Merkkihuolto vai nyrkkipaja – missä autonsa uskaltaa korjauttaa? | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Merkkihuolto vai nyrkkipaja – missä autonsa uskaltaa korjauttaa?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muuten tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Merkkihuolto vai nyrkkipaja – missä autonsa uskaltaa korjauttaa?

Voiko autonsa viedä mille tahansa korjaamolle, ja kenen on vastuu, jos jotain menee pieleen? Autohuoltojen välityspalvelun AutoJerryn liiketoimintapäällikkö Jari Vallström vastaa.

Miksi huoltaminen merkkiliikkeessä on niin turkasen kallista?

Auton omistaminen on ylipäätään kallista. Tyypillisesti merkkihuollossa käytetään tehtaan alkuperäisosia, jotka saattavat olla huomattavan hintavia verrattuna tarvikeosiin. Työn hinnoittelussa näkyy korjaamoiden kulurakenne. Merkkihuolloilla on tyypillisesti isommat kiinteät kulut kuin monimerkkikorjaamoilla. Tehtaat vaativat, että henkilöstön kouluttamiseen panostetaan ja testerit ovat monipuoliset. Merkkihuolto ei ole kuitenkaan aina kallein, ja varsinkin kampanjoissa heillä voi olla etua suurista volyymeista. Korjaamoja kannattaa aina vertailla.

Uskaltaako kalliin auton viedä mihin tahansa korjaamoon?

Esimerkiksi AutoJerryn palvelussa olevat korjaamot ovat sitoutuneet kuluttajaviranomaisten ehtoihin. Kaikilta korjaamoilta löytyy ammattitaitoa yksinkertaisimpiin huoltoihin. Monimutkaiset työt ja varsinkin sähkötyöt voivat vaatia erikoisosaamista, jota ei kaikilla ole. Toisaalta korjaamon ei tulisi edes tarjoutua tekemään työtä, johon ammattitaito ei riitä. Olemme pyrkineet hoksauttamaan asiakasta, että halvin ei ole aina paras.

Miten eri korjaamoja voi vertailla?

Hinnan lisäksi kannattaa tutkia asiakasarvosteluja, joita meilläkin on yli 40 000. Joskus jos homma menee asiakkaan mielestä mönkään, korjaamon vastine voi kertoa korjaamosta enemmän kuin alkuperäinen palaute.

Tekeekö Paten paja hommat yhtä huolella kuin merkkiliike?

Autoja ei korjaa liike vaan ihmiset. Moni korjaamoyrittäjä on ollut pitkään alalla, ensin ehkä isommalla merkkikorjaamolla tai korjaamoketjuun kuuluvassa paikassa, jossa saanut hyvän koulutuksen. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä pitempään korjaamo on ollut toiminnassa, sitä todennäköisemmin se osaa hommansa. Jos pajalla ei hommia osata, ei se kauaa pysy pystyssä.

Onko pienillä korjaamoilla riittävät laitteet ja laadukkaat varaosat?

Kaikki korjaamot ostavat varaosat muutamalta tukkurilta ja korjaamoilla on pääsy myös laadukkaimpiin varaosiin. Pienenkin korjaamon suurin investointi on asianmukaiset laitteistot, ja varustelu on korjaamokohtaista. Tyypillisesti pitkään alalla olleilla on kattavimmat laitteistot.

Ei kai auton takuu sentään säily monimerkkikorjaamossa?

Tyypillisesti valmistajan takuu on 2–3 vuotta, ja se säilyy myös monimerkkikorjaamossa huoltaen. Tärkeintä on teetättää huollot valmistajan määrittämin huoltovälein. Korjaamon tulee noudattaa huolto-ohjelmaa ja käyttää alkuperäisiosia tai laadullisesti vastaavia tarvikeosia. Korjaamosta riippumatta auton omistajan pitää aina vaatia työmääräys, johon on kirjattu huolto-ohjelman mukainen määräaikaishuolto ja vastaavasti autoa hakiessa vaatia työseloste ja säilyttää kuitti. Tämä pätee niin merkkihuollossa kuin monimerkkikorjaamossa.

Millainen vastuu AutoJerryllä on huollon laadusta?

Olemme ensisijaisesti markkinapaikka ja tuomme puolueettomasti esille alueen korjaamoja ja tarjouksia, joiden perusteella asiakas voi tehdä päätöksen. Emme ole mukana lopullisessa huoltotapahtumassa, joten siitä emme voi ottaa vastuuta.

Miten varmistatte ringissänne mukana olevien korjaamojen laadun?

AutoJerryssä on 1 800 korjaamoa eli noin puolet Suomen korjaamoista. Haastattelemme jokaisen mukaan pyrkivän ja teemme rutiinitarkistukset. Jos liike vaikuttaa mitenkään epäilyttävältä, emme ota sitä mukaan tai irtisanomme sopimuksen. Palveluun päätyvät luonnollisesti sellaiset korjaamot, jotka uskovat pärjäävänsä kuluttajien vertailussa omilla vahvuuksillaan. Kaikilla palvelussa pärjäävillä korjaamoilla on omat vahvuutensa, se voi olla hinta, asiakaspalvelu tai laatutakuu. Noin 30 % asiakkaista valitsee korjaamon hintaa, 30 % takuuta ja 30 % muiden antamaa palautetta painottaen. Loput 10 % tulee korjaamon logoista, etäisyyksistä tai seuraavasta vapaasta ajasta.

Missä itse huollatat autosi?

Olen jonkin sortin autoharrastaja, jonka peukalo on valitettavasti keskellä kämmentä. Omistan kuusi autoksi luokiteltavaa kulkupeliä, joista neljä on jo museoiässä, yksi on perhevankkuri ja sitten on iskän kaksipaikkainen. Pyydän aina tarjoukset AutoJerrystä, koska tarpeesta riippuen saattaa toisen korjaamon vahvuudet osua paremmin kohdilleen kuin edellisen. Vuoden 1985 Sunnyssa painottuu hinta, kaksipaikkaisen huolloissa maksan mielelläni hieman ekstraa, jos koen saavani rahalle vastinetta. Perhevankkurin suurimmat huollot pyrin tekemään paikassa, jonka tiedän olevan olemassa vielä kahden vuoden kuluttuakin. Koskaan kun ei voi tietää, milloin korjauksen takuuta joutuu käyttämään.

Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.

AutoJerry ja Autotalli.com kuuluvat samaan Alma Media -konserniin.

Teksti: Sami Turunen

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi