Nyt tarkkana tankilla – tässä ovat uuden polttoainemerkinnät | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Nyt tarkkana tankilla – tässä ovat uuden polttoainemerkinnät

Uusi yleiseurooppalainen polttoainemerkintöjä koskeva asetus astuu voimaan 12.10.2018.
Nyt tarkkana tankilla – tässä ovat uuden polttoainemerkinnät

Seuraavan kerran huoltoasemalla vieraillessasi saatat hämmästyä uusia tuttujen kansallisten merkintöjen rinnalle ilmestyneitä uusia symboleita. Uusissa yleiseurooppalaisissa symboleissa bensiinin merkkinä käytetään ympyrää, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin etanolipitoisuus.

Vastaavasti dieselin tunnistaa neliöstä, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin biokomponenttien osuus. Harvinaisempi XTL-merkintä dieselneliön sisällä ilmaisee puolestaan kyseessä olevan niin sanottua uuden sukupolven parafiinista dieseliä.

Vinoneliömerkillä tarkoitetaan kaasumaisia polttoaineita. Maa- ja biokaasun merkinnät ovat käytännössä samanlaiset, sillä kaasut eivät eroa koostumukseltaan toisistaan. Kaasu voi olla paineistettua (CNG) tai nesteytettyä (LNG).

Uusien polttoainemerkintöjen tavoitteena on helpottaa oikeanlaisen polttoaineen tankkaamista, liikkuipa missä päin Eurooppaa tahansa.

”On hyvä huomata, että uusissa merkinnöissä dieseliä kuvaavan neliön keskellä on B-kirjain, joka osoittaa biokomponenttien osuutta samalla tavoin kuin E-kirjain osoittaa bensan etanolipitoisuutta. B-kirjaimen käyttö dieselin yhteydessä saattaa vaikuttaa suomalaisittain erikoiselta, mutta tämän ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa sekaannuksia Suomessa tankkaaville, sillä uusien symboleiden pitäisi tulla vain tuttujen, kansallisten merkintöjen rinnalle. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana huoltoasemilla ja varmistaa, että tankkaa ajoneuvoon sopivaa polttoainetta”, painottaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin erityisasiantuntija Keijo Kuikka.

Uudet merkinnät tulevat löytymään vastaavasti myös uusien ajoneuvojen polttoaineen täyttöaukon luukusta ja auton käyttöohjekirjasta. Uusi merkintästandardi koskee kaikkia tieliikenteessä käytettäviä polttomoottori- ja hybridiautoja, jotka otetaan käyttöön 11.10.2018 jälkeen. Osa autovalmistajista on alkanut käyttää uusia merkintöjä jo aiemmin tänä vuonna.

Väärän polttoaineen tankkaamista tapahtuu Suomessa verrattain harvoin, mutta pääsääntöisesti ajoneuvon vakuutukset eivät korvaa väärästä tankkaamisesta aiheutuvia kustannuksia. Käytännössä dieselautoihin on mahdollista tankata vahingossa bensiiniä, sillä polttoainesuutin on bensiinipumpussa dieseliä pienempi. Mikäli huomaa tankanneensa väärää polttoainetta, moottoria ei saa missään tapauksessa käynnistää suurempien vahinkojen välttämiseksi. Tällöin auto tulee siirtää hinausauton kyydissä korjaamolle polttoainejärjestelmän puhdistamista varten.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi