan hintaan DS GO -yksityisleasingin kautta esimerkiksi 3 vuoden ja 45 000 kilometrin sopimuksella 483 euron kuukausihintaan. Kyseessä on vieläpä niin sanottu aito leasing, jonka hintaan on sisällytetty 24 prosentin arvonlisävero. Näin ollen yrittäjälle, joka käyttää autoa vain työajoihin, kyseessä on enää noin 390 euron (alv 0%) kuukausittainen investointi.

Jos DS 3 Crossback E-Tenseä vertaa Peugeot e-2008:aan, automalli ei yllä yhtä hyvään käytettävyyteen Peugeotin kanssa. Kahden henkilön tarpeissa ero ei ole suuri, mutta esimerkiksi 84 litran kokoero tavaratilassa on lastenrattaiden kannalta kriittisen suuri Peugeotin hyväksi. Myös Peugeotin laajemmalti aukeavat takaovet tarjoavat paremman kulun takapenkille.

Kokoerot johtuvat siitä, että Peugeot e-2008 on DS 3 Crossback E-Tenseä lähes 20 senttimetriä pidempi.

Peugeot e-2008 täyssähköauto

Jos Peugeot e-208:aa ja e-2008:aa vertailee keskenään, järkiperusteet nimenomaan pienemmälle e-208:lle jäävät vähiin. Automallien välillä on vain alle 3000 euron hintaero. Ero automallien pituudessa on peräti 24,5 senttimetriä, mikä näkyy ennen kaikkea takamatkustajien tiloissa sekä tavaratilassa. Akseliväli on e-2008:ssa 6,5 senttimetriä pidempi ja tavaratila peräti 169 litraa suurempi (434 litraa vs. 265 litraa). Myös kymmenen senttiä lisää korkeudessa tuo kummasti väljyyden tunnetta matkustamoon. Pienellä lisähinnalla saa siis huomattavasti enemmän autoa.

Sähköä massoille

PSA:n nykyinen sähkövoimalinja soveltuu hyvin niin sanotuksi koko kansan sähkövaihtoehdoksi. Keskimääräiseen käyttötarpeeseen nykyinen 50 kWh:n akkukapasiteetti riittää mainiosti, ja lähitulevaisuudessa tuotekehityksen kannalta nykyistä tekniikkaa voitaisiin parhaiten hioa parantamalla voimalinjan energiatehokkuutta. 

Ehkäpä suurin puute PSA:n sähkövoimalinjassa on liike-energian talteenoton säätömahdollisuus. Vaihteenvalitsimesta löytyy B-ajotila, jossa energiantalteenotto on D-ajotilaa voimakkaampi, mutta muuten kuljettajalla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa voimakkuuteen. Valmistajan mukaan tällä on pyritty mahdollisimman luontevaan ja helppoon vaihdokseen polttomoottoriautoista sähköautoihin. Sinänsä ymmärrettävää, mutta ei kovin kauaskantoista ajattelua.

Peugeot e-208

Nykyisellään Peugeot e-208:lla, e-2008:lla ja DS 3 Crossback E-Tensellä pystyy ajamaan noin 14-20 kWh/100 km keskikulutuksilla, mutta parempi energiantalteenoton hallitseminen voisi auttaa tiputtamaan lukemia lähemmäs kymmentä kilowattituntia sataa kilometriä kohden. Etenkin vapaalla rullaustoimintoa jää kaipaamaan.

Myyntipotentiaalia PSA:n täyssähköautoilla on. Esimerkiksi Peugeot e-208 on kivunnut lokakuun ensirekisteröintitilastoissa Euroopan 5. suosituimmaksi täyssähköautoksi. Opel Corsa-e pitää saman listan 8. sijaa.

PSA:lla tuntuu olevan kaikki mahdollisuudet uusia PureTech-bensiinimoottoreiden menestystarina myös 2020-luvun täyssähköaikakaudella. Enää sähköiseltä voimalinjalta uupuu vain vetävä yhtenäinen nimi.

 

AUTOTALLI.COM

Selaile kaikkia uusia myytäviä Peugeot-merkkisiä täyssähköautoja.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi