Lisätty todellisuus tulee autoihin – tältä näyttää koko tuulilasin AR-heijastusnäyttö | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Lisätty todellisuus tulee autoihin – tältä näyttää koko tuulilasin AR-heijastusnäyttö

Augmented Reality (AR) eli lisätty todellisuus on yksi autoteollisuuden seuraavista suurista kehityssuunnista.
Lisätty todellisuus tulee autoihin – tältä näyttää koko tuulilasin AR-heijastusnäyttö

Korealainen Hyundai on esitellyt uusinta aluevaltaustaan, lisättyä todellisuutta, Las Vegasin kuluttajaelektroniikkamessuilla. Virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) ovat olleet jo vuosia yksi teknologian suurista puheenaiheista. Käyttösovelluksia on toteutettu lähinnä virtuaalilasien läpi katsottaviksi, mutta tekniikka on ollut toistaiseksi suhteellisen kallista ja kömpelöä käyttää.

VR ja AR eroavat toisistaan käytännössä niin, että virtuaalitodellisuudessa koko katseltava maisema on toteutettu virtuaalisesti, mutta lisätyssä todellisuudessa virtuaalisia elementtejä sijoitetaan aidon ympäristön päälle esimerkiksi kameran tai silmälasien läpi katsoen.

Autoteollisuudessa lisätyksi todellisuudeksi voi laskea HUD-näyttöjärjestelmät, jotka heijastavat tuulilasiin kojelaudassa sijaitsevalla projektorilla ajoon liittyvää tietoa. Parhaimmillaan toteutukset ovat olleet BMW:n ja Mercedes-Benzin kaltaisten autovalmistajien malleissa vakuuttavia, vaikka HUD-näkymän koot ovatkin olleet varsin pieniä.

Nyt Hyundai haluaa viedä AR-tekniikan harppausta pidemmälle, ja valmistaja onkin kertonut tehneensä investoinnin WayRay-nimiseen yhtiöön, joka on pitkällä lisätyn todellisuuden kehitystyössä.

Yritysten yhteistyönä on syntynyt Hyundai Genesis G80 -luksusautoon toteutettu kooltaan 3,1 x 1,3 -metrinen holografinen AR-järjestelmä, jonka kykenee heijastamaan koko tuulilasin laajuudelta tietoja kuljettajalle. Perinteisten navigointiohjeiden lisäksi järjestelmän havainnekuvissa näytetään, kuinka maisemaan voidaan sijoittaa erilaisia varoituksia, tietoja tienvarren kahviloista sekä kauppapaikoista, ja jopa osoittamaan kadunvarteen pysäköidyistä autoista, mikäli jokin niistä on myynnissä.  

 

Katso Hyundai-malliston uudet autot

Katso myytävät Hyundai vaihtoautot

 

Teksti: Teemu Granström / Kuvat: Hyundai

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi