Mistä autofoorumeilla todella puhutaan? Funkkisdesignista ja tuunausvinkkeistä? | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Mistä autofoorumeilla todella puhutaan? Funkkisdesignista ja tuunausvinkkeistä?

Keskustelufoorumit – tuo internetin villi länsi. Vauvafoorumien keskusteluja on ihmetelty iltapäivälehtien otsikoissa asti, mutta mistä äijien foorumeilla väännetään, kun vastakkain asettuvat Bemareiden, Tesla-sähköautojen ja Porschen nimeen vannovat autofanaatikot?
Mistä autofoorumeilla todella puhutaan? Funkkisdesignista ja tuunausvinkkeistä?

Teimme katsauksen autoharrastajien kahvipöytäkeskusteluihin – niihin, jotka käydään tämän päivän tyyliin tyypillisesti verkossa. Mukaan valikoitui kolme autoharrastajien tukikohtaa: Porsche Club Finlandin 9xxfin.com -foorumi, Tesla Club Finland sekä BMW Tuning Club of Finlandin BTCF Forum.

Teslalaiset valtasivat Facebookin, BTCF ja Porsche Club luottavat klassikkoon

Perinteiset foorumialustat pitävät edelleen pintansa, mutta sosiaalisen median käytön suosion myötä muutoksia on havaittavissa. Esimerkiksi Tesla Club Finlandin keskustelut käydäänkin tarkoituksella vain ja ainoastaan Facebook-profiilien kautta.

– Haluamme pitää verkkosivut ja keskustelun erillä toisistaan. Verkkosivut ovat pysyvämmän tiedon jakamista varten. Lisäksi sosiaalinen media tavoittaa ihmiset tänä päivänä nopeammin ja tehokkaammin kuin hitaat foorumialustat, Tesla Club Finlandin perustaja Kari Kallonen tarkentaa.

Myös xx9fin.comin sekä BTCF Forumin keskustelut on ohjattu klubien virallisten sivujen sisältä omaan osioonsa, mutta nämä keskustelut ovat pitäytyneet perinteisen foorumialustan mallissa. Siirtymistä Facebookiin ei pidetä ajankohtaisena, sillä osa käyttäjistä ei välttämättä halua rikkoa nimimerkin taakse rakennettua netti-identiteettiä ja osallistua keskusteluun omalla nimellään.

Nimimerkillä keskusteluun on helpompi osallistua, mutta toisaalta sen takaa on myös helpompi huudella.

– Uskon, että omalla nimellään esiintymisellä on vahva vaikutus siihen, että keskustelu pysyy asiallisena. Olen parin vuoden aikana joutunut puuttumaan vain yhteen julkaisuun, Kallonen huomauttaa.

Toisaalta jäseniä Tesla Club Finlandin Facebook-ryhmässä on noin 530, 9xxfin.com-sivulla käyttäjiä on yhteensä 3 850. BTCF Forumilla rekisteröityneitä käyttäjiä sen sijaan on jopa 45 799, joista aktiivisia keskustelijoita on 22 000. Käyttäjämäärät vaikuttavat luonnollisesti myös moderoitavien keskustelujen määriin, kun luvut poikkeavat näin radikaalisti toisistaan.

Myös foorumialustoilla keskusteluja moderoidaan aktiivisesti, jotta keskustelu pysyisi asiallisissa raameissa.

– Anonyymit dissaukset romuttavat hyvän foorumin. On turha marista asioista, jotka eivät itselle kuulu. Hyvän ja laadukkaan foorumin merkki on, ettei sieltä löydy liiallisia hehkutuksia, Porsche Club Finlandin puheenjohtaja Matti Kylämarkula toteaa.

”Foorumistit ovat tavallaan kasvaneet aikuisiksi yhdessä”

Kun 22 000 BTCF-käyttäjää keskustelee aktiivisesti, voi olla varma siitä, että aiheita riittää.

– Kun ihmiset viettävät foorumeilla paljon aikaa, muodostuu iso hiekkalaatikko, jonne puretaan sekä hyvät että huonot jutut. Verkossa käytävällä keskustelulla on omat haasteensa, kun toisen reaktioita voi tulkita vain tekstin perusteella, BTCF Forumin käyttäjä Kaius Kiilava kertoo.

Keskustelun moniin sävyihin vaikuttaa Kiilavan mukaan usein se, että foorumeilta löytyy keskustelijoita moneen lähtöön.

– Karjala-lippiksiä, yläasteikäisiä junnuja, iäkkäämpiä herroja ja juppeja. Kun eri kategorioihin stereotyyppisesti lokeroidut ihmiset vääntävät samoista asioista, syntyy toki myös konflikteja. Silti on hienoa, että bemarit yhdistävät erilaisia ihmisiä, Kiilava toteaa.

Kaikilla kolmella foorumilla näkyy miesvoittoista, autoista tykkäävää sakkia. Vaan mahtuupa mukaan muutama nainenkin – vaihtelevissa rooleissa.

– Osa käyttäjistä on osallistunut keskusteluun vaimonsa Facebook-tilin kautta, mikäli heillä ei ole ollut omaa tiliä. Näille vinoillaan sitten tapahtumissa. Aika moni on taipunut lopulta perustamaan oman tilin, Tesla Clubin Kari Kallonen naurahtaa.

Kallonen arvioi 530 käyttäjästä alle 20 olevan naiskuljettajia.

BTCF Forumilla viihtyvä Kiilava huomauttaa, että vaikka erilaisten käyttäjien kesken saattaa syttyä ajoittaista kärhämää, keskustelua käydään pääosin kuitenkin hyvässä hengessä. Tukea ja apuakin löytyy auto-ongelmien lisäksi myös muihin elämän osa-alueisiin.


”Parisuhteissa tuli oltua niin pääs vähä unohtuun tämä loveline… Mut nyt taas päk in pisnes!
Pari kk nyt totutellu tähän sinkkuna olemiseen vajaan parin vuoden jälkeen.” – Booster


– Monet foorumilla aikaa viettäneet tyypit ovat tavallaan kasvaneet aikuisiksi yhdessä. Isolippaisista suomihopin ystävistä on vuosien saatossa tullut perheellisiä, joten osa keskusteluaiheista mukailee myös näitä elämän osa-alueita, ja tukea kaveripiiristä voi saada vaikka avioeron keskellä, Kiilava tarkentaa.

Tämän myötä myös yllättävät keskusteluaiheet ovat rantautuneet autofoorumeille.

– Kuka uskoisi, että autofoorumeilla jauhetaan yllättävän paljon funktionaalisesta designista? Kiilava naurahtaa.


”Olen tässä nyt varmaan puol vuotta yrittänyt metsästää täysvalkoista karusellia, mutta
ei oikein liiku missään. Mitä mieltä olette, onko käytetyn löytäminen aivan toivotonta? Eli
joutuuko kävelemään finnish design shoppiin ja ostamaan uutena? – Newbiemmer


Kiilavan mukaan suurin osa foorumin keskusteluista käsitteleekin jotain aivan muuta kuin autoilua.

– Varmaan 70% keskustelusta on kaikkea muuta kuin autoja ja moottoreita. Vapaa-aika on vahvasti edustettuna, ja se koskee melkeinpä kaikkia foorumeja. Jalkapallofoorumilla ja vauvafoorumilla esimerkiksi sisustuskeskustelu on varmasti erilaista, mutta kaikilla foorumeilla puhutaan pitkälti samoista jutuista, Kiilava summaa.


Foorumi antaa apua nopeammin kuin mikään palvelu

Kaikille foorumeille on päädytty useimmiten samasta syystä: 1) kiinnostuksesta tiettyä automerkkiä kohtaan tai 2) viimeistään siinä vaiheessa, kun tekninen ongelma yllättää. Kaikilta foorumeilta löytyykin aktiivista apua arjen yllättäviin tilanteisiin.

”Oikei paljo kiitoksia ensiavusta. Auto oli jonku hieno deuzerin älylaturin perässä,
laturi näytti et akku on täynnä, todellinen jännite oli 10V. Ny o normilaturi kiinni, harjotukset
taitaa jatkuva vasta huomenna :( Toivottavasti einy koodaukset tullu reisille. Jos tämä
auttaa ongelmaa ni pullakahvit o tiedos! Et tuliki hiki!” – Jantteri


– Ryhmässä jaetaan paljon neuvoja – ja nopeasti. Hiljattain yksi Tesla-ryhmän jäsen oli joutunut autonsa kanssa pulaan, eikä Teslan tukipalvelu ollut viikonlopun aikana toiminnassa. Hän kirjoitti autotallistaan viestin ryhmäämme ja puolen tunnin sisällä aiheeseen liittyen oli sadellut jo kymmeniä vastauksia, Tesla Clubin Kallonen Kallon kertoo.

Usein foorumilta apu ongelmaan löytyy nopeammin kuin muualta.

– Joskus apua haetaan jopa ennemmin ryhmästä kuin esimerkiksi tukipalvelusta. Siitä tulee hieno fiilis. Toisinaan tarvittava neuvo voi tavoittaa autettavan jo viidessä minuutissa, Kallonen huomauttaa.

Kiilava puolestaan kertoo löytäneensä apua BTCF Forumilta myös muihin kuin autoon liittyviin ongelmiin.

– Monesti foorumilta on löytynyt hyviä vinkkejä vaikkapa oikeanlaisen viinin tai viskin valintaan. Sitä kautta on helpompi suunnata kaupoille, Kiilava naurahtaa.

”Tämä Lagavulin 16yo vaan kolahti kuin oma vaimo silloin aikanaan ja vielä nykyäänkin.” – mikron

Porschen ystävät puolestaan jakavat avoimesti omia projektejaan, jopa blogimaiseen tyyliin.

– Projektien ja varaosien kanssa jeesataan, ja toisten edistymistä on mielenkiintoista seurata. Niitä seuratessa tulee heti inspiroitunut olo ja miettii, että kunpa itsekin ehtisi tehdä enemmän, Kylämarkula kertoo.

Kylämarkula huomauttaa, että usein myös käytettyjen osien osto saattaa hoitua helpommin foorumin kautta, kun luottoa jäseniin löytyy.

– Aika nopeasti tieto leviää, jos joku on myynyt huonoa tavaraa, Kylämarkula lisää.


Muiden merkkien vähättelyä yllättävän vähän

Eri merkkien edustajien välillä on luonnollisesti paljon vertailua ja vahvoja mielipiteitä siitä, mikä merkki on paras – oma tietenkin! Silti muiden merkkien vähättelyä nähdään foorumeilla yllättävän vähän.


”Kyllä se s-malli pitäis olla jos audin ostais… Mut toistaiseks pysyn beemereissä.” – xtc

”Kun ei omaa autoa omista, ni ajan vaikka millä! Eri asia on missä ajan ja kenen seurassa!” – Mikko

– Toki hyvässä hengessä heitetään huulta, mutta sen suuremmin mitään erityisiä merkkejä ei uskomuksista huolimatta dissata. Melkein kaikilla on myös jokin toinen auto kuin Porsche kakkosautona, Kylämarkula huomauttaa.

Kallosen mukaan teslalaisilta noottia toisinaan saavat korkeintaan polttomoottorikuljettajat.

– Polttomoottorikuljettajat jättävät usein autoja sähköautojen latauspisteille, mikä ilmiönä nakertaa monen hermoja, Kallonen kertoo.

Kiilava uskoo, että automerkkien välinen vastakkaisasettelu on vähentynyt vuosien varrella, kun keskustelufoorumeilla on alettu keskustella autojen lisäksi myös muista aiheista, ja jäsenet alkavat kaivata Bemarin rinnalle perheautoa joltain muulta merkiltä.

– Opelit ruostuu, japanilaiset kansanautot ovat tylsiä ja bemaristin näkökulmasta liikenteessä törttöilee joku muu kuin BMW-kuski, kyllähän näitä heittoja löytyy.
Kuitenkin uskon, että lähtökohtaisesti autoharrastajilla on toisiaan kohtaan keskinäinen kunnioitus – merkkiin katsomatta, Kiilava summaa.


Mikä iskee sinuun parhaiten – Bemari, Porsche vai Tesla? Autotalli.comista löytyy merkkejä moneen makuun ja tarpeeseen!

Oletko myymässä autoasi? Jätä ilmainen ilmoitus Autotalli.comiin ja osallistu kisaan, jossa etsimme Suomen kiinnostavinta auton myynti-ilmoitusta. Voittaja saa 1000 litraa polttoainetta! Osallistu tai äänestä suosikkiasi täällä >

 

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi