Koeajo Opel Zafira Tourer 1,4T | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Koeajo Opel Zafira Tourer 1,4T

Edellinen, kuusi vuotta sitten esitelty kulmikas Opel Zafira näyttää tänä päivänä kovin vanhanaikaiselta sulavalinjaisten kilpailijoiden ja muun Opel-malliston rinnalla. Se jää silti edelleen myyntiin ja ulkomitoiltaan tuntuvasti kasvanut uutuus on nimetty Zafira Toureriksi.
Koeajo Opel Zafira Tourer 1,4T

Zafiran vahvuus on aina ollut kolmannen istuinrivin näppärä piilottaminen tavaratilan pohjaan silloin, kun lisäpaikoille ei ole tarvetta. Tämä ominaisuus on edelleen tallella.

Uusi Zafira on merkittävästi suurempi kuin edeltäjänsä. Pituutta on peräti 34 cm aiempaa enemmän. Tilankäyttö ei nyky-Opeleissa ole kuitenkaan kovin tehokasta. Kolmannen istuinrivin tilat ovat monessa lyhyemmässä kilpailijassa käyttökelpoisemmat ja kulku helpompaa. Keskirivillä sen sijaan kelpaa matkustaa. Kolmea erillistä istuinta voi siirtää yksi kerrallaan ja tilaa on runsaasti. Leveyttä riittää kolmellekin matkustajalle ja polvitilaa on ruhtinaallisesti. Istuimet ovat lähes etuistuimien veroiset. Keski-istuin on kuitenkin tavalliseen tapaan muita kapeampi.

Myös etuistuimet ovat hyvät. Avaimia mukavuuteen ovat istuimien riittävä mitoitus ja kunnollinen sivutuki. Istuimet saa myös säädettyä varsin alas, jos ei pidä tila-automaisesta ajoasennosta. Kaikkiaan ajoasento on miellyttävä, mitä ei voinut sanoa edeltäjästä. Mittava keskikonsoli heikentää väljyyden tunnetta edessä.

Tavaratilaa on 7-hengen asennossa yhtä vähän kuin ennenkin, mutta takimmaiset istuimet kaadettuna tilaa on mainiot 710 litraa. Myös keskirivi taittuu tarvittaessa samaan tasoon kuin takarivi, joten tasaista pohjaa on pitkästi. Penkkien taittelu on helppoa. Zafiran kiistattomana etuna on se, että normaalisti käytössä on runsaasti tavaratilaa, mutta kaksi lisämatkustajaakin mahtuu tarvittaessa mukaan.

Näkyvyys eteen on edeltäjää parempi, sillä etupilarit eivät rajoita näkymää yhtä paljon. Taakse näkyvyys on hieman rajallista. Kääntöympyrä on suurehko.

Zafira Tourerin ainoa bensamoottori Suomessa on ahdettu 1,4-litrainen (103 kW/140 hv). Lisäksi tarjolla on kaksi 2,0-litraista dieseliä sekä 1,6-litrainen maakaasuversio. Bensakoneen ja tehokkaamman dieselin saa myös automaattivaihteisena. Koeajoauto oli bensaversio. Opelin bensaturbo vaikuttaa kilpailijoiden vastaaviin verrattuna alakierroksilla nuhaiselta, mutta se on hyvin vertailukelpoinen ahtamattomien 1,8-litraisten kanssa. Vaihteiden välitykset ovat lyhyet - kuutonen vastaa monen muun auton viitosta. Käytännössä auto kiihtyy kohtalaisesti hieman suuremmallakin vaihteella.

Zafira Tourerin ajettavuus on varsin pätevä. Ohjaus on luonteva, varsin tunnokas ja palauttaa hyvin. Suuntavakavuus on muuten hyvä, mutta polanteisen tien urat ohjailevat autoa hieman enemmän kuin näin kookasta autoa pitäisi. Jousitus toimii pääosin hyvin. Pienissä epätasaisuuksissa tuntuu hieman tärinää.

Myös äänieristys on kilpailijoihin verrattuna hyvä. Rengasmelu on miellyttävän sävyistä ja myös moottori pysyy melko hiljaisena.

Sisustuksen tyyli on nykyaikaistunut vähintään yhtä paljon kuin ulkoasu. Sisustus on pitkälti lainaa Astrasta ja Insigniasta. Kojelauta on varsin näyttävä, mutta käyttö ei ole kaikkein selkeintä. Säilytyslokeroita on runsaasti. TM-talvitestin mukaan lämmityslaite on sen sijaan heikko.

Suorituskyky 7,9

Moottori on tasainen puurtaja, mutta ei aivan samalla tasolla kuin kilpailijoiden parhaat ahdetut bensamoottorit.

Mukavuus 8,9

Edessä ja keskirivillä on väljät tilat matkustaa ja mukavat istuimet. Kolmas rivi on kovin ahdas. Enjoy-varustelu ei ole kovin runsas.

Luotettavuus 8,2

Turvallisuus on luokan paras, luotettavuus uusilla Opeleilla on yleensä keskitasoa.

Ajomiellyttävyys 8,1

Zafiran alustan suunnittelussa on onnistuttu mainiosti, vaikka ohjaus ei olekaan aivan täydellinen. Kääntöympyrä on suurehko.

Ulkonäkö 8,3

Muotoilu keulan bumerangikuvioineen on moderni, mutta ehkäpä nopeasti vanhentuva.

Polttoaineen kulutus 9,0

Kulutus on kohtuullinen ja huoltokustannukset melko alhaiset.

Valmistuslaatu 6,9

Laatuvaikutelmassa on kehityksestä huolimatta pientä huomauttamista eikä Enjoy-sisustus ole kovin tasokas.

Sisätilojen suunnittelu 9,0

Tavaratila on suuri ja monikäyttöratkaisut markkinoiden kärkeä.

Luokkansa paras 9,0

Zafira on ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan kilpailukykyinen tuote, jossa ei ole merkittäviä puutteita tehotonta lämmityslaitetta lukuun ottamatta.

Toimituksen arviointiperusteisiin tästä.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi