Koeajossa uusi BMW M5 – nelivetoinen unelma-auto | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Koeajossa uusi BMW M5 – nelivetoinen unelma-auto

Uusi BMW M5 on melkoinen peto luksusauton vaatteisiin puettuna.
Koeajossa uusi BMW M5 – nelivetoinen unelma-auto

Viereisen kerrostalon seinä heijastaa korvia huumaavan äänen 4,4-litraisen V8:n murahtaessa käyntiin. Iho menee väistämättäkin kananlihalle, onhan alla ikonisen BMW M5:n tuorein, ensimmäistä kertaa nelivetoinen, painos.

Lähes 230 000 euron hintalapullaan tämä auto kuuluu suurimmalle osalle kategoriaan päiväuni, mutta sellaisenakaan automallin merkitystä ei sovi väheksyä. BMW M5:n kaltaisia unelma-autoja ei koskaan näy katukuvassa liiaksi ja niiden arvo piilee ennen kaikkea brändimielikuvan kiillottamisessa.  

M5 on hämmentävä yhdistelmä sivistynyttä luksusautoa ja rajua urheiluautoa. Rauhallisessa menossa comfort-ajotilassa autolla ajaa miellyttävästi pitkää matkaa, mutta todelliseen luonteeseen pääsee käsiksi vasta kytkettäessä ajotila-asetukset keskikonsolista urheilullisimpaan asentoon ja avaamalla pakoputkiston läpät.

600 hevosvoimaa ja 750 newtonmetriä iskevät asfalttiin neljän pyörän kautta räjähtävällä voimalla, ja paikoiltaan lähdettäessä satasen vauhti saavutetaan vain 3,4 sekunnissa. Kokemusta voisi verrata Teslan ratissa suoritettavaan kiihdytykseen, mutta rajujen äänten kera.

Laittomuuden rajat ovat Suomessa M5:llä ajettaessa turhankin nopeasti saavutetut ja rehellisyyden nimissä suuri osa auton potentiaalista menee maassamme hukkaan. Ei se toisaalta yhtään vähennä sitä iloa, jonka jalan ojentaminen moottoritierampilla saa aikaan.

Miellyttävää murinaa

Yksi BMW M5:n ehdottomasti parhaista puolista liittyy miellyttävän matalavivahteiseen äänimaailmaan. Autosta saa hitaassakin ajossa fiilistä irti nimenomaan äänten ansiosta. Kun kaupungissa kaasupolkimen vapauttaa 2000 minuuttikierroksen kohdalla, pakoputkistosta pääsee ilmoille sivistynyt mutta voimaa uhkuva "prot-pot-pot-pot". Auton äänimaailman toisesta ääripäästä löytyy tiukan piiskamainen pamaus vaihteiden vaihdon yhteydessä, kun moottoritielle lähdetään urku auki. Äänimaailma vaimenee hyvän äänieristyksen ansiosta jopa hieman liikaa auton sisätiloissa.

Voi olla, että ilman komeaa äänimaailmaa BMW M5 jäisi monelta huomaamatta, sillä auton konservatiivinen muotoilu ei juuri käännä päitä, mikä voi toki olla sekin ihan pätevä ostoperuste varakkaalle kohderyhmälle. Maallikon silmiin M5 näyttää varsin paljon vain Bemarilta muiden joukossa. Asiaan vihkiytyneissä, lähinnä miehissä, M5 saa sen sijaan spontaanit peukut nousemaan. 

Jos ulkoiset ominaisuudet, kuten neljä pakoputkenpäätä, eivät vielä paljasta automallin luonnetta, sisällä eron tavalliseen vitoseen kyllä huomaa. Ensimmäisenä silmiin pistävät muhkeat urheiluistuimet ja astetta erikoisempi vaihteenvalitsin.

8-vaihteisen M-Steptronic -automaattivaihteiston käyttölogiikka on hieman tavanomaisesta poikkeava. BMW:lle epätyypillisesti peruutusvaihteen kytkeäkseen vaihteenvalitsin täytyy työntää vasemmalle ja ylös. Eteenpäin päästää napauttamalla valitsinta oikealle, ja toistamiseen napauttamalla päälle saadaan manuaalinen ajotila. Lisäksi vaihteiston herkkyyttä pystyy säätämään kolmiasentoisesta keinukytkimestä vaihteenvalitsimen päältä.

Auto on lähtökohtaisesti nelivetoinen, mutta hauskanpitoa haluavalle BMW on säilyttänyt mahdollisuuden kytkeä voimalinja täysin takavetoiseksi. Muutenkin ajotilavalintojen kautta auton säätöjä pääsee muokkaamaan omiin mieltymyksiin sopiviksi kiitettävän monipuolisesti. Ohjauspyörän kahteen pikavalintapainikkeeseen voi halutessaan tallentaa asetukset esimerkiksi rauhallista matka-ajoa ja rivakampaa mutkahurvittelua varten.

Verojen osuus huimaa

Siinä missä M5:n kauppa on varmasti automyyjälle suuri ilonaihe, sitä se on vielä enemmän verottajalle. Koeajamamme auton 229 593 euron hinnasta kun peräti 118 294 euroa on veroja (arvonlisävero ja autovero).

Vuosittaista ajoneuvoveroa autosta kannetaan 405 euroa ja täyskasko sekä liikennevakuutus molemmat 80 prosentin bonuksilla kustantavat tähän yksilöön esimerkiksi If:issä yli 4000 euroa vuodessa. Aivan ilmaista ei ole 68 litran polttoainesäiliönkään täyttäminen, joka hupenee 13-14 litran verran sadalla kilometrillä. No, se joka tähän leikkiin ryhtyy, pystyy toisaalta myös vero- ja vakuutusvelvollisuutensa hoitamaan.

Vaikka järkiperusteet perheautolle, joka kiihtyy 0-200 km/h reilussa 11 sekunnissa ovat harvassa, tunnetta on mahdoton peitellä. Onhan tämä aivan mieletön yhdistelmä mukavuutta ja suorituskykyä.

Elintila M5:n kaltaisille tehokkaille polttomoottoriautoille alkaa käydä kapeaksi. Nähtäväksi jää, tuodaanko seuraavan sukupolven malliin tarjolle jo jonkinlaista hybridivoimalinjaa.

Käytettynä BMW M5:n hinnat alkavat reilun kymmenen vuoden ikäisissä yli 100 000 kilometriä ajetuissa malleissa noin 30 000 eurosta. Uudempia 2010-luvun autoja alkaa löytyä 60 000 eurosta ylöspäin, joskin nelivetoisena auton hieman kohtuullisemmalla hinnalla haluava saa odotella nykyisen uusimman mallisukupolven hintojen tippumista muutaman vuoden ajan.

BMW M5 - tekniset tiedot

Koeajoauton hinta: 229 593 euroa

Moottori: 4,4-litrainen V8 -bensiinimoottori

Suurin teho: 441 kW ( 600 hv)

Suurin vääntö: 750 Nm

Teho/omamassasuhde: 0,228 kW/kg

Yhdistetty polttoaineenkulutus: 10,5 l/100 km

Yhdistetyt CO2-päästöt: 241 g/km

Omamassa: 1930 kg

Tavaratila: 530 litraa

Mitat: Pituus 4966 mm / Leveys 1903 mm / Korkeus 1473 mm / Akseliväli 2982 mm

Suurin perävaunumassa: 2000 / 750 kg


Autotalli.com
BMW M5 vaihtoautot

Teksti ja kuvat: Teemu Granström

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi