Laittaisitko oman autopaikkasi tienaamaan? Helsingissä ainutlaatuinen kokeilu | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Laittaisitko oman autopaikkasi tienaamaan? Helsingissä ainutlaatuinen kokeilu

Euroopan komission rahoittamassa Biotope-nimisessä hankkeessa kehiteltiin pysäköintipaikkojen jakamisen ja sähköautojen lataamisen yhdistävä sovellus.
Laittaisitko oman autopaikkasi tienaamaan? Helsingissä ainutlaatuinen kokeilu

Miltä kuulostaisi, jos voisit vuokrata oman parkkipaikkasi ulkopuolisille niiksi ajoiksi, kun et sitä itse tarvitse? Jopa muutaman kympin päivittäiset lisätienestit tuskin haittaisivat, mikäli asian eteen ei tarvitsisi nähdä vaivaa. 

Aalto yliopiston koordinoimassa Biotope-hankkeessa tavoitteena oli luoda avoimiin rajapintoihin perustuva ympäristö, joka mahdollistaa erilaisten älykkääseen kaupunkiliikkumiseen suunniteltujen sovellusten kehittämisen.

Yksi tällaisista sovelluksista oli Helsingin kaupungin omistaman Forum Virium -ajatushautomon palvelu, joka mahdollistaa kenelle tahansa kiinteistön tai autopaikan omistajalle mahdollisuuden vuokrata omaa pysäköintipaikkaa eteenpäin aikoina, jolloin sitä ei itse tarvitse. Mielenkiintoisen lisän sovellukseen tuo yhteistyö Parkkisähkö-nimisen yrityksen kanssa, jolloin esimerkiksi oman lämpötolpallisen pysäköintiruudun voi muuntaa kenen tahansa sähköautoilijan latauspisteeksi. Kaikkiaan projektissa on ollut mukana 22 yhteistyöyritystä.

Biotope-hankkeen sovellusta onkin kehitetty ja testattu BMW i3 -täyssähköautolla, jossa se on yhdistetty myös auton omaan tietoviihdejärjestelmään. Helsingissä toteutetussa pilotissa käyttö tapahtuu niin, että esimerkiksi Espoosta Länsiväylää pitkin kulkeva sähköautoilija voi jättää autonsa helposti parkkiin Ruoholahdessa sijaitsevalle Kaapelitehtaalle, ja jatkaa töihin keskustaan julkisia kulkuneuvoja käyttäen. Työpäivän aikana auto latautuu Parkkisähkön tolpasta täyteen ja pysäköinti maksaa murto-osan keskustan hintaan verrattuna.

Forum Virium Helsingin Pekka Koponen myöntää, että sähköauton lataaminen on haastavaa etenkin Helsingin keskustassa. Parkkisähkön toimitusjohtaja Jiri Räsänen kertoo puolestaan yrityksensä koko kantavan ajatuksen lähteneen siitä, että Suomessa on jo valmiina yli miljoona auton lämpötolppaa, jotka soveltuvat myös sähköautojen ja plugin-hybridien hitaaseen lataamiseen pienillä muutoksilla.

Kuva: Parkkisähkön käytön helppous piilee NFC-tunnisteessa, jonka voi kiinnittää auton omaan latauspistokkeeseen. Erillistä puhelinsovellusta ei tarvitse latauksen aloittamiseen.

Parkkisähkön tuote on latausratkaisu, jossa lämpötolpan kaapeleille ei tarvitse tehdä mitään, vaan ainoastaan pistokemoduuli vaihdetaan älykkääseen rasiaan. Kustannus on noin 400-500 euron luokkaa.

Räsäsen mukaan Biotope-hankkeen kaupallistaminen on vielä kohtuullisen kaukana, mutta teknisesti konseptin toimivuus on nyt osoitettu. Koska kyseessä on voittoa tavoittelemattoman Forum Viriumin ja näin ollen Helsingin kaupungin johtama, avoimiin rajapintoihin pohjautuva hanke, mukaan kaupallistamiseen toivotetaan tervetulleiksi kaiken kokoiset yritykset.

Kansalaisen näkökulmasta yhdeksän miljoonan euron hankkeen toivoisi kantavan hedelmää ja helpottavan etenkin sähköisesti tapahtuvaa työmatkaliikennettä. Mikäli ensi vuosikymmenen aikana halutaan päästä tavoiteltuun 250 000 sähköistetyn ajoneuvon määrään, myös helposti käytettävien latauspisteiden määrää täytyisi radikaalisti lisätä Helsingin ydinkeskustan ympäristössä. Haasteen positiivinen puoli löytyy ainakin siitä, että miljoonan lämpötolpan muutostalkoisiin on olemassa kotimainen ratkaisu.

 

AUTOTALLI.COM

Katso BMW-malliston uudet autot

Katso BMW i3-mallisarjan uudet autot

Katso myytävät BMW vaihtoautot

Katso myytävät BMW i3 vaihtoautot

 

Kuvat: Teemu Granström

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi