Harkitsetko hybridiautoa? Ota nämä kaikki asiat huomioon | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Harkitsetko hybridiautoa? Ota nämä kaikki asiat huomioon

Hybridiauto voi auttaa paitsi saavuttamaan pienemmät autoilun käyttökulut, sähköinen voimalinja tuo ajoon myös mukavuutta. Selvitimme, mitä kaikkea hybridiauton ostajan tulisi ottaa huomioon autokaupoilla.
Harkitsetko hybridiautoa? Ota nämä kaikki asiat huomioon

Yksi autoilun megatrendeistä on jo vuosien ajan ollut liikenteen sähköistyminen. Sähköautot ja lähipäästötön liikenne ovat tulleet tiheään esille juhlapuheissa, mutta viimein sähköautojen ja hybridien yleistyminen on alkanut näkyä myös myyntitilastoissa yhä laajenevan autotarjonnan sekä akkuteknologian kehittymisen myötä. 

Suomen hallitus on asettanut tavoitteeksi, että maamme tieliikenteessä olisi vuoteen 2030 mennessä käytössä 250 000 sähköautoa ja 50 000 kaasuautoa. Sähköautoilla tarkoitetaan tässä tapauksessa täyssähköautoja sekä pistokkeesta ladattavia plugin-hybridiautoja. Myös kaasuautoja voi pitää eräänlaisia hybrideinä, sillä niissä käyttövoimia on kaksi: maa- tai biokaasu sekä bensiini.

Koska hybridit ovat tällä hetkellä trendikkäitä ja asiakkaat haluavat niitä ostaa, lähestulkoon jokaiselta autovalmistajalta löytyy vähintään jokin automalli, jota voi kutsua hybridiksi. Kuluttajan kannalta hybridikäsitteen ymmärtäminen ei kuitenkaan ole kovin helppoa, sillä sanaa viljellään kuvaamaan jopa kehittynyttä polttomoottorin sammutusautomatiikkaa.

Hybridiauton terminologiaa on ehkäpä helpoin lähteä purkamaan siitä näkökulmasta, pystyykö autolla ajamaan yksinomaan sähkön voimalla polttomoottorin ollessa sammutettuna. Tämä jakaa hybridiautot myös lähtökohtaisesti niihin, joita voi ladata ulkoisesta virtalähteestä (pistokehybridit) sekä niihin jotka lataavat hybridivoimalinjan akustoa vain ajon aikana polttomoottorilla generoimalla sekä liike-energiaa talteen ottamalla.

Kevythybridit ja itselataavat hybridiautot

Hybridiautojen kevyempää päätä edustavat nimensä mukaisesti niin sanotut kevythybridit. Ne ovat autoja, joissa on tyypillisesti pieni ajoakku sekä sähkömoottori, joka avustaa polttomoottoria liikkeellelähdöissä. Kevythybridi ei oikeastaan koskaan kulje pelkän sähkömoottorin voimin, mutta voimalinjan sähköistäminen mahdollistaa monissa kevythybridimalleissa sen, että polttomoottori voidaan sammuttaa esimerkiksi liikennevaloihin hidastettaessa jo esimerkiksi 30 km/h nopeudessa. Näin on esimerkiksi suomalaisten yhdessä suosikkikatumaasturissa Kia Sportagessa, jonka kevythybridimallia koeajoimme. Käy lukemassa Kia Sportage kevythybridin eduista tarkemmin koeajoartikkelista

Tyypillisesti lähes kaikki hybridiautot ovat automaattivaihteisia, mutta poikkeuksiakin löytyy. Esimerkiksi Suzuki Swift Hybrid -kevythybridimallissa vaihteistona toimii käsivalintainen laatikko.

Polttoainetaloudellisuuden kannalta kevythybridijärjestelmillä on vain pieni vaikutus, joten sitä ei kannata pitää erityisen suuressa painoarvossa ostopäätöstä tehdessä. Sen sijaan ajomukavuuteen kevythybridilläkin on vaikutusta ja monissa tapauksissa auton ostohinnassa voi säästää jonkin verran kevythybridin pienemmän päästöarvon vuoksi.

Itselataavat hybridiautot, toiselta nimeltään täyshybridit, ovat kevythybridejä hieman kehittyneempiä sähköisen ajon osalta. Täyshybridiautolla on mahdollista ajaa lyhyitä matkoja myös pelkän sähkömoottorin voimalla, mutta akun kapasiteetti riittää tyypillisesti vain muutaman kilometrin matkoihin. Pieni akku tarkoittaa toisaalta myös sitä, että sen lataaminen tyhjästä täyteen liike-energiantalteenotolla sekä polttomoottorilla generoimalla on nopeaa.

Itselataavat hybridit ovatkin parhaimmillaan kaupunki- ja taajama-ajossa, jossa liikenne on pysähtelevää. Moottori- ja maanteillä hybridin edut pienenevät merkittävästi. Ylivoimaisesti eniten tieliikenteestä löytyy Suomessa Toyotan täyshybridejä. Viime vuosina tarjontaa myös perinteisiin täyshybrideihin on tullut lisää esimerkiksi Hyundai Ioniq Hybridin ja Kia Niron myötä.

Plugin-hybridit eli pistokehybridit

Vaikka lukumäärällisesti perinteiset hybridiautot pitävät vielä pitkään kärkisijaa sen suhteen, kuinka paljon niitä on tieliikenteessä, autovalmistajien ja kuluttajien suurin mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä plugin-hybridiautoihin. Niitä pystyy lataamaan ulkoisesta virtalähteestä joko kotona perinteisestä suko-pistorasiasta tai niin sanotusta voimavirrasta sekä julkisilla latauspisteillä. Pikalatausmahdollisuus on pistokehybrideissä harvinaisuus, mutta sellaisen voi löytää esimerkiksi Mitsubishi Outlander PHEV -katumaasturista.

Plugin-hybridissä on tavallisesti noin 10-15 kWh:n ajoakku, jonka täyteen lataamalla sähköistä ajoa on käytössä noin 50 kilometrin matkalle. Tällaisen akun lataaminen onnistuu täyteen hitaammallakin kotilatauslaitteella yön aikana, joten pistokehybridit soveltuvat erityisen hyvin sähköiseen työmatkaliikenteeseen.

Myös autoverotuksen suhteen plugin-hybridit ovat erityisen edullisia, mikä on tehnyt niistä suosittuja kalliimman pään automerkissä. Suosittuja pistokehybridejä löytyy esimerkiksi BMW:ltä, Mercedes-Benziltä, Porschelta ja Volvolta

Edullisempia suosittuja pistokehybridimalleja ovat esimerkiksi Hyundai Ioniq plug-in, Kia Niro Plug-in, Kia Optima Plug-in, Mini Countryman S E ALL4, Mitsubishi Outlander PHEV, Toyota Prius Plug-in, Volkswagen Golf GTE ja Volkswagen Passat GTE

Pistokehybridin lataaminen

Pistokehybridin latausnopeuksiin vaikuttaa paitsi pistokkeesta saatava sähkövirta, myös auton sisäinen laturi, jonka teho määrittelee sen, kuinka nopeasti auto pystyy lataamaan. Helppona havainnollistavana esimerkkinä voi pitää sitä, että suko-pistokkeesta plugin-hybridin lataa tyhjästä täyteen noin 10-12 tunnissa. Julkisella latausasemalla, jonka teho on esimerkiksi 3 kW, tyypillisen 12 kWh:n hybridiakun lataa täyteen noin neljässä tunnissa.

Plugin-hybridien yleisin latauspistoketyyppi on niin sanottu type2-pistoke. Auton mukana toimitetaan yleensä joko vakiovarusteena tai lisähinnasta sekä type2-typ2 -latausjohto että suko-type2 -johto. Viimeksi mainitusta puhutaan monesti myös väliaikaisena latausjohtona, sillä suko-pistokkeesta auton lataamista ei suositella jatkuvasti ilman, että sähköalan ammattilainen on käynyt tarkistamassa pistokkeen soveltuvuuden sähkö- ja hybridiauton lataamiseen.

Yksi vaihtoehto on kiinteän latausaseman hankkiminen kotiin. Tällaisia latauslaitteita on helppo käyttää kiinteän latausjohdon ansiosta, jolloin auton tavaratilasta ei tarvitse joka kerta erikseen poimia latausjohtoa. Laitteita on laajalti tarjolla paitsi autovalmistajien omia, myös esimerkiksi Webastolta. Latausasema maksaa tyypillisesti noin tuhat euroa asennuksineen.

Kuinka paljon hybridi säästää rahaa? 

Hybridiautojen tarjoamat mahdolliset rahalliset säästöt riippuvat paljolti siitä, millaisen hybridiauton ostaa, ja miten sitä pystyy mahdollisesti lataamaan. Hybridejä löytyy jo laajalti myös käytettyjen autojen markkinoilta, ja yleensä hybridiautojen akuille myönnetään pitkiä takuita, joten akkujen kestävyys ei lähtökohtaisesti ole ongelma käytettyä hybridiä ostettaessa.

hybridi

Auton hankintahinnassa suurimmat säästöt ovat saatavissa, mikäli ostoslistalla on tehokas premium-tasoinen automalli. Tällöin säästöt voivat kohota esimerkiksi Porschen tapauksessa kymmeniintuhansiin euroihin vastaavantehoisiin pelkällä polttomoottorilla varusteltuihin autoihin nähden.

Käyttökuluiltaan pistokkeesta ladattavat plugin-hybridit ovat edullisimpia, mikäli autoa pystyy lataamaan edullisesti kotona sekä työpaikalla. Plugin-hybridit pystyvät hyödyntämään myös julkisia latauspisteitä, jotka ovat esimerkiksi monissa kauppakeskuksissa ilmaisia. Hankintahinnaltaan pistokehybridit ovat toisaalta vastaavia polttomoottoriautoja kalliimpia, joten hintaerotuksen kattamiseksi saa ajaa tyypillisesti vuosia sähköisiä kilometrejä.

Perinteisten täyshybridien etu liittyy edulliseen hankintahintaan. Vaikka autolla ei pystyisikään ajamaan sähköllä kuin enimmillään muutaman kilometrin putkeen, hybriditekniikka voi säästää useamman litran polttoainetta sataa kilometriä kohden.

Hybridiautojen sisätilat – joutuuko mukavuudesta tinkimään?

Hybridi- ja sähköautoihin liitetään edelleen mielikuva ahtaudesta ja pienikokoisesta tavaratilasta suuresta akusta johtuen. Väite olisi pitänyt osittain paikkansa vielä muutamia vuosia sitten, kun hybridiautoja rakennettiin pelkällä polttomoottorilla varustettujen autojen pohjalle. Nykyään niin hybridit kuin sähköautotkin on suunniteltu alustaratkaisusta alkaen käyttötarpeeseen sopiviksi, ja suurikokoisetkin ajoakut pystytään sijoittamaan auton pohjaan tai esimerkiksi takamatkustajien istuinten alapuolelle niin, etteivät ne syö lainkaan tai juuri ollenkaan sisätiloja.

Hybridi- ja sähköautoja löytyy jo lisäksi kaikista eri kokoluokkien autoista, ja esimerkiksi neliveto toteutettuna kahdella sähkömoottorilla voi jopa tarjota suuremmat sisätilat, kun kardaaniakselin tunneli poistuu. 

Hybridillä ajaminen ja eri ajotilat

Yksi hybridiautoihin liittyvä kysymys on se, eroaako niiden ajaminen perinteisistä polttomoottoriautoista. Vastaus on helppo, sillä hybridiautolla ajaminen on yhtä helppoa kuin millä tahansa automaattivaihteisella autolla. Perinteisessä täyshybridiautossa pystyy yleensä pakottamaan sähköisen ajotilan päälle, mikäli autolla haluaa ajaa mahdollisimman pitkän yhtämittaisen matkan pelkällä sähköllä. Kevythybrideissä järjestelmän toimintaan ei pysty yleensä vaikuttamaan millään tavoin, sillä auto ei missään vaiheessa käytä pelkkää sähkömoottoria liikkumiseen.

hybridiauton ajotilat

Pistokehybrideissä on luonnollisesti kaikista laajimmat mahdollisuudet kuljettajalle vaikuttaa auton ajotiloihin. Koska sähköllä pystyy ajamaan pistokehybridillä yleensä noin 30-60 kilometriä täydellä akulla, myös kuljettajalle on ollut järkevää mahdollistaa päätös siitä, milloin sähköä halutaan käyttää. Myös pistokehybridillä ajaminen onnistuu helposti täysin ilman opettelua, mutta suurimman hyödyn autosta saa, jos eri ajotilat opettelee.

Pistokehybrideissä on tyypillisesti normaali hybrid-ajotila, jossa auto käyttää sähkö- ja polttomoottoria parhaaksi katsomallaan yhdistelmällä mahdollisimman pienen kulutuksen saavuttamiseksi. Lisäksi autoissa on pakotettu EV-ajotila, jolloin autolla voi ajaa täysin sähköllä niin pitkään kuin akussa riittää virtaa. Pakotettu sähköajo on suunniteltu ennen kaikkea maihin ja kaupunkeihin, joissa tietyillä alueilla ei saa ajaa kuin sähköllä. Suomesta tällaisia alueita ei toistaiseksi löydy.

Automallista riippuen EV-ajotilassa ajoakku ajetaan joko aivan tyhjäksi, tai kuten esimerkiksi Hyundai Ioniq plug-in -autossa akkuun jätetään virtaa suunnilleen kymmenen prosenttia, jolloin auto jatkaa ajamista kuten tavallinen perinteinen täyshybridi. Välillä pistokehybridejä moititaan siitä, että sähkön loputtua polttoaineenkulutus on korkea, sillä autossa on painavat akustot. Esimerkiksi Hyundain kehittämässä mallissa tällaista ongelmaa ei ole, kun auto on ikään kuin yhdistelmä pistoke- ja täyshybridiä.

Normaalisti plugin-hybridiautoissa on hybrid- ja sähköajotilojen lisäksi mahdollisuus kytkeä niin sanottu Save-toiminto päälle, jolloin auto pitää akussa halutun varaustilan. Näin sähköä voidaan säästää esimerkiksi vain kaupunkiajoihin.

Monista pistokehybrideistä löytyy lisäksi Charge-toiminto, joka löytyy yleensä Save-toiminnon kanssa samasta painikkeesta. Charge-tilassa auton voi pakottaa lataamaan virtaa ajoakkuun polttomoottorilla generoimalla. Toiminto on hyödyllinen esimerkiksi ajettaessa maantiellä, jossa polttomoottoria voidaan käyttää hyvällä hyötysuhteella ja samalla ladata ajoakkua pientä lisäpolttoaineenkulutusta vastaan.

Hybridien määrä Suomessa

Niin perinteisten hybridien, ladattavien pistokehybridien kuin täyssähköautojenkin määrät ovat moninkertaistuneet Suomen tieliikenteessä viiden viime vuoden aikana ja kasvu on ollut kiihtyvää. Vuonna 2013 täyssähköautoja oli tieliikennekäytössä 169 kappaletta ja vuonna 2017 määrä oli kohonnut 1449 ajoneuvoon.

Pistokehybrideissä määrä on noussut vuoden 2013 296 autosta vuoden 2017 5729 autoon. Perinteisissä hybridiautoissa, joissa ulkoista latausominaisuutta ei ole, määrä on noussut 8 445 autosta 28 519 autoon samassa ajassa vuodesta 2013 vuoteen 2017.

 

Tämän hetken mielenkiintoisimpia pistokkeesta ladattavia plugin-hybridiautoja:

Audi A3 e-tron

Audi Q7 e-tron quattro

BMW 225xe

BMW 330e

BMW 5-sarja

BMW 740e iPerfomance

BMW i8 

BMW X5 xDrive40e

Hyundai Ioniq plug-in

Kia Niro Plug-in hybridi

Kia Optima Plug-in

Mercedes-Benz C 350 e

Mercedes-Benz E 350 e

Mercedes-Benz GLC 350 e 4Matic 

Mercedes-Benz GLC 350 e coupé 4Matic 

Mercedes-Benz GLE 500 e 4Matic

Mini Countryman S E ALL4

Mitsubishi Outlander PHEV

Porsche Cayenne S E-hybrid

Porsche Panamera 4 E-Hybrid

Toyota Prius Plug-In Hybrid

Volkswagen Golf GTE

Volkswagen Passat GTE

Volvo S90 T8 Plug-in Hybrid

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Volvo V90 T8 Plug-in Hybrid

Volvo XC60 Plug-in Hybrid

Volvo XC90 Plug-in Hybrid


Katso kaikki uudet hybridiautot
Katso kaikki hybridi vaihtoautot

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi