Harkitsetko kaasuautoa? Ota nämä asiat huomioon autokaupoilla | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Harkitsetko kaasuautoa? Ota nämä asiat huomioon autokaupoilla

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: GASUM // Uusiutuvalla biokaasulla kulkeva kaasuauto on ympäristöystävällinen ja edullinen valinta. Kaasutankkausasemia on kattavasti Oulun ja Etelä-Suomen välillä.
Harkitsetko kaasuautoa? Ota nämä asiat huomioon autokaupoilla

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: GASUM

Liikenteen päästötavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua. Pitkien välimatkojen Suomessa täysin uusiutuva biokaasu on monelle autoilijalle kaikista vaivattomin, ja perinteisiä bensiini- ja dieselautoja edullisempi vaihtoehto liikkumiseen.

Täyssähköautoon verrattuna kaasuhybridi on ennen kaikkea vaivaton, ja biokaasulla ajettaessa energia on tuotettu myös täysin uusiutuvalla tavalla.

Kokosimme yleisimmät kaasuautoihin liittyvät kysymykset vastauksineen yhteen.

 

Minkä verran kaasuauto maksaa?

Kaasuautomalleja on tarjolla laajasti kompakteista kaupunkiautoista aina suuriin perheautoihin. Vastaavaan bensiinimalliin verrattuna kaasuauto on hankintahinnaltaan melko tarkalleen samansuuruinen, joten edullisista käyttökuluista pääsee nauttimaan heti ensikilometreistä alkaen.

Uusia kaasuautomalleja on tarjolla Audilla, Seatilla, Skodalla ja Volkswagenilla. Lisäksi markkinoilta löytyy runsaasti käytettyjä kaasuautoja esimerkiksi Mercedes-Benziltä, Opelilta Subarulta ja Volvolta.

 

Miten kaasuauto käytännössä toimii?

Kaasuautojakin voi kutsua hybrideiksi, sillä kaasusäiliöiden lisäksi autoissa on bensatankki, jota auto siirtyy käyttämään automaattisesti ilman käyttökatkoa, mikäli kaasu pääsee loppumaan. Nykyisestä kattavasta kaasutankkausverkostosta huolimatta matkaa voi siis jatkaa tarvittaessa myös bensiinin voimin.

Kylmällä ilmalla kaasuauton käynnistys ja ensimmäiset kilometrit tapahtuvat bensiinillä, minkä jälkeen auto siirtyy käyttämään kaasua.

Kaasun tankkaaminen on käytännössä yhtä vaivatonta kuin perinteisen polttomoottoriautonkin. Tankkaustapahtuma kestää muutamia minuutteja, mikä on suuri etu täyssähköautoihin verrattuna.

Esimerkiksi uudella Skoda Octavia G-TEC -kaasuautolla taittaa 500 kilometrin matkan yksistään kaasulla, minkä lisäksi bensiinillä voi ajaa 190 kilometriä.

 

Missä kaasuautoa voi tankata?

Gasumilla on tällä hetkellä 37  tankkausaseman verkosto, joka ulottuu Etelä-Suomesta Ouluun asti. Kaikkiaan kaasutankkausasemia löytyy Suomesta lähes 60 eri sijainnissa. Gasumin tankkausverkoston lisäksi Suomessa on parikymmentä muiden toimijoiden ylläpitämää kaasutankkausasemaa.

Gasum suunnittelee ja rakentaa jatkuvasti uusia kaasuasemia Suomeen. Tulevien asemien sijainnin voit tarkistaa Gasumin verkkosivuilta.

 

Minkä verran kaasuautolla ajaminen maksaa?

Gasumin verkkosivuilta löytyvällä laskurilla on helppo vertailla oman nykyisen auton käyttökuluja kaasuauton kuluihin. Esimerkiksi jos oma bensiinikäyttöinen auto kuluttaa keskimäärin 7 litraa polttoainetta sataa kilometriä kohden ja ajoja kertyy vuodessa 20 000 kilometriä, vuosittainen säästö käyttökuluissa olisi noin 1260 euroa kaasuautolla.

Kaasuauton etuihin kuuluu se, että alhaisiin kulutuslukemiin on verrattain helppo päästä niin kaupunki- ja taajama-ajossa kuin maantielläkin.

 

Onko biokaasulla merkitystä autoilun päästöihin?

Sen lisäksi, että biokaasu on kukkarolle edullinen tapa liikkua, se on myös ympäristölle hyväksi. Gasumin tuottama biokaasu on sataprosenttisesti uusiutuvaa. Sitä tuotetaan biokaasulaitoksissa eri puolilla Suomea esimerkiksi teollisuuden ja kotitalouksien biojätteistä.

Jos esimerkkinä käytetään yllä olevan kustannuslaskelman kanssa yhteneväistä autoa, joka kuluttaa bensiiniä 7 litraa sadalla kilometrillä ja autolla ajetaan vuodessa 20 000 kilometriä, biokaasua käyttämällä autoilijan päästövähennys olisi 3315 kilogrammaa hiilidioksidia vuodessa. Päästövähennyksellä lämmittäisi tavallista kesämökkiä 13 kuukauden ajan.

Suuressa kuvassa kaasuautoilu vaikuttaa positiivisesti myös Suomen vaihtotaseeseen, kun ulkomailta tuotavan öljyn osuus laskee. Biokaasun suosiminen onkin monella tapaa taloudellisesti ja ekologisesti järkevää.

 

Kaasuauton romutuspalkkio ja muut kampanjaedut? 

Tämänhetkisen romutuspalkkiokampanjan puitteissa kaasuauton hankintaan voi saada yhteensä 2 500 euron palkkion.

Lisäksi uuden kaasuauton ostaja saa   kaupan päälle 600 kilogramman edestä ilmaista biokaasua, jolla ajaa automallista riippuen noin 15 000 kilometriä.

 

Tutustu kaasuautoiluun ja ajankohtaisiin kampanjaetuihin.

 

 

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi