Koeajossa Skoda Karoq - kaikkien aikojen paras Skoda? | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Koeajossa Skoda Karoq - kaikkien aikojen paras Skoda?

Autotalli.com pääsi koeajamaan uutta keskikokoista katumaasturia Skoda Karoqia ensimmäisten joukossa Italian Sisiliassa. Auto saapuu Suomeen vuodenvaihteen tienoilla ja auton hinnat alkavat 27 500 eurosta.
Koeajossa Skoda Karoq - kaikkien aikojen paras Skoda?

Skoda Karoqia voi pitää monessakin mielessä tämän hetken mielenkiintoisimpana ja ominaisuuksiltaan jopa parhaana Skoda-mallina. Vaikka auto ei olekaan yhtä iso kuin isoveljensä Skoda Kodiaq, Karoq on suurenkin perheen tarpeisiin kaikin puolin riittävän kokoinen. Autoon on saatavilla myös erityinen VarioFlex-istuinjärjestelmä, joka vie tilojen muunneltavuuden aivan uudenlaiselle tasolle. 

Ajettavuudeltaan ja tunnelmaltaan Karoq on Kodiaqia ketterämmän ja tyköistuvamman oloinen. Autoon on mahdutettu valtava määrä uusinta turvallisuus- ja viihdeteknologiaa, joista osa nähdään Skoda-malleissa ensimmäistä kertaa. Näin ollen autoa voi perustellusti pitää toistaiseksi Skodan edistyksellisimpänä automallina. 

Skoda Karoqin tähtäimessä on Nissan Qashqain hallitseman katumaasturisegmentin ykköspaikka, mutta ensimmäisenä tavoitteena maahantuojalla on päästä luokan kolmen myydyimmän automallin joukkoon Suomessa. Jos otetaan huomioon Skodan jo ennestään suosittu asema maassamme sekä Karoqin kokonaisvaltaisesti laadukkaan tuntuinen paketti, menestykselle on vaikea nähdä kovin suuria esteitä. 

Kokosimme tietopaketin siitä, millainen auto Skoda Karoq oikein on ja miltä meno uutuusmaasturilla maistui.

Skoda Karoqin moottorivaihtoehdot

Skoda Karoq

Uuteen Skoda Karoqiin on tarjolla viisi eri moottorivaihtoehtoa. Näistä kaksi on bensiiniversioita ja kolme dieseleitä. Tehot vaihtelevat 115-190 hevosvoiman välillä. Pienitehoisin moottorivaihtoehto on kolmisylinterinen 1.0 TSI (115 hv), toisen 1.5 TSI -bensiinimoottorin tuottaessa 150 hevosvoimaa. Viimeksi mainitussa moottorissa on lisäksi sylinterienlepuutustoiminto, joka kytkee moottorin neljästä sylinteristä kaksi pois toiminnasta ajotilanteissa, joissa voimaa tarvitaan vain kohtuullisesti. Lepuutustoiminnon kerrotaan vähentävän polttoaineenkulutusta ajotavasta riippuen jopa puoli litraa sataa kilometriä kohden. 

Dieselmoottoreita on niin ikään kahta eri iskutilavuutta. Pienempi 1.6 TDI -moottori tuottaa 115 hevosvoiman tehon, tehokkaampi 2.0 TDI on saatavissa 150 ja 190 hevosvoimaisina versioina. 

Moottoreiden yhteyteen on valittavissa joko 6-vaihteinen manuaalivaihteisto tai 7-vaihteinen DSG-automaatti. Tehokkaimman dieselmoottorin yhteydessä vaihteisto on aina DSG-mallinen ja voima ohjataan neljälle pyörälle. Nelivetoisuus on saatavilla lisäksi 1.5 TSI -bensiinimoottorin sekä pienempitehoisen kaksilitraisen dieselin yhteyteen. Käsivalintaisen vaihteiston ja nelivedon yhdistelmän haluavalle tarjotaan kaksilitraista 150 heppaista dieseliä. 

Etuvetoisissa malleissa DSG-vaihteisto on toteutettu kuivakytkimellä, nelivetoisissa Karoqeissa puolestaan märkäkytkimellä, joka mahdollistaa suuremman väännön välityksen. 

Koeajoimme kaksilitraista 150 hevosvoimaista neliveto-dieseliä sekä 1.5 TSI -bensakonetta, niin ikään 150 hevosvoimaisena mutta etuvetoisena. Molemmat moottorit kyyditsivät Karoqia mainiosti vaihtelevissa tie- ja maasto-olosuhteissa Italian Sisiliassa, mutta auton luonteeseen nelivetoisuus ja dieselin väkevä vääntö tuntuivat sopivan aavistuksen paremmin. Molemmat autot oli varustettu DSG-vaihteistolla. Polttoaineenkulutusta emme koeajolla mitanneet, mutta valmistaja ilmoittaa 2.0 TDI:lle yhdistetyksi kulutukseksi 5,2 litraa sadalla kilometrillä ja vastaavasti 1.5 TSI:lle 5,4 litraa. Pienimmillään Karoqin pitäisi kulkea 1.6 TDI DSG -yhdistelmällä, jonka yhdistetyksi kulutukseksi kerrotaan 4,2 litraa. 

Ajotilat ja mukautuva alustansäätö

Skoda Karoq

Skoda Karoqiin on saatavilla ajotilavalinta sekä mukautuva alusta kolmella erilaisella alustasovituksella. Lisäksi kaikissa nelivetomalleissa on erityisen Offroad- ja Snow-ajotilat, jotka mahdollistavat vaivattomamman kulun liukkailla ja muuten haastavilla tienpinnoilla.  

Lisävarusteisen mukautuvan alustansäätöjärjestelmän (DCC) autoonsa valitsemalla kuljettaja voi valitan alustasovituksen kolmesta eri vaihtoehdosta (Comfort, Normal ja Sport). Järjestelmä toimiin niin, että elektronisesti ohjatut venttiilit säätävät iskunvaimentimien toimintaa ja jäykkyyttä ajotilanteen ja kuljettajan valinnan mukaan. Auto säätää iskunvaimentimia aktiivisesti jäykemmiksi nopeassa kaarreajossa, mikä parantaa ajovakautta ja pyörien pitoa. Samalla jarrutusmatkat lyhenevät, joten tekniikka parantaa auton turvallisuutta. Mukautuva alusta on tarjolla nelivetomalleihin. 

Ajotilan valinnalla kuljettaja voi puolestaan vaikuttaa Karoqin ohjauksen ja DSG-vaihteiston toimintaan. Erilaisia asetusvaihtoehtoja on neljä: Normal, Eco, Sport ja Individual. Eco-tilassa DSG-vaihteisto käyttää rullaustoimintoa kuljettajan nostaessa kaasupolkimen kokonaan ylös. Nelivetomallien Snow-tilassa auton ABS-järjestelmä sallii muun muassa pienen lumivallin muodostumisen jarrutuksessa pyörän eteen. 

Offroad-tilassa vetoluistonesto sallii puolestaan pyörien normaalia suuremman tyhjään pyörimisen ja elektroninen tasauspyörästönlukko reagoi tavallista nopeammin. Tarvittaessa auto aktivoi myös mäkilähtöavustimen sekä alamäkihidastimen, joka pitää auton nopeuden vakiona jyrkässä rinteessä. Kuten lumiajoon soveltuvassa tilassa, myös Offroad-valinnassa auto sallii pyörien lievän lukittumisen, jotta pyörien eteen saadaan syntymään jarrutusta tehostava maa-aineskiila.  

Tavaratila ja sisätilojen muunneltavuus

Skoda Karoq

Skoda Karoq osoittautui tilojen muunneltavuuden osalta erinomaiseksi autoksi. Tavaratilaa on tavallisten takapenkkien kanssa muhkeat 521 litraa ja penkit kaatamalla 1630 litraa. Lisävarusteiset VarioFlex-nimiset takaistuimet valitsemalla auton muunneltavuus kasvaa todella monipuolisesti. Takaistuimet kääntyvät yksilöllisesti suhteessa 40:20:40 ja niiden selkänojia voi kallistaa suurimmillaan 13 astetta. Näin takamatkustajien matkustusmukavuuden ja tavaratilan koon suhteen voidaan hakea hyvä kompromissi. 

Lisäksi reunimmaisia istuimia voidaan liuttaa 15 senttimetriä eteen- ja taaksepäin, ja keskimmäisen istuimen irrottamalla reunimmaisia penkkejä voidaan siirtää kahdeksan senttimetriä keskemmäksi. Kukin takapenkeistä voidaan myös irrottaa yksittäin ja etumatkustajan istuimen selkänoja on mahdollista kääntää kokonaan vaakatasoon eteenpäin pitkien tavaroiden kuljettamista varten. VarioFlex-järjestelmän kanssa tavaratilan koko säätyy välillä 479-588 litraa. Takapenkit irrottamalla tavaratilan koko kasvaa lähes kahteen kuutiometriin (1810 litraa). Koeajon perusteella VarioFlex-järjestelmää kannattaa harkita, mikäli Karoqin aikoo hankkia. 

Tavaratilasta löytyy monenlaisia tavarankiinnitysmahdollisuuksia perinteisistä kassikoukuista erilaisiin verkkoihin. Skoda on jo pitkään edustanut automaailman parhaimmistoa, mitä tulee tavaratilan käytettävyyteen ja kokoon. Karoq ei tee tässäkään poikkeusta ja löytyypä automallista myös yksi uusi ominaisuus, jollaista ei vielä ole muissa Skoda-malleissa nähty. Tavaratilan peiteverho toimii nimittäin niin, että se aukeaa takaluukun mukana ylös, ja laskeutuu vastaavasti luukun sulkemalla. Enää ei siis tarvitse nähdä edes vaivaa avata ja sulkea rullaverhoa käsin. Uusi verho on suunniteltu niin, että takaluukun ollessa auki peiteverhon alareunan läpi näkee matkustamoon ja päinvastoin.

Istuinverhoiluja on saatavilla monipuolisesti perinteisistä kangasverhoiluvaihtoehdoista nappanahkaan ja alcantaraan. Materiaalivalinnat vaikuttavat nopean testin perusteella laadukkailta ja kestäviltä. Kiitosta voi antaa myös runsaista säätövaroista, joiden avulla monenmittaiset kuljettajat ja matkustajat voivat säätää istuma-asennon mieleisekseen. VarioFlex-takapenkit valitsemalla säätövaraa löytyy tosiaan myös matkustajille. 

Skoda Karoqin varustetasot

Skoda Karoq

Karoqista tuodaan Suomeen vain Ambition-varustetasoa ja sitä ylempiä Style- sekä Exclusive-tasoja. Näistä viimeksi mainittu on itse asiassa suomalaisasiakkaita varta vasten toteutettu varustetaso. Yksittäisten lisävarusteiden ohella Karoqiin tarjotaan erilaisia paketoituja lisävarustekokonaisuuksia. Esimerkiksi Style-varustelua voi täydentää plus-paketilla. Varusteiden hinnat julkaistaan marraskuussa. 

Ambition-varustetasossa vakiona muun muassa: 

 • Led-päivä ja takavalot
 • Etusumuvalot
 • 16-tuumaiset kevytmetallivanteet
 • 7 turvatyynyä
 • Front assist -hätäjarrutusjärjestelmä
 • Lämmitettävä ohjauspyörä
 • Kaksialueilmastointi
 • Avaimeton keskuslukitus ja käynnistys
 • Hätäpuhelujärjestelmä sekä etäkäyttöjärjestelmä
 • Sadetunnistin ja saattovalot
 • Ajoasetuksen valinta

 Style-varustetasossa lisäksi tai eroavaisuutena muun muassa:

 • 17-tuuman kevytmetallivanteet
 • Ajotilanteeseen sopeutuvat täysin Led-tekniikalla toteutetut ajovalot
 • Kaukovaloavustin
 • Sisätilojen Led-tunnelmavalopaketti kymmenellä värivaihtoehdolla
 • Kaista-avustin
 • Kuolleenkulmanvaroitus
 • Mukautuva vakionopeuden säädin
 • Peruutuskamera
 • Sähkökäyttöinen takaluukku handsfree-toiminnolla
 • Tummennetut takasivu- ja takalasit

 Exclusive-tasossa lisänä tai eroavaisuutena muun muassa:

 • 18-tuumaiset kevytmetallivanteet
 • Amundsen navigointijärjestelmä kapasitiivisella 8-tuuman näytöllä
 • Infotainment Online -järjestelmä
 • Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä
 • Sähkötoiminen pnoraamakattoikkuna
 • Canton Sound System kymmenellä kaiuttimella
 • Alcantara-osanahkaverhoilu
 • Sähkötoiminen kuljettajan istuin muistitoiminnolla
 • Automaattinen pysäköintiavustaja Parking Assistant 3.0
 • VarioFlex-takaistuinjärjestelmä

Uusi virtuaalimittaristo Karoqiin

Skoda Karoq

Aivan uutena ominaisuutena Skoda Karoqiin on sisällytetty lisävarusteinen suuri virtuaalimittaristo, jota pystyy muuntamaan monipuolisesti omiin tarpeisiin sopivaksi. Mittaristo muistuttaa paljon Audi vastaavaa suuren karttanäkymän kera. Kaikkiaan uudessa Karoqin virtuaalimittaristossa on neljä perusteemaa, joita kutakin voi muokata näytettävän tiedon suhteen itse, joten valinnanvaraa on lähes rajattomasti. Omat asetukset ja näkymät voi myös tallentaa pikavalintojen taakse. 

Virtuaalimittaristoa hallitaan ohjauspyörän oikean puoleisista painikkeista sekä keskikonsolin näytöltä, jolla voi helposti rakentaa ja muokata omanlaisensa näkymiä. Virtuaalimittaristoon voi valita lähestulkoon kaiken autosta ulos saatavan tiedon. Allekirjoittaneelle mieluisin mittariston näyttötila olisi todennäköisesti ”modern”, johon on mahdutettu kohtuullisen suuri karttanäkymä sekä sen sivuille ja yläpuolelle ajoon liittyvää tietoa.

Kolme erilaista tietoviihdejärjestelmää

Skoda Karoq

Skoda Karoqiin on valittavissa kolme erilaista tietoviihdejärjestelmää, jotka on kaikki toteutettu kirkaslasisella kapasitiivisella kosketusnäytöllä. Erona aiemmin käytettyihin mattapintaisiin näyttöihin uusi näyttöpaneeli tuntuu tottelevan kosketusta herkemmin ja nopeammin. Samalla tekniikalla on toteutettu myös muun muassa uusien Skoda Octavia-mallien tietoviihdejärjestelmä. 

Edullisin 8-tuumaine Bolero-niminen järjestelmä pitää sisällään Bluetooth- ja SmartLink+ -valmiuden, minkä lisäksi järjestelmä osaa lukea muun muassa yhdistetyn puhelimen tekstiviestejä ääneen, ja viestejä voi lisäksi kirjoittaa auton näyttöä käyttäen. SmartLinkin kautta autossa voi käyttää Apple CarPlay ja AndroidAuto -järjestelmiä.

Pykälää parempi Amundsen-järjestelmä on Boleron kanssa samanlainen, mutta sisältää lisäksi esimerkiksi navigoinnin ja langattoman wifi-lähiverkon. Paras Columbus-niminen järjestelmä on 9,2-tuumaisella näytöllä varustettu ja pitää sisällään 4G sim-korttimoduulin ja monipuoliset online-palvelut. Järjestelmää pystyy myös käskyttämään kädenliikkein sekä puhekomennoilla. 

Skoda Karoqiin on saatavilla suuri määrä erilaisia verkkoyhteyden kautta toimivia online-palveluja. Verkon kautta voidaan hakea muun muassa lähialueen huoltoasemien polttoaineenhintatiedot, säätietoja, uutisia ja tietoa pysäköintipaikoista. 

Skoda Care Connect -toimintoihin kuuluu lisäksi mahdollisuus hallita auton tiettyjä toimintoja älypuhelimen kautta. Mobiililaitteelta voidaan tarkastaa muun muassa onko auton ikkunat, ovet ja kattoikkuna suljettu, paljonko tankissa on polttoainetta sekä hallita lisälämmitystä.

Skoda Karoq

Skoda Karoq

Autotalli.com
Skoda Karoq vaihtoautot
Skoda Karoq uudet autot

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi