Näkökulma: valuuko autoveron poisto sähköautojen hintoihin vai käykö kädenojennukselle ”kotitalousvähennykset” | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Näkökulma: valuuko autoveron poisto sähköautojen hintoihin vai käykö kädenojennukselle ”kotitalousvähennykset”

Autovero poistuu 1.10.2021 jälkeen ensirekisteröitävistä uusista täyssähköautoista.
Näkökulma: valuuko autoveron poisto sähköautojen hintoihin vai käykö kädenojennukselle ”kotitalousvähennykset”

Harvoin (etenkään punavihreän) hallituksen päätös on saanut yhtä laajaa ja varauksetonta kiitosta, kuin viime viikkoinen esitys täyssähköautojen autoveron poistaminen. Reilun kuudenkymmenen vuoden ikään ehtinyt, alun perin väliaikaiseksi tarkoitettu, autovero on ollut valtiolle melkoinen rahasampo, mutta päästöihin sidottuna verona täyssähköautoista saatavat tulot olisivat joka tapauksessa pienentäneet verokertymään tulevina vuosina. 

Seuraavana suurena kysymyksenä lienee se, näkyykö veron poisto täysimääräisesti autojen hinnoissa. Keskustelupalstoilla on ehditty jo muutamassa päivässä pohtimaan sitä, käykö veronpoistolle kuten aikoinaan kotitalousvähennyksen kanssa. Eli valtion kädenojennus viedään hintoihin ja lasku jää kuluttajan maksettavaksi.

Spekulointiin on kuitenkin varsin yksinkertainen vastaus: yhdelläkään järkevällä automaahantuojalla tai autoliikkeellä ei ole varaa nostaa sähköautojen hintoja verohuojennuksen verran ylöspäin.

Kilpailu automarkkinoilla on jo nyt armottoman kovaa ja autoilijan näkökulmasta tämä on vain positiivista. Kesän aikana on näkynyt paljon sähkö- ja hybridiautojen kampanjoita, joissa autolle on saanut nollakoron ilman kuluja tai esimerkiksi valtion hankintatuen (2000 euroa) kolminkertaistettuna.

Vastaavasti myös yksityisleasing-sähköautoja on ollut tarjolla hinnoilla, jotka ovat saaneet miettimään omistusautoilun mielekkyyttä lopullisesti.

Moni suomalainen autoilija lienee ollut jo pidempään odottavalla kannalla sähköautojen suhteen. Sen on huomannut myös omassa tuttavapiirissä, jossa useampi on kertonut odottelevansa vielä hetken sähköautojen mallitarjonnan laajenemista tai hintojen tippumista.

Autoveron poisto saattaakin olla usealle autonostajalle se pieni, mutta sitäkin merkittävämpi, alennus, joka saa lopulta pukemaan ostohousut jalkaan. 

Täysin pilvetöntä taivasta tuleville täyssähköautoilijoille ei kuitenkaan liene lähipiirissä, sillä vaikka kysyntää olisi, tarjonta ei välttämättä pysty vastaamaan siihen. Autoja kun ei saada tällä hetkellä valmistettua täydellä teholla puolijohdinpulan vuoksi.

Hyvä vaihtoehto uudelle sähköautolle voikin löytyä käytettyjen myyntirivistöstä. Tarjontaa alkaa olla jo edullisissakin täyssähköautoissa lähes kiitettävästi. Kirjoitushetkellä esimerkiksi Nettiautossa on myynnissä lähes 1800 käytettyä täyssähköautoa.

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin