Katsaus suomalaisten autonostoaikeisiin – kiinnostus käytettyihin autoihin pitää pintansa | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Katsaus suomalaisten autonostoaikeisiin – kiinnostus käytettyihin autoihin pitää pintansa

Uusien autojen kauppa yskii erilaisten saatavuusongelmien ja pitkien toimitusaikojen vuoksi. Käytetyt autot sen sijaan kiinnostavat entiseen tapaan.
Katsaus suomalaisten autonostoaikeisiin – kiinnostus käytettyihin autoihin pitää pintansa

Syyskuussa Suomen suurimmissa autojen markkinapaikoissa Autotallissa ja Nettiautossa toteutettiin kyselytutkimus, johon vastasi yhteensä 3038 kävijää. Tutkimus paljastaa esimerkiksi, onko vallitsevalla maailmantilanteella ollut vaikutusta auton hankinta-aikeisiin tai näkyvätkö pitkään jatkuneet uusien autojen saatavuusongelmat tuloksissa.

Eniten suunnitellaan käytetyn auton hankintaa

Tutkimuksen mukaan maailmantilanne ei näyttäisi yleisellä tasolla vaikuttavan auton hankintapäätökseen. Jopa 84 % palveluiden käyttäjistä suunnittelee auton hankintaa. Autoilun markkinapaikkoja käytetäänkin aktiivisimmin seuraavan auton etsintään. Autotarjonnan ja markkinan seuraaminen ovat myös syitä palveluissa vierailemiseen. Nettiautossa ja Autotallissa vieraillaan yhteensä noin 3 miljoonaa kertaa viikossa (Lähde: Google Analytics).

Kyselyyn vastanneista 79 % suunnittelee käytetyn auton hankintaa. Kiinnostus uuden auton hankintaa kohtaan näyttää tutkimuksen valossa hiipumisen merkkejä, 10 % palveluiden käyttäjistä ilmoitti suunnittelevansa uuden auton hankintaa. Leasing-auton hankintaa suunnitteli 6 % käyttäjistä. Autotallissa korostuu vahvempi kiinnostus uusia ja leasing-autoja kohtaan. Nettiautossa taas auton myyntiaikeet ovat korostuneemmat.

Auton hankintaa suunnittelevista suurimmalle osalle hankinta on ajankohtaista heti sopivan auton löydyttyä.Autotallissa vetovoimana liikkeiden autot, Nettiautossa laaja hintahaarukka

Autotallin tarjonta keskittyy autoliikkeiden valikoimaan. Tutkimuksen mukaan Autotallin käyttäjien kiinnostus kohdistuukin enimmäkseen 10 000–30 000 euron arvoisiin, enintään 3–4 vuoden ikäisiin vaihtoautoihin. Autotallin käyttäjät ovat myös Nettiauton käyttäjiä hanakampia ottamaan lainaa hankintaansa varten.

Nettiautossa korostuu laajemmin kaikkien hintaryhmien tarjonta. Yksityishenkilöiden myymät, pääsääntöisesti alle 10 000 euroa maksavat autot, kattavat noin neljänneksen valikoimasta. Nettiauton käyttäjien kiinnostus kohdistuu eniten alle 20 000 euron arvoisiin, yli 10 vuotta vanhoihin vaihtoautoihin.

Sähköistyminen näkyy uusien autojen kysynnässä

Vaikka viime aikoina polttoaineiden hinnannousun seurauksena hybridi- ja sähköautojen suosio on kasvanut, valtaosa käyttäjistä etsii edelleen bensiini- ja dieselkäyttöisiä käytettyjä autoja. Uuden auton hankintaa suunnittelevien keskuudessa hybridi- ja sähköautot ovat bensiinikäyttöisen auton rinnalla suosituimmat vaihtoehdot.

Myös tarjonta määrittelee, mitä käyttövoimaa ostaja suunnittelee. Käytettyjen autojen tarjonta painottuu perinteisempiin käyttövoimiin, joten muiden käyttövoimien vähäisempi saatavuus voi näkyä vastauksissa. Kiinnostusta voi olla, mutta saatavuus voi muodostua esteeksi.

Kaupat tehdään mielellään perinteisillä tavoilla

Vaikka asioiden tekeminen etänä on yleistynyt koronan myötä, kyselyn vastaajista suurin osa käy autoliikkeessä paikan päällä ennen ostopäätöstä. Auton koeajosta ei myöskään hevillä luovuta, sitä piti tärkeänä valtaosa vastaajista. Noin kolmannes on kiinnostunut kaupanteosta etänä ja hieman alle puolet vastaajista oli kiinnostunut auton video- ja virtuaaliesittelyistä. Auton kotiintoimituspalvelua piti kiinnostavana 60 % vastaajista.

Mitä käyttäjät sitten tekevät löytäessään Nettiautosta tai Autotallista kiinnostavan auton? He useimmiten soittavat myyjälle, lähettävät markkinapaikan kautta viestin tai siirtyvät etsimään lisätietoa autosta esimerkiksi arvioidakseen hintapyyntiä. Mikäli autoa myy autoliike, niin hyvin usein kävijä marssii suoraan liikkeeseen kaupoille tai siirtyy markkinapaikalta autoliikkeen verkkosivuille ja ottaa yhteyttä myyjään sitä kautta. Autoliikkeiden kohdalla yhteydenotto tapahtuu pääsääntöisesti muilla tavoin kuin suoraan markkinapaikalta.

Kyselyyn vastanneissa painottuvat autoilevat miehet. Iältään Autotallin vastaajissa korostuu hieman vanhempi ikäryhmä, vastaajista 87 % oli yli 40-vuotiaita. Nettiautossa yli 40-vuotiaita vastaajia oli 59 %.

Autotalli.com
Vaihtoautot
Uudet autot
Leasing-autojen kilpailutus

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin