Etuveto vs. takaveto - kumpi on oikeasti parempi? | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Etuveto vs. takaveto - kumpi on oikeasti parempi?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme viikottain asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muutoin tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Etuveto vs. takaveto - kumpi on oikeasti parempi?

Tämän viikon aiheessa pureudumme auton vetotapaan ja kysymme, onko takavetoinen auto oikeasti sen parempi kuin edestä vetävä. Takavetoisista autoista puhuttaessa yksi merkki nousee yleensä yli muiden, joten valitsimme väittelykumppaniksi BMW:n autoja koko ikänsä harrastaneen ja rakentaneen Terho Anttolaisen.

Terho, millainen tausta sinulla on takavetoisten autojen kanssa? 

Voisi sanoa, että kun on takavedolla aloittanut, niin takavedolla on helppo päättääkin. Se on eräänlainen elämänkaari. BMW:n takavetoisista löytyy sellaista laatua, jota monesti vain ammattilainen osaa arvostaa. 

Miksi kukaan valitsisi takavetoisen auton? Eikö se ole kalliimpi ja monimutkaisempi valmistaa? 

Takavetoinen auto on ensinnäkin turvallinen ja tasapainoinen ajettava. Auto kääntyy mutkassa paljon etuvetoista paremmin ja painojakauma saadaan takavetoisissa autoissa paremmaksi. Monesti kun etuvetoisella lähtee kiihdyttämään reippaasti, auto nostattaa suotta keulaa ja lähtee venkoilemaan sivusuunnassa. Kun työntö lähtee takaa, ohjattavuus  ja tasapaino ovat huomattavasti paremmat. Takavetoinen auto on ehkä vähän kalliimpi, mutta kun halutaan laadukas ja tasapainoinen auto, ei tarvitse kahta kertaa miettiä auton merkkiä ja vetotapaa. Kesäkelillä ajettaessa hyvin tehdyllä bemarin alustalla varustetussa autossa loppuu enemmin kuljettajan kantti kuin auton ominaisuudet. 

Mutta eihän takaveto ole turvallinen, etenkään talvella.

Perus-sääntönä pitäisi olla aina se, että takaa löytyy hyvät renkaat. Nykyisillä luistonestojärjestelmillä takaveto ei ole sen turvattomampi kuin etuvetoinenkaan. Bemarilla on ollut vuosikymmenet tietynlainen maine, ja kyseinen merkki auton keulassa herättää joissain autoilijoissa suuria tunteita. Kun BMW:t ovat tulleet tunnetuiksi takavetoisina, merkin yleinen maine on mahdollisesti vaikuttanut myös takavetoisten maineeseen. Mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan, takavetoinen auto vain on parempi ajaa. Jos lähtee oikein herkuttelemaan, niin takavetoinen auto lukkoperällä on mutkissa aivan ehdoton.

Miksi liputat nimenomaan BMW:n takavetojen puolesta?

Bemarin rakentaminen on suorastaan taidetta. Niiden kanssa pystyy leikittelemään, kun tietää mitä tekee. Osat sopivat jopa yli malli- ja korisarjojen, ja rakentamalla sekä kokeilemalla on löytynyt todella hienoja yhdistelmiä. Autojen suunnittelu on aivan omalla tasollaan. Minulle BMW:t edustavat oman alansa taideteoksia.

Mikä on ollut paras ajamasi takavetoinen auto? 

Sanoisin, että sellainen löytyy 300-mallisarjasta. E30 on hyvä esimerkki onnistuneesta autosta. Etenkin, jos siinä on alusta kunnossa, vaikkapa M-technicin versio. Myös E46 on jäänyt mieleeni. 

Miten suhtaudut BMW:n etuvetoiseen 2-sarjalaiseen? Onko se merkille häpeäksi?

No sanotaan, että se on varmasti ihan hyvä pikku lisä mallistoon. Siinä on haettu markkinaa etuvetoisten kannattajista, mutta kyllä bemarin tulee jatkossakin pysyä päälinjaltaan takavetoisena, koska se on ollut sitä iät ja ajat. Itse en etuvetoista bemaria ostaisi.

Lue artikkelisarjan kaikki jutut täältä.

Teksti ja kuva: Teemu Granström

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi