Neste vakuuttelee: ”Neste MY toimii kaikissa dieselautoissa” | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Neste vakuuttelee: ”Neste MY toimii kaikissa dieselautoissa”

Neste MY uusiutuvalla dieselillä ajetaan maailmanlaajuisesti kolme miljoonaa kilometriä päivittäin. Suomessa polttoainetta valmistetaan Porvoon Kilpilahden jalostamolla.
Neste vakuuttelee: ”Neste MY toimii kaikissa dieselautoissa”

Uusiutuvista raaka-aineista, kuten jätteestä, valmistettu Neste MY on herättänyt keskustelua viime aikoina siitä, uskaltaako polttoainetta tankata kaikkiin dieselkäyttöisiin henkilöautoihin. Esimerkiksi Tekniikan Maailma uutisoi huhtikuun alussa samaan aikaan Volvon ilmoittaessa polttoaineen hyväksymisestä uudemmissa moottoreissaan, että Mercedes-Benz katsoo näyttövelvoitteen siirtyvän kuluttajalle moottoririkossa, mikäli autoonsa on tankannut Neste MY:ta.

Eilen Nesteen Kilpilahden jalostamolla järjestetyssä tilaisuudessa polttoainetta valmistavan yhtiön kanta kysymykseen siitä, mihin kaikkiin autoihin polttoainetta voi tankata, oli kuitenkin harvinaisen selkeä. Nesteen mukaan heidän valmistamaansa uusiutuvaa dieseliä voi tankata kaikkiin dieselkäyttöisiin henkilöautoihin.

”Teknisessä mielessä Neste MY toimii kaikissa dieselautoissa, se ei riko mitään. Polttoaineella ajetaan maailmanlaajuisesti kolme miljoonaa kilometriä joka päivä”, Nesteen Head of Technical Services Markku Honkanen toteaa.

Honkasen mukaan uusiutuvaa Neste MY:tä on testattu laboratorio-olosuhteissa 15 vuotta ja kaupallisessa käytössä 12 vuotta. Polttoaineen standardointityö vei kaikkinensa kymmenen vuotta.

Polttomoottorit voivat olla osa ratkaisua

Kaupallisesti uusiutuvat polttoaineet ovat olleet Nesteelle todellinen rahasampo, mutta menestystuotteen taustalta löytyy myös ideologisia perusteluja, joita yhtiö on aktiivisesti viestinyt.

Markkinointijohtaja Mika Hyötyläinen näkee ilmastonmuutoksesta puhumisen tärkeänä osana työnantajansa yhteiskuntavastuuta.

”Usein vaikeisiin kysymyksiin haetaan helppoja vastauksia, joilla kaikki ongelmat ratkeavat, mutta monimutkaisiin kysymyksiin sellaisia ei ole olemassa”, Hyötyläinen sanoo.

Nesteen kanta on se, että polttomoottorit voivat olla osa ratkaisua liikenteen päästöjen vähentämisessä. Yhtiö korostaa, että Suomenkin teillä liikkuu 750 000 dieselkäyttöistä henkilöautoa, ja tärkeää olisi miettiä, mitä kyseiselle autokannalle voisi tehdä jo nyt. Sähköautojen yleistymisen yhtiö näkee vain hyvänä asiana, mutta jo olemassa olevaan ja hitaasti uudistuvaan autokantaan Neste haluaisi vaikuttaa omilla tuotteillaan.

”Jos maailman vastuullisin energia-alan yritys ei pysty käymään keskustelua ilmastonmuutoksesta, kenellä siihen on mahdollisuus”, Hyötyläinen kysyy.

Neste MY:lle luvataan 90 prosenttia pienemmät kasvihuonepäästöt fossiiliseen dieseliin verrattuna, joskin polttoaineen hinta on 0,19 euroa kalliimpi litralta. Tällä hetkellä Neste MY:ta myydään reilulla kolmellakymmenellä kevyen liikenteen polttoaineasemalla Suomessa ja näiden asemien asiakkaista 20 prosenttia valitsi uusiutuvan dieselin perinteisen sijaan. Lisäksi uusiutuvaa dieseliä myydään raskaan liikenteen käyttöön Neste Truck -asemilla.

Vaikka uusiutuvan dieselin käyttö on suuressa mittakaavassa vasta alkutekijöissään, Nesteen horisontissa siintää jo seuraava suuri aluevaltaus: uusiutuva kerosiini lentokoneisiin.

 

Teksti ja kuva: Teemu Granström

 

Juttua muokattu 26.4. klo 10: Poistettu maininnat biodieselistä ja muutettu ne muotoon "uusiutuva diesel". Biodieselin ja uusiutuvan polttoaineen eroista voi lukea täältä.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi