Koeajo Opel Ampera Cosmo E-REV 1.4 2013 | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Koeajo Opel Ampera Cosmo E-REV 1.4 2013

Viime vuoden puolella Suomessa myyntiin tullut Opel Ampera on sähkömoottoria ja bensiinimoottoria käyttävä auto, jossa polttomoottori tuottaa virtaa sähkömoottorille ja lataa akustoa. Ampera kulkee siis aina sähkömoottorin voimalla. Vastaavalla tavalla toimii sisarmalli Chevrolet Volt.
Koeajo Opel Ampera Cosmo E-REV 1.4 2013

 

Ulkoapäin auto on juuri niin futuristisen näköinen kuin saattaa odottaa. Auto näyttää kyllä todellisuudessa pienemmältä kuin kuvissa. Sukkulamainen ulkonäkö on futuristisuuden lisäksi osa polttoainetta säästävää aerodynamiikkaa. Bumerangin muotoiset etuvalot ovat sentään yhdistettävissä Zafira Toureriin. Tämä taitaakin olla Opel-logojen lisäksi ulkonäön ainoa yhteinen tekijä muun Opel-perheen kanssa.

Sisätiloiltaan Ampera tarjoaa paikat neljälle. Keskitunnelissa T:n muotoon sijoitettu akusto rajoittaa tilaa, mutta auton ostoa harkitsevan lienee tämä hyväksyttävä. Pehmeällä nahalla verhoillut takaistuimet ovat mukavat ja tukevat. Takaluukku aukeaa korkealle, aina takalasin yläosasta saakka. Lastaus konttiin on siis esteetöntä. Takakontin alapohjan alla on paikka latausyksikölle, jonka ympärille on kääritty kuusimetrinen latausjohto sekä renkaanpaikkaussarja. Takakontin näkösuojana toimii neljään koukkuun kiinnitettävä ohut kangas.



Kuljettajan on helppoa virittää ajoasento itselleen sopivaksi. Penkit tukevat takapenkkien tapaan hyvin. Tunnelma kuljettajan paikalla on tietokonepelimäinen. Käynnistysnapin painaminen aiheuttaa mittaristossa ja keskikonsolinnäytössä hetkellisen valoshown. Polttomoottoriin tottuneena jää odottelemaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Ei mitään. Siispä vaihde D:lle ja auto lähtee liikkeelle aavemaisen äänettömästi. Ajossa huomaa penkin lämpiävän, vaikka lämmitystä ei tullut kytketyksi. Pienen tutkimuksen jälkeen selviää, että lämmitys alkaa automaattisesti, kun ilma on kylmä. Kun sopiva lämpötila sisällä saavutetaan, päättyy lämmitys automaattisesti.

Ajoasennot ja hallinta

Normal -ajoasennossa auto kulkee pelkällä sähköllä, niin kauan kuin sitä akku tarjoaa. Koeajon alussa auto oli ollut lämpimässä hallissa latauksessa ja latausta oli ajotietokoneen mukaan 48 kilometrin matkalle. Amperassa akun tyhjeneminen ei kuitenkaan tarkoita matkan katkeamista, vaan polttomoottorin käynnistymistä ja matkan jatkumista. Valmistajan mukaan Amperalla voi ajaa yhdellä latauksella ja tankillisella 500 kilometriä.

Muut ajoasennot ovat Sport, Mountain ja Hold-charge. Sport-ohjelmalla ajettaessa kaasu vastaa herkimmin kuljettajan toiveisiin. Tällä ajo-ohjelmalla onkin helpompi huomata sähkömoottorin tarjoama välitön 370 Nm:n vääntö, joka saa auton ampaisemaan ripeästi eteenpäin paikalta lähdettäessä. Nollasta 100 km/h auto kiihtyy yhdeksässä sekunnissa. Huippunopeus on 161 km/h. 



Mountain-ohjelmaa käytettäessä bensiinimoottori antaa koko ajan voimaa sähkömoottorille, joka on puolestaan ajomoottorin apuna. Hold-charge-ohjelmaa voi käyttää, mikäli haluaa säästää akkujen latausta. Se käynnistää bensiinimoottorin toimimaan generaattorina. Tämä ohjelma on hyödyllinen, mikäli halutaan säästää akkujen virtaa vaikkapa sellaiseen kaupunkiin, missä ajo on sallittu vain sähköllä.

Ampera on tasapainoisen mukava matkakumppani niin kaupungissa kuin maantielläkin. Peruutuskampera ja parkkitutkat avustavat kaupunkiolosuhteissa. Maantiellä puolestaan matala painopiste luo hyvän hallittavuuden ja Ampera nuolee mutkat tarkasti ilman ylimääräisiä kallisteluja. Jousitus on säädetty varsin mukavaksi. Ei liian jäykkä eikä liian pehmeä. Ajo-ominaisuudet lienevätkin moneen makuun sopivat. Näkyvyys ei välttämättä miellytä lyhyitä kuljettajia, sillä sivuikkunat ovat pienehköt ja melko pitkälle eteen ulottuvat paksut A-pilarit tekevät tuulilasistakin suhteellisen kapean.

Perushallintalaitteet toimivat tuttuun tapaan. Ohjauspyörän vasemman ohjausviiksen päässä on jalankulkijoita varten oma äänimerkki. Näin jalankulkijaa voidaan varoittaa lähestyvästä äänettömästä sähköautosta. Vain auton liikkuessa toimiva äänimerkki on hieman hennompi kuin auton varsinainen äänitorvi.



Talvella varsin mukava varuste on avaimella kaukosäätöisesti käynnistettävä lämmitys, jonka avulla auto lämpiää sopivaan lähtövalmiuteen kymmenessä minuutissa. Liikkeellelähtö helpottuu huomattavasti ja samalla penkitkin ovat ehtineet lämmetä sopivasti. Kesällä järjestelmä päinvastoin jäähdyttää sisätiloja ennen lähtöä.

Moottorit

Autossa on kaksi sähkömoottoria ja yksi polttomoottori. Ajomoottorina toimiva sähkömoottori kehittää 150 hv ja toinen sähkömoottori, jonka teho on 73 hv, toimii generaattorina, kun akkuja ladataan polttomoottorin avulla. Virtaa syöttämässä on Opelin 1,4-litrainen bensiinimoottori, joka kehittää tehoa 86 hv ja vääntöä 130 Nm. Yhdistetty kulutus on valmistajan mukaan 1,2 l/100 km ja CO2-päästöt 27 g/km. Auton ajomatkaksi pelkällä sähköllä luvataan 40-80 km.

Koeajon aikana autoa ladattiin ulkona yön yli 10 ampeerin pistokkeesta. Täysi lataus on käytettävissä noin kahdeksan tunnin kuluttua. Aamulla, ulkolämpömittarin näyttäessä kahdeksaa pakkasastetta, Amperan näyttö kertoi latauksen olevan valmis. Ajomatka oli näytön mukaan noin 40 kilometriä pelkällä sähköllä. Kotilatauksella ja pakkaskelillä ei tätä pidempään ajomatkaan päästy. Joka tapauksessa lataus yön yli riittää hyvin valtaosan päivittäiseen työmatka-ajoon, joka on suomalaisilla keskimäärin 20 kilometriä.

Amperan suositushinta on 51.324 euroa.

Suorituskyky 8,7

Sähkömoottorissa riittää hyvin vääntöä ja liikkeellelähtö on ripeää. Jarrut ovat herkät.

Mukavuus 8,9

Amperan istuimet ovat varsin hyvät. Taakse mahtuu vain kaksi matkustajaa. Lämmityslaite toimii tehokkaasti. Vakiovarustus on kaiken kattava ja lisävarusteet ovat lähinnä kosmeettisia.

Luotettavuus 8,3

Turvallisuus on nykyaikaisella tasolla. Takuu on 2 vuotta ajomatkasta riippumatta.

Ajomiellyttävyys 8,6

Ajo-ominaisuudet ovat hyvät ja joustitus toimii hienosti. Näkyvyys ei ole paras mahdollinen. Näyttövalikot ovat suomenkieliset.

Ulkonäkö 8,8

Muotoilu on futuristinen niin ulkopuolisesti kuin sisätiloissa.  

Polttoaineen kulutus 10

Kulutus on erittäin pieni. Huoltoväli on 30 000 km tai 1 vuosi.

Valmistuslaatu 8,5

Materiaalit tuntuvat laadukkailta.

Sisätilojen suunnittelu 8,2

Tavaratila on riittävä neljälle matkustajalle. Tavaratilan luukku avautuu korkealle ja lastaus on helppoa.

Luokkansa paras 8,7

Autoa on vaikea vertailla muihin, koska vastaavaa ei ole tarjolla kuin sisarmerkkisenä. Ampera tarjoaa paljon uutta tekniikkaa, mikä varmasti herättää kiinnostusta monissa ostajissa.

Kokonaisarvio 8,7

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi