Koeajossa Hyundai Nexo – mielenkiintoinen katsaus tulevaisuuteen | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Koeajossa Hyundai Nexo – mielenkiintoinen katsaus tulevaisuuteen

Hyundai Nexo on teknisesti edistynyt ja filosofialtaan mielenkiintoinen automalli. Valitettavasti Suomessa vetyautoilu on toistaiseksi käytännössä mahdotonta.
Koeajossa Hyundai Nexo – mielenkiintoinen katsaus tulevaisuuteen

Isänpäiväviikonloppuna 9.-11.11. Helsingin Messukeskuksessa järjestettävä Auto 2018 -suurtapahtuma tarjosi jo ennakkoon mielenkiintoisen koeajomahdollisuuden. Yksi Hyundain osastolla nähtävistä automalleista, Hyundai Nexo, tulisi toimittaa ajamalla Oslosta Helsinkiin. Lähtökohtaisesti varsin helpolta kuulostavaa tehtävää mutkisti kuitenkin se tosiasia, että sähkömoottorin liikuttamaa Nexoa ei ladata sähköpistokkeesta, vaan sähkö tuotetaan auton polttokennossa vedystä. 

Edes sähköautoilun luvatussa valtakunnassa Norjassa vetyautoilua ei ole suppean tankkausverkoston vuoksi tehty erityisen helpoksi. Oslosta Tukholmaan ajettaessa reitille osuisi vain yksi vetyasema Tukholman päässä Arlandassa. Suomessa vielä muutama vuosi sitten sijainneet kaksi tankkausasemaa on kysynnän puutteen vuoksi suljettu, joten Nexon saaminen Auto 2018 -tapahtumaan vaatisi hieman seikkailumieltä.

Sähköauto bensiiniauton toimintasäteellä

Nexo ei ole suinkaan Hyundain ensimmäinen vetyauto, vaan auto edustaa jo toisen sukupolven vetyteknologiaa. Markkinoilta nyt jo poistuneella Hyundai ix35 Fuel Cell -mallin autolla mekin ajoimme reilut kaksi vuotta sitten Norjan Bergenistä Italiaan asti tarkoituksena osoittaa, että sähköinen autoilu on ihan aito vaihtoehto myös polttokennotekniikalla.

Nexo onkin ottanut valtaisia harppauksia eteenpäin niin tehokkuutensa kuin auton toimintamatkan suhteen. Uudella WLTP-standardilla ilmoitettu toimintamatka on 666 kilometriä, joka koeajon perusteella vaikuttaa yllättäen täysin saavutettavalta. Käytännössä voidaan siis puhua sähköautosta, jonka toimintasäde on täyteen tankattuna perinteisellä polttomoottoriautolla varustettua kulkinetta vastaava.

Pituudeltaan 4,67 metrinen SUV täyttää mainiosti keskikokoiselta katumaasturilta vaadittavat tilat ja käytännöllisyyden. Siinä missä tekniikkansa puolesta Nexo on taatusti yksi Auto 2018 -näyttelyn futuristisimpia automalleja, samaa voi hyvin sanoa myös auton ulkomuodosta. Kyseessä ei kuitenkaan ole konsepti, vaan täysin tuotannossa oleva automalli.

Yksi Hyundai Nexon hienoimmista piirteistä löytyy auton taustafilosofiasta. Energianlähteenä vety saattaa kuulostaa historiantunneilla hereillä olevien korviin jopa hieman vaaralliselta, mutta todellisuudessa vedyn voi ajatella mitä mainioimmaksi tavaksi varastoida sähköenergiaa. Vetyä syntyy paitsi erilaisten teollisuusprosessien sivutuotteena, sitä voidaan myös valmistaa vedestä esimerkiksi aurinkoenergian avulla.

Auton polttokennossa vety muutetaan elektrolyysin avulla jälleen takaisin puhtaaksi vedeksi sekä sähköksi, joka syötetään auton sähkömoottorille pienen ajoakun kautta. Näin ollen ajaminen Nexolla on täysin lähipäästötöntä, samoin kuin vedyn tuottaminen voi olla päästötöntä, mikäli siihen käytetään uusiutuvaa energiaa. 

Hyundain parasta osaamista

Koska vetyautoilu on Suomessa puoliksi mahdottomuus, Hyundai Nexoa kannattaa tarkastella myös siitä näkökulmasta, millaisia ominaisuuksia autosta olisi kopioitavissa muihin Hyundain automalleihin. Muutaman päivän koeajon perusteella Nexoa voi pitää monelta osin Hyundain kehittyneimpänä mallina.

Ensinnäkin auto on korvinkuultavan hiljainen. Asiaan vaikuttaa toki sähkömoottori, mutta etulasit paljastuvat kaksikerroksiseksi akustiikkalasiksi, ja muutenkin äänieristys tuntuu hyvin onnistuneelta. Matkanteko Nexolla on kaikin puolin miellyttävää ja tunnelma sisätiloissa yltää lähelle premium-tasoa.

 

Toinen erityisen hyvin onnistunut seikka Nexossa on auton käyttöliittymä. Kuljettajaa kohti kallistettu 12,3-tuumainen tietoviihdejärjestelmä on toiminnaltaan todella nopea ja käyttölogiikka on helposti opittava. Miellyttävään kokemukseen vaikuttaa myös selkeä 7 tuuman digitaalimittaristo.

Nexo on toiminut Hyundain koelaboratoriona autonomisen ajamisen suhteen. Nykyistä tuotantomallia paremmilla tutkajärjestelmillä varustetulla Nexolla on ajettu jo satojen kilometrien matkoja täysin automaattisesti, mutta markkinoille kyseistä tekniikkaa ei ole vielä aivan lähitulevaisuudessa odotettavissa. Toisaalta Nexon älykäs vakionopeudensäädin yhdessä kaistallapitoavustimen kanssa tuntuvat toimivan täsmällisesti ja mahdollistavan käsien irrottamisen ohjauspyörästä enimmillään noin puolen minuutin ajaksi.

Kristallipalloon katsottaessa Nexon kokoiselle ja vastaavalla tekniikalla toteutetulle katumaasturille voisi hyvinkin nähdä kysyntää myös ladattavana täyssähköautona. Hyundaita voi pitää yhtenä maailman johtavista sähköautoiluun panostavista automerkeistä, ja tahti ei taatusti tule hidastumaan tulevaisuudessa. Suomeenkin jo rantautunut kompakti Kona Electric -katumaasturi on mielenkiintoinen avaus kohtuullisesti hinnoiteltuihin sähkökatumaastureihin, mutta osaamista Hyundailta löytyisi myös suuremman sähkö-SUV:in suunnitteluun. Pohjaksi sopisi mainiosti Nexo, joka muuten maksaa parhaallakin varustelutasolla vain noin 60 000 euroa.

Mikä vetyauto?

- Vetyauto tuottaa sähköä polttokennon avulla.

- Vetyä voidaan tuottaa päästöttömästi esimerkiksi aurinkoenergialla.

- Vetyä syntyy myös teollisuuden sivutuotteena.

- Hyundai Nexolla on testattu 4. tason autonomista ajamista 190 kilometrin testimatkalla.

- Akkusähköautoon verrattuna vetyauton tankkaus on nopeaa. Tankin saa täyteen noin viidessä minuutissa.

- Vetyauto toimii myös kylmissä olosuhteissa.

- Hyundai Nexon sähkömoottori tuottaa 163 hevosvoiman tehon ja 395 Nm:n väännön.

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström 

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi