Koeajossa Renault Megane E-TECH Plug-in hybrid – onko ”ihmehybridi” nimensä veroinen? | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Renault Megane E-TECH Plug-in hybrid – onko ”ihmehybridi” nimensä veroinen?

Uusi Renault Megane E-TECH Plug-in hybrid kätkee sisäänsä monitilavaihteiston, joka yhdistelee ladattavan, sarja- sekä rinnakkaishybridin ominaisuuksia.
Koeajossa Renault Megane E-TECH Plug-in hybrid – onko ”ihmehybridi” nimensä veroinen?

Ajoittain kuulee sanottavan, että monet tekniset innovaatiot ovat syntyneet NASA:n avaruusohjelman tai F1-kilpasarjan sivutuotteina. Avaruuteen asti Renaultin auto ei ole tiettävästi päässyt, mutta kiivastempoisessa autourheilussa merkki on tullut tutuksi. 

Renaultin E-TECH -mallinimellä kulkeva hybriditekniikka lieneekin tällä hetkellä kohtuuhintaisin väylä päästä käsiksi mahdollisimman lähelle F1-autojen maailmaa.

Sillä itsessään ei toki ole sen suurempaa arvoa. Tärkeämpää on se, miten ladattava E-TECH -hybridi toimii käytännössä.

Megane PHEVRenault Megane E-TECH Plug-in hybridissä on 1,6-litrainen vapaasti hengittävä Atkinson-työkiertoa hyödyntävä bensiinimoottori sekä kaksi sähkömoottoria. Näistä toinen toimii varsinaisena ajomoottorina, toinen puolestaan käynnistin- ja sähkögeneraattorina. 

Monimutkaiselta kuulostava yhdistelmä muuttuu vielä hämmentävämmäksi, kun mukaan otetaan uusi automaattinen monitilavaihteisto, jossa polttomoottorille on neljä vaihdetta, sähkömoottorille kaksi ja lisäksi kaksi vapaata vaihdetta. Erilaisia yhdistelmiä on 15 ja auto pystyy käyttäytymään niin sarja- kuin rinnakkaishybridinä. Monitilavaihteistossa ei ole lainkaan kytkintä, minkä ansiosta energiahäviöitä on pystytty minimoimaan. Liikkeelle Megane E-TECH Plug-in hybrid lähtee aina sähköllä.

Tästä päästään Renaultin koko ladattavien hybridiautojen filosofian ytimeen. Monimutkainen ja monipuolinen hybriditekniikka ei vaadi käyttäjältään lainkaan perehtymistä. Kolme moottoria ja 15-vaihteinen automaattinen monitilavaihteisto toimivat taustalla parhaaksi katsomallaan tavalla pyrkien tuottamaan mahdollisimman pienen polttoaineenkulutuksen riippumatta siitä, lataako autoa pistokkeesta vai ei.

Insinöörishenkisemmälle autoilijalle Megane E-TECH Plug-in hybrid saattaa tuottaa pettymyksen, sillä sarja- ja rinnakkaishybridiajotilojen välillä ei pääse itse tekemään valintoja. Mikäli, ja toivottavasti, kun auton 9,8 kWh:n ajoakustoa jaksaa ladata kotipistokkeesta, käyttäjä voi valita täyssähköisen EV-ajotilan. Ainakin periaatteessa.

Talvella tilanne nimittäin mutkistuu. Ajoimme tammikuun kylmimpien päivien aikaan Renault Captur E-TECH Plugin-hybridillä ja Meganen vastaavalla latausmallilla nollakelien aikaan maaliskuun alussa.

Käytännössä pakkaskeleillä Renaultin lataushybridit päräyttävät polttomoottorin aina käyntiin. Tämä siitä huolimatta, vaikka auton olisi esilämmittänyt eikä polttomoottoria tarvitsisi käynnistää lämmöntuottamista varten. Maahantuojan mukaan yksi tärkeä syy polttomoottorin lämmittämiselle on se, että tarpeen vaatiessa moottorille ei tarvitse tehdä kylmäkäynnistystä esimerkiksi moottoritiellä satasen vauhdissa.

Renault ei kuitenkaan ole lataushybridiensä talvikäynnistysten kanssa yksin, sillä tilanne on samanlainen suurella osalla autovalmistajia, ei toki kaikilla.

Tilanne ei myöskään ole niin huono kuin miltä se kuulostaa, sillä Renaultin monitilavaihteisto tuntuu aidosti olevan monessa tilanteessa varsin älykäs. Polttoaineenkulutus ei ole siis paukkupakkasillakaan mahdottoman suuri. Tämä kannattaa kuitenkin autoa hankkiessa tiedostaa, ettei talven koittaessa tule yllätyksenä, ettei autolla voikaan ajaa täysin sähköisesti kelissä kuin kelissä.

Maaliskuun alussa Meganen kohdalla oli ilahduttavaa huomata, että lämpötilojen noustessa plussan puolelle myös sähköajon osuus nousi nopeasti. Valmistaja ilmoittaa auton sähköiseksi toimintamatkaksi 46-65 kilometriä, mikä saattaa hyvinkin osua lähelle totuutta kesäisessä taajama-ajossa.

Sisätiloiltaan ja käytettävyydeltään farmariperäinen Renault Megane E-TECH Plug-in hybrid täyttää hyvin perhekäytön tarpeet. Tavaratilaa on tasaisen lattiakannen päällä 422 litraa ja kannen alla 25 litraa esimerkiksi latausjohdoille. Myös takapenkeillä on reilusti tilaa tarvittaessa myös aikuisille.

Kuljettajan paikalla ergonomia on perushyvällä tasolla. Kymmenentuumainen digitaalimittaristo on helppolukuinen, samoin kuin pystyasentoon nostettu kookas tietoviihdejärjestelmän näyttö.

Kaiken kaikkiaan Renaultin E-TECH -lataushybridit jättivät positiivisen vaikutelman. Myös talvisissa olosuhteissa varsin kokonaistaloudellisen polttoaineenkulutuksen ja hyvän käytettävyyden lisäksi auton hankintahinnat ovat kohtuullisella tasolla. Megane E-TECH Plug-in hybridin hinnat liikkuvat 32 390 ja 36 390 euron välillä.  

Renault Megane Sport Tourer E-TECH Plug-in hybrid - tekniset tiedot

Hinnat alkaen: 32 390 euroa

Suurin teho: 116 kW (158 hv)

Suurin vääntö: 205 Nm (sähkö) + 144 Nm (polttomoottori)

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,8 s.

Ajomatka sähköllä (WLTP): 46-54 km / 56-65 km (kaupunki)

Ajoakun kapasiteetti: 9,8 kWh

Mitat: Pituus 4 626 mm / Leveys 1 814 mm / Korkeus 1 449 mm / Akseliväli 2 712 mm

Tavaratila: 422 / 1 408 litraa


AUTOTALLI.COM
Renault Mégane hybridi uudet autot
Renault Mégane hybridi vaihtoautot

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin