Driftaus Tesla Model 3:lla sujuu kuin tanssi – salaisuus ainutlaatuisessa pidonhallinnassa | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Driftaus Tesla Model 3:lla sujuu kuin tanssi – salaisuus ainutlaatuisessa pidonhallinnassa

Tesla Model 3 on ketterä jääratojen kuningas. Autovalmistajan kokonaan itse suunnittelema pidonhallintajärjestelmä tarjoaa autolle äärimmäisen hauskan ja helpon ajettavuuden.
Driftaus Tesla Model 3:lla sujuu kuin tanssi – salaisuus ainutlaatuisessa pidonhallinnassa

Jos ollaan rehellisiä, täyssähköautot eivät ole olleet erityisen tunnokkaita ajettavuudeltaan. Teslan automalleista Model S ja Model X kykenevät kyllä uskomattomaan kiihtyvyyteen, mutta tiukassa pyörittelyssä raskaat autot eivät ole parhaimmillaan. Toistaiseksi parhaan kokonaisajonautinnon mutkitteluun on ehkäpä tarjoillut Jaguar I-Pace, mutta uuden Tesla Model 3:n myötä sähköinen kissapeto joutuu luopumaan kruunustaan.

Pääsimme kokemaan Model 3:n ajo-ominaisuuksia Kemin lumilinnan viereen rakennetulle merenjääradalle, jossa Teslan uusi tulokas pisti parastaan.

Tesla Model 3 ei ollut meille täysin vieras tuttava, sillä olimme ajaneet autolla jo heti ensimmäisen auton saavuttua maahan muutama kuukausi sitten. Vauhdikas koeajopäivä Kemissä vahvisti kuitenkin sen, että mitä enemmän Model 3:lla ajaa, sitä enemmän autosta löytyy hienosti toteutettuja ominaisuuksia sekä ajettavuutta.

Olipa Teslan automalleista mitä mieltä hyvänsä, hattua on pakko nostaa viimeistään kolmosen edessä. Ulkomittoihinsa nähden erinomaiset tilat tarjoava täyssähköauto täyttää hyvin monenlaiset tarpeet rauhallisesta perhekäytöstä rajumpaan rata-ajoon. Harva olisi uskonut Teslan ensimmäisen automallin, Roadsterin, julkistamisen yhteydessä 2008, että valmistajan portfolioon kuuluisi kymmenen vuoden päästä Model S, Model X sekä edullisimmillaan 35 000 dollaria maksava Model 3. Puhumattakaan tulevista Model Y, Tesla Semi sekä uudesta Roadster -malleista. Vauhti on ollut melkoinen.

Tesla on helppo maalitaulu poukkoilevalta tuntuvia päätöksiä tekevän johtajansa Elon Muskin myötä, mutta monilta osin ivalliset naurut ovat kääntyneet takaisin huutajaansa päin. Yksi esimerkki on Nevadassa sijaitseva Gigafactory-akkutehdas, joka on jo nyt lajissaan maailman suurin. Vaikka rakennuksesta on Teslan julkaisemien tietojen mukaan valmiina vasta 30 prosenttia, sen toiminnassa oleva pinta-ala on jo 460 000 neliömetriä ja vuosittainen akkutuotantotavoite oli viime vuonna 20 GWh:a. Nimenomaan akkujen valmistaminen on osoittautunut yhdeksi sähköautotuotannon pullonkauloista, mutta Tesla ryhtyi valmistautumaan haasteeseen jo 2014, ja kykenee tällä hetkellä puskemaan tuotantolinjoilta melkoista vauhtia autoja.

Model 3:n kohdalla tuotteen laatuongelmat olivat aiemmin täysin aiheesta tapetilla, mutta alkuvaikeudet näytetään selätetyn. Kemissä ajettavana oli kuusi kappaletta Model 3 Performance -autoja, eikä niiden viimeistelystä löytynyt huomautettavaa, vaikka pintoja kuinka koputteli, paineli ja vertaili saumojen istuvuuksia.

Model 3 loistaa radalla 

Jääradalla aamun lämmittelykierrokset tehtiin Tesla Model S P100D -mallilla, mikä oli sekä hyvä että huono. Yli kaksitonninen Model S kulki kokoonsa nähden hämmentävän eleettömästi ja hienosti kiihtyen, mutta ero Model 3:n eduksi oli ilmeinen. Noin 600 kiloa kevyempi Model 3 tuntui Model S:n jälkeen lähes kartingautomaisen kevyeltä ja ketterältä. Model S jätti itsestään jo hieman vanhahtavan kuvan.

Tesla Model 3:n näppärä ajettavuus ei kuitenkaan johdu yksi auton massasta, sillä suurin salaisuus piilee auton pidonhallintajärjestelmässä. Toisin kuin käytännössä lähes kaikki muut autovalmistajat, Tesla ei ole tyytynyt tilaamaan perusjärjestelmää ulkopuoliselta valmistajalta, vaan on toteuttanut Model 3:een täysin oman talon osaamisella Vehicle Dynamics Control -järjestelmän ohjelmistoineen. Kahdella sähkömoottorilla toteutettu nelivetojärjestelmä yhdistettynä edistykselliseen pidonhallintaan sallii jokaisen pyörän kontrolloimisen ja hidastamisen erikseen, jolloin hallitut sivuluisut tuntuvat melkeinpä liian helpoilta. Suunnittelussa mukana olleen insinöörin kanssa auton takapenkillä käyty keskustelu avasi sitä, kuinka Model 3:n massan liikkeiden muutoksia on pystytty hallitsemaan älykkäällä ohjelmistolla.

Model 3 Performance -mallissa voi valita ajotilan mukavuuspainotteisen ja urheilullisen väliltä, minkä lisäksi hauskuuttelua varten on luotu erillinen Track Mode. Se sallii näyttävän driftailun jopa kuivalla asvaltilla, mutta jääradalla tyylikkäät kylkimyyryt taittuvat myös sport-ajotilassa. Jo ensimmäisten kierrosten jälkeen on pakko todeta, että ajokokemus Model 3:lla on täysin ainutlaatuinen. Välitön teho yhdistettynä upeasti toimivaan ja hallitun revittelyn sallivaan pidonhallintaan on kertakaikkisen hieno. Ruusuja on annettava myös nelivedon etenemiskyvylle liukkaalla tienpinnalla. Kiihtyvyys osoittautui olosuhteisiin nähden jopa rajuksi.

Ajoasento löytyy lyhyille ja pitkille 

Ajoasento löytyy pitkällekin kuljettajalle helposti ja pisteet voi antaa ohjauspyörän reiluista säätövaroista. Koska ohjaus on nopea ja ratti pyörähtää kokonaisuudessaan vain kaksi kierrosta, Model 3 tuntuu kuin tanssivan läpi jäisen radan. Kahden ja puolen kilometrin kierrokset kuluvat turhankin nopeasti.

Ratapyörittelyn lisäksi pitkään Model 3 -päivään kuului ajamista myös yleisillä teillä. Routavaurioisilla teillä Model 3:n ajomelu nastarenkaiden kanssa on selvästi Model S:ää runsaampaa, muttei niin paha etteikö sen kanssa voisi elää. Tesla Model 3:n äänentoistojärjestelmä osoittautui sävyiltään kirkkaaksi ja yllättävänkin tasokkaaksi. Koeajoauto oli ilmeisen uusi, sillä sisäänrakennettua Spotifyta ei oltu vielä kertaakaan käytetty. Teslan tapaan rekisteröityminen musiikkipalveluun tapahtui äärimmäisen helposti yhdellä klikkauksella. Auto vain varmisti, että kuljettaja haluaa ottaa Spotifyn käyttöön autossa, minkä jälkeen rekisteröityminen hoitui täysin automaattisesti.

Nyt toista kertaa Model 3:a ajaessa suuren vaakasuuntaisen kosketusnäytön käyttäminen alkoi tuntua entistä luonnollisemmalta. Koska autossa ei ole erillistä mittaristoa, kaikki ajon kannalta oleellinen tieto on sijoitettu näytön vasempaan yläkulmaan mahdollisimman lähelle kuljettajan näkökenttää. Näyttö on sen verran korkealla, ettei katsetta ole syytä siirtää tiestä sen enempää kuin perinteisenkään mittariston kanssa. Toki tuulilasin HUD-heijastusnäyttö olisi tervetullut lisävaruste, mutta sellaista Model 3:een ei ainakaan toistaiseksi ole tarjolla. 

Kahdeksaan kameraan, 12 ultraäänisensoriin sekä yhteen tutkaan perustuvasta Autopilot-järjestelmästä ei oteta vieläkään täyttä potentiaalia irti, mutta oletettavasti sitä kehitetään lähitulevaisuuden järjestelmäpäivitysten myötä. Esimerkiksi pysäköinnin yhteydessä 360-asteista näkymää ei ole vielä saatavilla, vaikka kahdeksan kameraa sen sallisikin. Teslan filosofiassa etänä tapahtuvat auton ominaisuuksien päivitykset ovat tärkeässä roolissa. Auto elää ja kehittyy vuosien saatossa.

Teslan järjestämän koeajotapahtuman siirtymäajot suoritettiin nekin Model 3:lla. Tämä mahdollisti todenmukaisen tilanteen testata kuljetuskapasiteettia jopa viidellä aikuisella. Suurimman yllätyksen tarjosi takamatkustajien reilut tilat niin jalka- kuin pääntilan suhteen. Ainoastaan auton leveys tuotti hankaluuksia, kun takapenkille asettautui kolme aikuista istumaan. Jopa kaksimetriselle pääntilaa oli takana kelvollisesti, vaikka hiukset hipoivatkin suurta kattoikkunaa.

Tesla Model 3:n tavaratila on 425 litran kokoinen ja sedan-mallisesta takaluukusta huolimatta kontti on käytettävyydeltään näppärä. Luukun saranat on sijoitettu auton ulkopuolelle, jolloin ne eivät syö tilaa ja leveyttä sisältä. Kahden koeajon perusteella Tesla Model 3 herättää vakavaa omistamishimoa, jota on vaikea pukea sanoiksi.

Lue lisää tulevista edullisemmista Tesla Model 3 -malliversioista.

 

Katso Tesla-malliston uudet autot

Katso Tesla Model 3-mallisarjan uudet autot

Katso Tesla Model 3 Model 3 Performance Dual Motor AWD mallin uudet autot

Katso myytävät Tesla vaihtoautot

Katso myytävät Tesla Model 3 vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Katso autotallista myös kaikki Alma Media Tesla Model 3 koeajot ja arviot.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi