Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Reilu vuosi kaasu-Octavialla: vanhaan dieseliinkin nähden huima säästö polttoainekuluissa

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: GASUM Arto ja Päivi Purkunen hankkivat reilu vuosi sitten kaasuauton. Uutta autoa valittaessa toiveissa olivat sekä kustannussäästöt että ympäristöystävällisyys.
Reilu vuosi kaasu-Octavialla: vanhaan dieseliinkin nähden huima säästö polttoainekuluissa

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: GASUM

Reilu vuosi sitten Arto ja Päivi Purkunen tulivat siihen tulokseen, että vanha Saksasta tuotu dieselmallin Mercedes-Benz on tullut tiensä päähän.

Uuden auton suhteen toiveissa olivat sekä kustannussäästöt että ympäristöystävällisyys. Myös meneillään ollut vanhojen autojen romutuspalkkio-kampanja houkutteli katselemaan uusia autoja.

– Vertailimme eri vaihtoehtoja, ja kaasu polttoaineena oli sekä edullinen että ympäristöystävällinen. Myös ystävämme, jonka perheellä on kaksi kaasuautoa, sai meidät vakuuttuneeksi kaasuautoilun eduista, Arto Purkunen kertoo.

Perheeseen hankittiin matalapäästöinen Skoda Octavia G-TEC, jonka mittariin on kertynyt heinäkuun 2018 ja syyskuun 2019 välisenä aikana 57 000 kilometriä.

– Bensaa on tarvinnut käyttää vain kaksi ja puoli tankillista, Purkunen kertoo.

Kerran bensatankki otettiin täyteen Viron Pärnussa, koska Baltian läpi ajettaessa kaasuasemia ei sattunut reitin varrelle.

– Toisen kerran bensaa tankattiin Lapin-reissua varten, koska Suomen pohjoisimmat kaasuasemat sijaiset Oulussa ja bensalla jouduttiin ajamaan siihen saakka, kunnes oltiin taas etelän kaasunjakeluverkoston äärellä.

Kaasuautomatkalle

Sekä Arto että Päivi Purkunen tarvitsevat autoa työmatkoihinsa. Toinen ajaa Lahdesta Helsinkiin, toinen Mäntsälään.

– Kaasuauto tuli meille alun perin kakkosauton korvaajaksi, mutta siitä on tullutkin ykkösauto, Arto Purkunen kertoo.

Yleensä se, joka ajaa pidemmän matkan, menee kaasuautolla.

Skoda Octavialla on tehty myös pitkiä ulkomaan matkoja.

– Teimme viime syksynä 5 000 kilometrin ”roadtripin” käymällä autollamme Sloveniassa tervehtimässä siellä asuvaa tytärtäni. Matka kulki Baltian läpi Puolaan ja siitä edelleen Tšekin tasavallan ja Itävallan halki Sloveniaan, Arto Purkunen kertoo.

Kaasutankkausasemia osui hyvin matkan varrelle niin Virossa, Puolassa, Slovenissa, Tšekeissä kuin Itävallassakin.

– Myös Saksassa ja Italiassa kaasutankkausasemia on paljon, joten Keski-Euroopassa kaasulla ajaminen onnistuu hyvin, Purkunen kertoo.

Kotimaassa hän ajaa usein myös tapaamaan Pohjois-Savossa asuvia vanhempiaan. Tankkausasemien vuoksi reitti on hiukan muuttunut.

– Ennen ajoin pohjoista kohti akselilla Mikkeli-Kuopio-Iisalmi, nyt ajan Jyväskylä-Kanavuori-Suonenjoki-reittiä, Purkunen kertoo viitaten Jyväskylän Kanavuoressa sijaitsevaan Gasumin kaasutankkausasemaan.

Ensimmäinen vuosi kuukausihintaisella kampanjalla huikean edullinen

Purkusten mielestä kaasuautosta ei löydy moitteen sanaa. Tankkaaminen on helppoa eikä kaasusäiliön olemassaoloa autossa edes huomaa.

– Säiliö on auton tavaratilan verhoilun alapuolella. Koska Skoda Octaviassa on muutenkin iso tavaratila, säiliön viemä pieni lisätila ei vaikuta arkeemme millään lailla, Arto Purkunen sanoo.

Polttoainekustannuksissa on tullut huomattavaa säästöä.

– Ensimmäinen vuosi Gasumin kuukausihintaisella kampanjalla oli huikean edullinen. Arto Purkunen kertaa.

– Nyt ensimmäinen kuukausi ilman "kampanjahintaa" oli myös selvästi edullisempi kuin dieselautoilla ajettaessa. Biokaasulla ajettaessa 100 kilometrin hinta on noin 6 euroa ja maakaasulla ajettaessa noin 5 euroa 100 kilometriä kohti.

Ainoa asia, mikä Purkusia ihmetyttää, on kaasuautoilusta perittävä käyttövoimavero.

– Tuntuu kummalliselta, että vaikka ajat puhtaammin kuin bensa-autolla, joudut silti maksamaan käyttövoimaveroa, jota bensa-autoista ei tarvitse maksaa ollenkaan, Arto Purkunen ihmettelee.

 

HANKKISINKO KAASUAUTON?

– Kaasuauto on oiva tapa vähentää liikenteen päästöjä ja ajaa ympäristöystävällisesti. Esimerkiksi täysin uusiutuvalla biokaasulla voidaan vähentää jopa 85 prosenttia polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonepäästöjä verrattuna perinteisiin polttoaineisiin. Lisäksi biokaasun liikennekäytöllä vähennetään merkittävästi typenoksidi-, hiukkas- ja melupäästöjä, mikä parantaa huomattavasti kaupunkien ilmanlaatua.

– Biokaasua tuotetaan kiertotalouden keinoin muun muassa kotitalouksien biojätteistä, kauppojen ruokahävikistä ja yhdyskunnan jätevesilietteistä.

– Suomessa on tällä hetkellä lähes 50 kaasutankkausasemaa ympäri Suomen, joista 33 on Gasumin.

– Kaikista Suomessa myytävistä kaasuautoista löytyy myös bensiinitankki.Jos kaasu pääsee loppumaan, voit ajaa bensiinillä.

– Kaasuautomalleja löytyy yleisimmiltä automerkeiltä sekä henkilöautoista että hyötyajoneuvoista.

– Kaasuauton voi hankkia myös käytettynä Suomesta tai ulkomailta.Bensiinikäyttöisen henkilöauton voi muuttaa toimimaan kaasulla. Muutoksen kustannusten kattamiseksi voi saada Traficomilta rahallista tukea.

– Kampanjaetuna Gasum tarjoaa yksityisasiakkaalle ja käyttöedulla ajavalle yritysautoilijalle biokaasua kiinteään hintaan 65 €/kk. Tankkausasemilla voi myös maksaa kulutuksen mukaan. Voimassa oleva tankkaushinta on ilmoitettu asemilla.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin