Kaksi vai neljä vetävää pyörää - kumman valitsisit katumaasturiin? | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Kaksi vai neljä vetävää pyörää - kumman valitsisit katumaasturiin?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme viikottain asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muutoin tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Kaksi vai neljä vetävää pyörää - kumman valitsisit katumaasturiin?

Voiko katumaasturia kutsua maastokelpoiseksi, mikäli siinä on vain kaksi vetävää pyörää? Entä kuinka pahaan maastoon katumaasturilla uskaltaa todellisuudessa ajaa? Pyysimme Hyundain tuotepäällikkö Aki Kaukolaa perustelemaan, miksi autokaupoilla kannattaa valita hinnaltaan kalliimpi nelivetoinen vaihtoehto. 

Aki, vastaat työssäsi siitä, millaisia autoja Hyundai tuo Suomeen asiakkaiden ostettavaksi. Kuinka suosittuja nelivedot mallistossanne ovat? 

Myynnistä noin kolmekymmentä prosenttia on nelivetoisia malleja. Kysynnässä on nähtävissä painotusta näin loppuvuoteen talven tehdessä tuloaan. Vaikka autoa käytetään ympäri vuoden, niin kyllä talvi kummasti lisää nelivetoisten mallien myyntiä. Ja toisaalta nelivetoisuus lisää turvallisuutta myös kesällä sadekeleillä.

Miksi autoilijan kannattaa mielestäsi valita katumaasturin nelivetoinen malliversio? 

Käyttötarpeita on toki erilaisia, mutta nelivedolla ajaessa huomaa helposti, että siitä on hyötyä yllättävänkin usein. Kaupunkiolosuhteissa esimerkiksi kadunvarsipysäköinnistä on talvisin hankalaa päästä poistumaan, mikäli auton vierelle on aurattu lumivalli. Pahimmassa tapauksessa jäätynyt sohjo on jopa lapiolle liian kovaa. Myös jyrkemmissä mäissä parkkipaikat saattavat jäädä talvella kaksivetoisella autolla hyödyntämättä. Itse asiassa nelivetoisesta autosta saattaa olla kaupunkiympäristössä useammin hyötyä kuin taajamassa.

Nelivetoiset automallit ovat yleensä reilusti etu- tai takavetoisia kalliimpia. Onko panostus sen arvoista?

Jokaisella on tietysti omat ostokriteerit ja joku arvostaa nelivetoisuutta toista enemmän. Jos mietitään Suomen sääolosuhteita, niin nelivedosta on aika suuren osan vuodesta hyötyä. Ja ehkä vielä hyötyäkin enemmän mukavuutta. Kaksivetoisellakin autolla pärjää monesti hyvin, mutta kyllä itselleen saa antaa luvan myös nauttia autoilusta. Nelivetoisuudella tuntuu olevan turhaankin maine ylellisyystuotteena. 

Hyundai esitteli hiljattain uuden kompaktin Kona-nimisen katumaasturin. Kaikki valmistajat eivät tarjoa nelivetoisuutta näin pieneen autoluokkaan, miksi Hyundai tuo Konasta myös nelivetoisen version?

Pienet katumaasturit on monesti suunniteltu b-segmentin henkilöautojen pohjalta, jolloin nelivetoisuuden lisääminen ei ole välttämättä edes teknisesti mahdollista. Hyundai Konan kohdalla auto on täysin uusi ja nelivetoisuus on voitu huomioida jo suunnitteluvaiheessa, koska auto on alusta alkaen katumaasturiksi kehitetty. Asiakkaille on haluttu tarjota mahdollisuus valita myös nelivetoinen versio.

Millaisiin teknisiin ominaisuuksiin autoilijan kannattaa kiinnittää huomiota valitessaan nelivetoista autoa?

Suurin osa nelivetojärjestelmistä on tänä päivänä niin sanottuja kytkeytyviä nelivetoja, jolloin voima ohjataan neljälle pyörälle vain tarpeen vaatiessa. Osassa autoja neliveto on päällä puolestaan jatkuvasti, mikä lisää polttoaineen kulutusta mutta tuo ehkä suuremman turvallisuudentunteen. Monissa kytkeytyvän nelivedon autoissa nelivetoisuuden pystyy myös lukitsemaan käyttöön kojelaudan painikkeesta. Sanoisin, että kytkeytyvä nelivetojärjestelmä on suurimpaan osaan käyttötarkoituksia se paras vaihtoehto.

Usein kuulee sanottavan, ettei katumaasturilla uskalla ajaa päällystettyä tietä pidemmälle. Millaisissa olosuhteissa katumaasturilla uskaltaa todellisuudessa ajaa?

Jos puhutaan maastoajosta, niin suomalainen pöpelikkö on yleensä kyllä sellaista, että sinne mennäkseen tarvitsee vähintään metsäkoneen. Jos haluaa ajaa offroadia, niin teiden ulkopuolelle pääsee harvoin edes niin sanotuilla oikeilla maastoautoilla. Haastavissa tieolosuhteissa maavara on monesti se ratkaiseva tekijä, ja tällaisiin olosuhteisiin myös katumaasturit ovat hyvä valinta. Jos puhutaan talviolosuhteista ja vaikkapa auraamattomasta metsätiestä, niin nelivetoinen katumaasturi pärjää siellä hyvin jos maavaraa on vain riittävästi. Monesti kuljettajan uskallus loppuu ennemmin kuin nelivetoisen katumaasturin kyvyt.

Haukutaanko katumaastureita ehkä turhaankin suhteessa niin sanottujen oikeiden maastoautojen ominaisuuksiin?

Kyllä autoista toki löytyy eroavaisuuksia jos olosuhteet viedään äärimmäisyyksiin, mutta arkipäivän käytössä oikean maastoauton ominaisuuksista ei ole monesti hyötyä. Nelivetoiset katumaasturit ovat yllättävänkin kyvykkäitä, kun puhutaan arjessa kohdattavista haastavammista olosuhteista. Jos katumaasturilla pärjää 90 prosentista eteen tulevista tilanteista ja loput kymmenen prosenttia vaatisivat oikeaa maastoautoa, tuolle kymmenykselle tulee aika paljon hintaa maastoautojen hintojen alkaessa monesti noin 70 000 eurosta. 

Millaisia trendejä automarkkinoilla on tällä hetkellä nähtävissä laajassa kuvassa?

Yksi suuri trendi on ehdottomasti sähköautojen ja hybridien suosion kasvaminen. Moni paljon ajava saattaa miettiä tällä hetkellä vaihtoehtoa dieselautolle, ja hybridit tarjoavat mielestäni hyvän ja käyttökuluiltaan edullisen vastineen. Meidän mallistossa Hyundai IONIQ on ylittänyt suosiollaan kaikki odotuksemme. 

Toinen suuri muutos on perinteisten autoluokkien pirstoutuminen uusiin segmentteihin. Hyvä esimerkki on uusi b-segmentin katumaasturiluokka, joka haastaa perinteistä niin sanottua golf-kokoluokkaa. Aikoinaan crossover- ja katumaasturimalleille hieman naureskeltiinkin, mutta asiakkaat ovat löytäneet ja mieltyneet korkeampaan istuma-asentoon ja parempaan maavaraan. Eikä nykyään katumaastureissa joudu edes tinkimään auton ajo-ominaisuuksista.

Lue artikkelisarjan kaikki jutut täältä.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi