IONIQin matka jatkuu - kaksijakoinen Puola | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

IONIQin matka jatkuu - kaksijakoinen Puola

Juttusarjassa seurataan Hyundai IONIQ Hybridin matkaa Itämeren ympäri.
IONIQin matka jatkuu - kaksijakoinen Puola

Siinä missä Via Baltica tuntui ajoittain tuskaiselta ja stressaavalta Latvian ja Liettuan kohdalla, tilanne ei helpottanut lainkaan Puolan rajan ylityksen myötä, päin vastoin. Matka Liettuan Kaunasista Puolan Varsovaan kesti noin puolet kauemmin kuin reittisuunnitelma antoi olettaa. 

Pahimmaksi pullonkaulaksi muodostuivat tietyömaat, joiden kohdalla liikenne mateli kävelyvauhtia välillä useiden kilometrien matkalla. Tilannetta pahensi peltikolarit, joita tietyömaiden kohdalla tuntui olevan harvinaisen runsain mitoin. Lisäksi tie kulki lähes koko matkalta pienten kylien läpi, joiden kohdalla vauhti luonnollisesti hidastui. Näitä taajamia oli muutaman kilometrin välein, joten puolen päivän matka oli yhtä hidastelua ja kiihdyttelyä. 

Tyypillinen näky matkalla Liettuasta Varsovaan.

Jos tilanteessa haluaa nähdä edes jonkin valoisan puolen, IONIQimme keskikulutus laski matelevan liikenteen ansiosta 3,5 litraan sadalla kilometrillä. Tankkaaminen Liettuan puolella Nesteen polttoaineasemalla aiheuttikin lievää hymyilyä kun ensimmäisten 650 kilometrin hinnaksi muodostui noin 28 euroa. Itse asiassa hieman alle tuon, sillä tankilla tuli valutettua menovettä niin pajon kuin vain suinkin, polttoaineen hinta kun oli vain 1,09 euroa litralta. Mikäli omalla matkallaan haluaa oikein pihistellä, Tallinnaan kannattaa suunnata kohtuullisen tyhjällä tankilla ja käydä täyttämässä se heti ensimmisenä edullisella bensalla.  

Mukavat istuimet ja hyvä äänentoisto pelastavat

Puolan maaseudulla matelu oli myös hyvää aikaa tutustua tarkemmin IONIQin viihde- ja navigointijärjestelmään. Auton keskikonsolista löytyvä 8-tuuman kosketusnäyttö on käytettävyydeltään pääosin selkeä. Kaikkiin valikoihin pääsee pelkkää kosketusnäyttöä käyttämällä, mutta yleisimmin tarvituille näkymille, kuten radiolle ja navigoinnille löytyy myös pikavalinnat näytön alapuolen painikerivistä. 

Latauspisteitä keskikonsolista löytyy puhelimen langattoman latausalustan lisäksi yksi usb-portti sekä kaksi perinteistä 12V:n pistoketta. Lisäksi kyynärnojan sisältä löytyy yksi usb-latauspite. Kytkettäessä puhelimen usb-porttiin, auto yhdistää sen suoraan Apple CarPlay -sovellukseen, jonka kautta omat soittolistat on helpoin laittaa soimaan. Puhlimen roaming-maksujen käytännössä poistuttua hiljattain myös reissun päällä pystyy huoletta soittamaan omaa lempimusiikkiaan, mikäli puolalainen diskopolo ei satu sytyttämään. 

Varsovassa tiet ovat leveitä ja hyväkuntoisia, ajonopeudet kovia.

Autossa on hyvälaatuinen Infinity-merkkinen äänentoistojärjestelmä kahdeksalla kaiuttimella. Valikoista löytyy lisäksi ekvalisaattori, jolla pystyy korostamaan haluamiaan taajuuksia. Yllättävää kyllä hiljainen sähkömoottorilla ajelu, mukavat istuimet ja hyvä äänentoistojärjestelmä tekivät monen tunnin ruuhkassa istumisesta vaivatonta. Monessa muussa tilanteessa olo olisi käynyt levottamaksi. 

Sen sijaan IONIQin olisi toivonut varoittavan ruuhkista jo etukäteen. Jostain syystä Puolassa reaaliaikaiset liikennetiedot eivät päivittyneet auton omaan navigaattoriin samalla tavoin kuin alkumatkasta esimerkiksi Latviassa. Toisaalta eipä tieto olisi lisännyt kuin tuskaa, sillä vaihtoehtoisia reittejä ei käytännössä ollut tarjolla. 

Varsovan päärautatieaseman vieressä sijaitsevan "Stalinin hampaan" näköalaterassilta aukeaa huikeat näkymät.

Pehmeä lasku Saksan moottoriteille

Varsovan sykkeeseen saavuttaessa selkeä navigaattori tuli todella tarpeeseen. Kolmiulotteinen karttanäkymä mallinnettuine rakennuksineen helpotti merkittävästi hahmottamaan tulevia käännöksiä ja kaistavalintoja. Vaikka ajonopeudet ovat kaupunkialueella rajoituksista huolimatta kohtuullisen kovia, liikkuminen autolla Varsovassa on suhteellisen mutkatonta. Suuri määrä yksisuuntaisia katuja tosin saattaa alkuun ärsyttää. Koko keskustan alueella käy yksi ja sama pysäköintilipuke, joten riittää kun ottaa kerran automaatista lipun koko vierailun ajaksi, minkä jälkeen auton paikkaa voi halutessaan muuttaa.

Pysäköintimaksun yhteydessä täytyy syöttää auton rekisterinumero.

Automatkailu suurkaupungissa ei ole lainkaan niin hankalaa kuin voisi kuvitella. Vapaus ja helppous liikkua ovat keskustassakin etuja. Lisäksi autolla pääsee näppärästi keskusta-alueen ulkopuolelle. Yksi käymisen arvoinen kohde Varsovan reunamilla on esimerkiksi Wilanówin Palatsi. 

Wilanówin palatsi on helpon automatkan päässä Varsovan keskustasta.

Varsovan muutaman päivän pysähdyksen jälkeen yksi suunta olisi jatkaa pohjoiseen Gdanskiin. IONIQin keula tosin suunnattiin suoraan kohti Berliiniä. Matka Varsovasta Berliiniin käänsi mielikuvat muutaman päivän takaisesta matkasta Liettuasta Varsovaan päälaelleen. Moottoritie on priimakuntoista ja sillä on lähes koko matkalla 140 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Tietullipisteitä on tiheästi, mutta maksut ovat varsin edullisia.

Moottoritie on osin maksullinen, mutta koko matkalta maksu oli kohtuulliset parikymmentä euroa. Puolalaiseen tapaan myös moottoritiellä omaan nopeuteen lisätään muutama kymmenen kilometriä lisää rajoitukseen nähden. Liikennevirta kulkikin lähes koko ajan 160 km/h, monen auton ajaessa lähemmäs kahtasataa. Minkäänlaista valvontaa tiellä ei osunut kohdalle ja yleisestä ajokulttuurista pystyi päättelemään sen, ettei rajujakaan ylinopeuksia katsota kovin pahalla. Puolassa suurin ylinopeussakko on noin 120 euroa, mikä ei liene varakkaammalle autoilijalle kovinkaan suuri pelote tai hidaste. 

Puolan moottoritie olikin hyvää lämmittelyä Saksan puolella siintävälle vapaan nopeusrajoituksen autobahnalle.  

Lue matkan kaikki jutut täältä. Juttusarjan seuraavassa osassa suuntaamme Saksan moottoriteille.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi