Koeajoimme ennakkoon Nokian Renkaiden maasturimalliston uutuusrenkaan – Hakkapeliitta LT3 vakuutti | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajoimme ennakkoon Nokian Renkaiden maasturimalliston uutuusrenkaan – Hakkapeliitta LT3 vakuutti

Autotalli.com pääsi ensimmäisenä suomalaismediana koeajamaan Nokian Renkaiden talvirengasmalliston tämän vuoden huippu-uutuuden, Hakkapeliitta LT3:n.
Koeajoimme ennakkoon Nokian Renkaiden maasturimalliston uutuusrenkaan – Hakkapeliitta LT3 vakuutti

Ivalon kymmenen pakkasastetta tuntuu huomattavasti kylmemmän kauden jälkeen lähes keväältä. Kahdeksan lava-auton ja katumaasturin kolonna pahtaa reipasta vauhtia nippa nappa auton levyisellä jäisellä kinttupolulla tunturimaaston halki. Iltaan kääntyvä sinertävä taivaanranta viimeistelee tunnelman: tältä ajamisen vapaus parhaimmillaan tuntuu. 

Allamme on Arctic Trucksin muuntelema Toyota Hilux, ja vaikka kyseinen auto olisi jo itsessään jutun arvoinen, nyt huomio keskittyy Nokian Renkaiden kiistattomasti huippu-uutuuden tittelin ansaitsevaan LT3-nastarenkaaseen.

Nokian Hakkapeliitta LT3 on suunnattu raskaisiin maastoautoihin sekä pickup-malleihin, joille halutaan mahdollisimman hyvä etenemiskyky arktisiin maasto-olosuhteisiin.

Autossamme pelkääjän paikalla istuva Arctic Trucksin edustaja kehuu vuolaasti Nokian Renkaiden uusia LT3-renkaita. Hänen mukaansa parempia ei ole tullut kolmekymmenvuotisen uran aikana vastaan. Ja kieltämättä renkaiden pito on mainio jyrkissä mäissä ja jäisellä maantiellä ajaessa, vaikka tuntuma tavanomaisiin henkilöauton nastarenkaisiin onkin varsin erilainen. Erityisen vaikutuksen tekee Nokian Renkaiden White Hell -testikeskuksen jääradalla suoritettu äkkijarrutus noin 50 km/h nopeudesta. Suurikokoinen auto pysähtyy hämmästyttävän nopeasti ja terävästi jäähän pureutuen.

Aiempaan LT2-malliin verrattuna nastojen pituutta on kasvatettu kahdella millimetrillä (pituus nyt 12,7 mm). Kuulostaa vähältä, mutta prosentuaalisesti puhutaan lähes 20 prosentin lisäyksestä, mikä puolestaan tarkoittaa renkaille pidempää käyttöikää.

Nokian Hakkapeliitta LT3 -renkaiden nastoissa on myös yksi merkittävä etu kilpaileviin tuotteisiin nähden. Ne on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Renkaiden urasyvyys on vakiomalleissa peräti 13,5 millimetriä ja korkeamman painoluokan rengasmalleissa 14,5 mm. Näin ollen renkaat kestävät pidempään, mikä on oleellinen kilpailuvaltti ennen kaikkea Yhdysvalloissa, missä autoilijat painottavat ostoissaan renkaiden pitkää ikää.

Kuva: Vasemmalla LT3:n ruostumattomasta teräksestä valmistettu nasta.

Koska LT3-renkaiden ostajakunta koostuu pickup-autoilijoista sekä maasturikuljettajista, jotka haluavat tavallista SUV-rengasta paremmat maasto-ominaisuudet sekä kestävyyden, Nokian Renkaat on panostanut renkaiden kestävyyteen myös niiden sisäisessä rakenteessa. Kumiseosten reseptit ovat rengasvalmistajien suurimpia salaisuuksia, mutta LT3:n kohdalla valmistaja käyttää erityisen kestävästä komponentista nimitystä ”Arctic Grip compound”.

Autonrenkaiden heikoin kohta ovat niiden kyljet. Mikäli niihin tulee viilto, rengas on korjauskelvoton, toisin kuin kulutuspintaan kohdistuvissa pistemäisissä vaurioissa. Nokian Renkaat on patentoinut ”Aramid Sidewall”-nimisen teknologian, jossa renkaiden kyljet on vahvistettu käytännössä samalla materiaalilla, jota käytetään luotiliiveissä. Vahvistetut kyljet kestävät paremmin esimerkiksi teräviä kivikkoja, ja esimerkiksi maantiellä mahdollisia teräviä asvalttikuoppien reunoja.

Pitkäjänteistä kehitystyötä

Uuden renkaan kehittäminen ja testaaminen vie noin neljä vuotta. Pohjalla on toki vuosikymmenien työ, mutta testausta ja uusia ominaisuuksia kehitellään pitkään ennen kuin uusi tuote on kuluttajien ostettavissa. Nokian Renkaiden liikevaihdosta noin 70 prosenttia koostuu talvikauden tuotteista, joten valmistaja esittelee mielellään ja ylpeydellä Ivalossa sijaitsevaa ”White Hell”-testikeskusta. Se on 700 hehtaarin koollaan maailman suurin lajissaan, ja erilaisia testiratoja löytyy kaikkien mahdollisten talviolosuhteiden testausta varten. 

Vuosittain Ivalon Valkoisessa Helvetissä testataan 20 000 rengasta äärimmäisen tarkoissa olosuhteissa. Tärkeimpänä ajatuksena valtavan tositilanteisiin keskittyvän testipanostuksen takana on se, että renkaat on testattu niin monta kertaa, että kuluttaja voi luottaa renkaidensa ominaisuuksiin tiukan paikan tullen.

Kuva: Nokian Renkaat on patentoinut kulumisesta kertovan mitta-asteikon.

Rengastestaus on täysin oma taiteenlajinsa, ja olisi väärin väittää puolella lauseellakaan, että Ivalossa suorittamamme koeajo olisi ollut renkaan testausta. Suorittamallamme koeajolla uuden Nokian Hakkapeliitta LT3:n ominaisuudet olivat erittäin vakuuttavat, mutta suorien vertailukohtien puuttuessa tuotetta ei päässyt suhteuttamaan edelliseen rengasmalliin tai sen kilpailijoihin.

Toisaalta Nokian Renkaat on asemoinut itsensä tuotteillaan niin kutsuttujen premium-rengasvalmistajien joukkoon, joiden tuotteet hallitsevat rengastestien kärkipaikkoja vuodesta toiseen. Erot näiden rengasvalmistajien tuotteiden välillä ovat pääosin pieniä painotuseroja eri ominaisuuksien välillä, joten huonoa valintaa premium-renkaan kohdalla tuskin pääsee tekemään.

Uusi Hakkapeliitta LT3 tulee myyntiin syksyllä 2019. Rengasuutuuden kokovalikoima sisältää 16 tuotetta 16–20 tuuman kokoluokissa. Niiden nopeusluokka on Q (160 km/h).

 

Tekstiä muokattu (29.1.): Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, kuvan Audi Q5:ssä ei ollut LT3-renkaita vaan Hakkapeliitta 9 SUV -nastarenkaat.

 

Selaile uusia myytäviä avolava-autoja.

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin