Koeajo: Opel Grandland X - aineksia suomalaisten suosikiksi | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Koeajo: Opel Grandland X - aineksia suomalaisten suosikiksi

Autotalli.com koeajoi uuden Opel Grandland X -mallin Saksassa.
Koeajo: Opel Grandland X - aineksia suomalaisten suosikiksi

Samalle pohjalle Peugeot 3008:n kanssa rakennettu täysin uusi Opel Grandland X on mielenkiintoinen uutuus Nissan Qashqain kokoluokan katumaastureihin. Auto löytänee ostajansa saksalaista selkeää muotoilua ja käytettävyyttä arvostavista, jotka haluavat autonsa kohtuulliseen hintaan. Listasimme kolme syytä, jotka tekevät Grandland X:stä houkuttelevan.

Helppo ostaa

Opel on siinä mielessä poikkeava saksalaiset juuret omaava automerkki, että sen mallit on tehty varsin helpoiksi ostaa. Mallivaihtoehdot ja lisävarusteet on mahdutettu selkeästi yksipuoliselle A4-kokoiselle esitteelle.

Grandland X -mallia tuodaan Suomeen kahdella moottorivaihtoehdolla. Valittavissa on joko 130 hevosvoimainen bensiinimoottori tai 120 heppainen diesel, molemmat PSA-konsernin tuotteista tuttuja. Sekä bensiini- että dieselmoottorin voi valita joko käsivalintaisella tai automaattivaihteistolla. Mieluisan moottori- ja vaihteistoyhdistelmän löydyttyä valittavaksi jää enää varustetaso, joita on kaksi erilaista, Enjoy sekä Innovation.

Mustalla katolla on saatu luotua autolle virtaviivaisempi muoto. Pääntilaa on takana silti hyvin.
Mustalla katolla on saatu luotua autolle virtaviivaisempi muoto. Pääntilaa on takana silti hyvin. (TEEMU GRANSTRÖM)

Jo Enjoy-taso tarjoaa varsin kattavasti vakiovarusteita kaistavahdista 17-tuumaisiin kevytmetallivanteisiin ja OnStar-hätäpuhelujärjestelmään. Noin kaksituhatta euroa kalliimpi Innovation-varustetaso tuo autoon muun muassa pysäköintitutkat eteen ja taakse, handsfree-takaluukun, avaimettoman käynnistyksen, ajovaloautomatiikan sekä suksiluukun ja suuremmat vanteet.

Molempia varustetasoja pystyy lisäksi täydentämään kohtuullisesti hinnoitelluilla varustepaketeilla, joista mainittakoon esimerkkinä 927 euron hintainen Innovation Plus -paketti, johon kuuluu esimerkiksi katvehälytys, panoraamakamerajärjestelmä sekä erinomaiset AGR-etuistuimet. Viimeksi mainittu on jo itsessään pienen lisäinvestoinnin arvoinen.

Hyvin suunnitellut sisätilat

Ensivaikutelma uuden 4,48 metrin pituisen katumaasturin ratissa on varsin mieluinen. Erityisesti pitkät autoilijat osaavat arvostaa lisävarusteisen AGR-istuimen kahdeksaan suuntaan säätyvää kuljettajanistuinta sekä ohjauspyörän todella runsaita säätövaroja.

Erinomaiset AGR-istuimet sopivat myös pidemmälle kuljettajalle.
Erinomaiset AGR-istuimet sopivat myös pidemmälle kuljettajalle. (TEEMU GRANSTRÖM)

Yleisilmettä auton sisällä voisi luonnehtia ennen kaikkea selkeäksi. Jos autoa vertaa Peugeot 3008:aan Opel on huomattavasti pelkistetymmän näköinen, paikoin jopa muovisen oloinen. Konservatiivisempi muotoilu ei kuitenkaan ole monelle autonostajalle negatiivinen asia.

Hallintalaitteet on sijoitettu loogisesti ja autolla on helppo lähteä liikkeelle, vaikka Opelin automallit eivät olisikaan järin tuttuja entuudestaan. Myös takapenkillä olo tuntuu mukavan väljältä. Grandland X -malliin on muotoiltu varsin onnistuneesti muotoiltu coupe-tyyliin vivahtava kattolinja, joka on tosin vain optinen illuusio eikä onneksi syö pääntilaa takamatkustajilta.

Innovation-varustetasossa on vakiona handsfree-takaluukku.
Innovation-varustetasossa on vakiona handsfree-takaluukku. (TEEMU GRANSTRÖM)

Perusasennossaan 514 litran tavaratila täyttänee suurimman osan autoilijoiden tarpeista, sillä koon lisäksi käytettävyyteen tunnutaan panostetun. Takaistuimet on helppo taittaa joko osittain tai kokonaan alas, jolloin käytettävissä oleva tavaratila kasvaa suurimmillaan 1652 litraan. Tavaratilan välipohjan alta paljastuu myös verrattain suuri lisätila. Moneen muuhun automalliin verrattuna positiivista on myös se, että välipohjan avaaminen on tehty helpoksi: välipohjan pystyy lukitsemaan yläasentoon. Innovation varustetasossa autoon kuuluu vakiona jalanpotkaisulla toimiva handsfree-takaluukku.

Ajettavuus kohdallaan

Opelin uudessa X-katumaasturisarjassa uusi Grandland X sijoittuu kokonsa puolesta Crossland X:n ja Mokka X:n yläpuolelle. Grandland X on Mokkaa 20 senttimetriä pidempi, mutta toisin kuin Mokka X:ään, autoon ei ole saatavilla nelivetojärjestelmää. Kyseistä puutetta paikataan 231 euron hintaisella Grip Control -järjestelmällä, joka on tuttu myös Peugeotin automalleista. Käytännössä Grip Control -järjestelmässä on valittavissa viisi erilaista ajotilaa, joissa auto pyrkii parantamaan auton hallintaa esimerkiksi lumisissa olosuhteissa. Lisävarusteen valitsemalla auto toimitetaan erityisillä Mud+Snow -renkailla.

Takavalojen vaakasuuntainen muotoilu korostaa auton suurempaa kokoa Opelin X-tuoteperheessä.
Takavalojen vaakasuuntainen muotoilu korostaa auton suurempaa kokoa Opelin X-tuoteperheessä. (TEEMU GRANSTRÖM)

Koeajoimme Grandland X:ää sekä bensiini- että dieselmoottoreilla. Ajamamme bensiinimoottori tuntui riittävän pirteältä tämänkin kokoiseen autoon, automaattivaihteistoon yhdistetty diesel oli puolestaan vaivattomampi. Käsivalintaisessa vaihteistossa vaihdekepin liikkeet ovat valitettavan suuret, mikä laskee hieman käytettävyyttä.

Saksalaisilla teillä koeajettuna Grandland X vaikuttaa miellyttävän hiljaiselta. Moottorin käyntiääni on myös mukavan vaimea jopa kolmisylinterisessä bensiinimoottorissa. Kovemmissa yli 120 km/h nopeuksissa autoa joutuu paimentamaan jonkin verran. Myös jousitus tuntuu ajoittain ylikorostetun jämäkältä.

Makuasioita: Grandland X:n sisätilojen ilme on sisarmalli Peugeot 3008:aa hillitympi.
Makuasioita: Grandland X:n sisätilojen ilme on sisarmalli Peugeot 3008:aa hillitympi. (TEEMU GRANSTRÖM)

Grandland X tuntuu autouutuudelta, jolla on mahdollisuudet yltää myyntimenestykseksi. Auto on perusvarma paketti käytännöllisyyttä ja hyvää varustelua maltilliseen hintaan. Vaikka kilpailu katumaasturiluokassa on kovaa, Opel löytänee omat ostajansa, kuten se on tehnyt monen muunkin viime vuosien menestysmallinsa kanssa.

Opel Grandland X pähkinänkuoressa

Mitä maksaa? Edullisimmillaan Opel Grandland X:n saa 25 906 eurolla. Kallein malliversio maksaa 30 663 euroa, joten hintahaitari on varsin maltillinen. Lisävarusteisiin kannattaa panostaa muutama tuhat euroa.

Millaisia moottoreita? Moottorivaihtoehdot ovat 1.6-litrainen diesel ja 1.2-litrainen bensiinimoottori. Molempiin saa myös automaattivaihteiston. Vuonna 2018 mallisto laajenee myös 180 hevosvoimaisella dieselillä. Lisäksi Grandland X tulee olemaan Opelin ensimmäinen ladattava hybridiauto. PHEV-mallin aikataulusta ei ole vielä kerrottu.

Milloin Suomeen? Auto esitellään suomalaisille kuluttajille lokakakuun puolessa välissä.


Autotalli.com
Opel Grandland X vaihtoautot
Opel Grandland x uudet autot

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi