Koeajossa BMW X3 xDrive 20d A - aiempaa ylellisempi | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Koeajossa BMW X3 xDrive 20d A - aiempaa ylellisempi

Koeajossa BMW X3 xDrive 20d A - aiempaa ylellisempi

Hämärtyvä syysilta tarjoaa parhaan mahdollisen ajankohdan uuden BMW X3 -katumaasturin koeajolle. Automaattiset led-ajovalot halkovat pimeää kantatietä väistellen vastaantulevia ajoneuvoja, sisällä tunnelmavalaistus ja laaja kattoikkuna tarjoavat miellyttävät puitteet pidemmällekin taipaleelle. Oma lukunsa ovat laadukkaalla mokanruskealla nahalla päällystetyt etuistuimet, joiden säätövarat lienevät erityisesti pidemmälle kuljettajalle markkinoiden parhaimmistoa.

Uusi BMW X3 on aikaisempaan sukupolveen nähden ylellisempi ja kookkaampi, mutta on autolla toki hintaakin. Koeajoauton noin 80 000 euron hintalappu saattaa ensinäkymältä hätkähdyttää, mutta asia ei ole aivan niin yksioikoinen. Maltillisemmalla varustelulla autosta saa erinomaisen kumppanin 60 000 - 70 000 euron hintaluokkaan. Muutaman vuoden odottamalla myös käytetyistä uuden sukupolven malleista alkaa varmasti löytyä mukavasti valinnanvaraa hyvillä varusteilla.

Koska tämän hintaluokan autot ostetaan suureksi osaksi tunnepohjalta, listasimme asioita, jotka ovat uuden BMW X3:n kohdalla toteutettu erityisen hyvin.

Edullisimmallakin moottorilla pärjää hyvin

Koeajamamme kaksilitrainen turbodiesel on X3-malliston edullisin hinnat alkaen -moottori. Enemmän on aina enemmän, mutta olisi väärin väittää, ettei koeajoauton 190 hevosvoimaa ja 400 Nm vääntöä olisi riittävästi suomalaisiin nopeusrajoituksiin. Vajaat pari tonnia autoa liikahtaa 8-portaisen automaattivaihteiston välityksellä mukavan rivakasti, ja erityisesti väkevä alavääntö miellyttää ajossa. Kaikki Suomeen tuotavat X3-mallit ovat nelivetoisia ja automaattivaihteistolla varustettuja.

Löytyy voimalinjasta myös yksi varsin pieni, mutta melko häiritsevä piirre. Auton start-stop -järjestelmä on säädetty reagoimaan turhan herkästi jarrupedaalin nostamiseen. Liikennevaloja lähestyttäessä auto sammuttaa moottorin jo ennen pysähdystä ja pehmeän pysähdyksen saavuttaakseen jarrua tulee normaalisti höllennettyä juuri ennen pysähdystä. Tässä vaiheessa auto kuitenkin olettaa, että kuljettaja haluaa jatkaa matkaa ja käynnistää moottorin uudelleen. Jarrutustyylin täytyy siis olla agressiivinen, mikäli start-stopin haluaa toimivan.

Kulutuksen puolesta valmistaja lupaa kaksilitraiselle dieselille 5,0 litran yhdistetyn keskikulutuksen sadalla kilometrillä. Koeajon aikana kulutus pyöri maantiellä noin kuudessa litrassa ja kaupungissa reilussa seitsemässä litrassa. Mukava ja havainnollinen yksityiskohta on ekologisen ajotilan laskuri, joka mittaa matkaa, joka on kuljettu rullaustoiminnolla. Viikon koeajon aikana rullailua kertyi lähes sata kilometriä.

Ajettavuus uudessa X3:ssa on hyvällä mallilla. Välillä auton ratissa unohtaa suuret ulkomitat ja saattaa erehtyä ajamaan pienempää mallia, X3 on ketterän ja täsmällisen tuntuinen ajettava. Lisävarusteinen säädettävä iskunvaimenninjärjestelmä muuttaa auton luonnetta melko paljon. Comfort-asetuksilla töyssyt, epätasaisuudet ja mukulakivetykset otetaan vastaan miellyttävän pehmeästi. Sport-tilassa kaasuvaste rivakoituu ja tuntuma tiehen terävöityy.

Tilaa tullut lisää lähes joka suuntaan

Mikäli kuljettajalla on mittaa 190 senttimetriä tai yli, BMW:n automallit ovat yksi varmimmista valinnoista hyvän ajoergonomian puolesta. Uusi X3 ei tee poikkeusta tämän suhteen ja lisävarusteiset urheilulliset etuistuimet todistivat jälleen käyttökelpoisuutensa. Säädettävä reisituki, istuimen kaltevuuden säätö, selkänojan sivutukien puristavuus ja ohjauspyörän riittävät säätövarat ovat kaikki ominaisuuksia, joita oppii nopeasti arvostamaan. Niskatuet liikkuvat ylös nostettaessa myös syvyys-suunnassa lähemmäs kuljettajan päätä, mikä miellyttää erityisesti pidemmällä matkalla.

Uusi BMW X3 on kasvanut lähes jokaisessa suunnassa jonkin verran, eniten akselivälin suhteen, jota on tullut edelliseen malliin verrattuna 5,4 senttimetriä lisää. Tavaratila on säilynyt ennallaan 550 litrassa, mutta korin pituus on kasvanut viidellä sentillä, korkeus puolellatoista ja leveys yhdellä. Maavaraa X3:ssa on 204 millimetriä ja kahluusyvyydeksi valmistaja ilmoittaa 500 millimetriä. Koeajoajankohdan rankkasateet tarjosivatkin hyvän mahdollisuuden kokeilla auton etenemistä mutaisella metsäpolulla. Liikkeellelähdöt pahemmastakin liejusta onnistuivat ilman suurempaa pelkoa kiinnijäämisestä.

Lisävarustelistaus hengästyttää, mutta perushyvän auton saa kohtuullisella hinnalla

Saksalaiseen tapaan uuden X3:n lisävarustelistaus tuntuu loputtoman pitkältä, mutta ostoaikeissa olevan autoilijan kannattaa uhrata listan läpikäyntiin muutama hetki. Business-varustelu tarjoaa hyvän lähtökohdan, mikäli autoltaan haluaa hyvän peruskäytettävyyden ilman sen suurempaa kikkailua. Business-pakettiin kuuluu vakiovarusteiden lisäksi esimerkiksi pysäköintitutkat eteen ja taakse, automaattinen kolmealueilmastointi, tavaratilan väliverkko, säilytystilapaketti sekä ConnectedDrive-palvelut.

Noin 3000 euroa kalliimpi Business xLine -varustetaso tarjonnee hinta-laatusuhteeltaan kaikista parhaan paketin. Business-pakettiin verrattuna lisäksi saa muun muassa urheiluistuimet eteen, sisätilojen tunnelmavalaistuksen, osanahkaverhoilun, led-ajovalot sekä joukon ulkonäöllisiä yksityiskohtia.

Vaikka monet yksittäiset lisävarusteet ovatkin melko hintavia, listalta saattaa tehdä myös hyviä löytöjä, kuten melua vaimentavat akustiikkalaminoidut etusivuikkunat, jotka maksavat 201 euroa.

Uuden sukupolven BMW X3 perustuu uuden 5-sarjan kanssa samalle modulaariselle pohjaratkaisulle ja autojen yhtäläisyys näkyy vahvasti myös sisätiloissa sekä autoon saatavilla olevissa varusteissa. Mikäli lisävarusteiden kanssa innostuu leikittelemään, autoon saa valtavan määrän erilaisia hienouksia. Erikoisempia ominaisuuksia ovat muun muassa sisätilojen tuoksupaketti sekä tietoviihdejärjestelmän eleohjaus.

Runsas varustelu antaa luonnollisesti hyvät mahdollisuudet rakentaa juuri itselleen mieluinen auto, mutta varusteiden kanssa täytyy olla myös tarkkana. Monet vakiovarusteiksi mielletyt ominaisuudet voivat olla saksalaisten automerkkien kohdalla lisävarusteita. Esimerkiksi etuistuinten ristiselänsäädöistä joutuu X3:ssa maksamaan 339 euroa.

Tämän hintaluokan autosta on vaikea löytää suurempaa moitteen sijaa. Tärkeämpää on se, kokeeko ostaja auton itselleen sopivaksi. Uusi BMW X3 tarjoaa kaikin puolin laadukkaan kokonaisuuden, mutta lopullinen haluttavuus mitataan myyntiluvuissa. Vaikka baijerilaiset eivät olisi entuudestaan tuttuja, uudelle X3:lle kannattaa antaa mahdollisuus ainakin koeajon muodossa. 

Katso BMW X3-mallisarjan uudet autot

Katso myytävät BMW X3 vaihtoautot

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi