Tässä se nyt on: Tesla Model 3 ensimmäistä kertaa Suomessa | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Tässä se nyt on: Tesla Model 3 ensimmäistä kertaa Suomessa

Maailman suurimmaksi tuotelanseeraukseksi kautta aikojen yli 325 000 ennakkovarauksella kohonnut Tesla Model 3 saapuu Eurooppaan ja Suomeen vuoden vaihteen jälkeen.
Tässä se nyt on: Tesla Model 3 ensimmäistä kertaa Suomessa

Todennäköisesti historian puhutuin automalli, Tesla Model 3, saapuu Euroopan markkinoille vuoden 2019 alkupuoliskolla. Nyt yhdysvaltalainen automerkki kierrättää uutuuttaan vanhalla mantereella, jotta ennakkovaraajat ja uudet ostajat pääsevät tutustumaan autoon myös fyysisesti. 

Yksi Model 3 saapui myös Suomeen Teslan omaan liikkeeseen nähtäväksi ja koeistuttavaksi. Ensivaikutelman perusteella Tesla Model 3 näyttää ja tuntuu huomattavasti paremmalta kuin mitä kuvissa. Model S:ää kompaktimmat ulkomitat kätkevät sisälleen hämmästyttävän hyvät tilat, ja tavaratilaa autoon on mahdutettu kaikkiaan 542 litran edestä.

Takatavaratilan matalahko lastausaukko rajoittaa hieman käytettävyyttä, mutta tilaa on selvästi enemmän kuin mitä ulkomitat antaisivat olettaa. Myös takatavaratilan välipohjan alta löytyy syvä lokero, ja muista Teslan automalleista tuttuun tapaan myös etupellin alle on mahdutettu oma tavaratila esimerkiksi latausjohtoja tai päivittäisiä ostoksia varten.

Polttomoottorin puuttuminen Model 3:n keulalta merkitsee myös turvallisuuden kannalta hyvää. Auto onkin saavuttanut Yhdysvalloissa NHTSA:n (National Highway Traffic Safety Administration) törmäystesteissä kaikkien aikojen parhaan tuloksen. Suomessa järjestetyssä Model 3:n esittelytilaisuudessa erinomainen testitulos kerrottiin saavutetun nimenomaan sillä, että etutörmäyksessä voimat pystytään polttomoottorin puuttumisen vuoksi ottamaan auton keulassa paremmin vastaan, auton painopiste on matalalla ja korin rakenne sekä materiaalit ovat kolariturvallisuuden kannalta hyvin suunnitellut.

Tesla Model 3:een sisälle istuttaessa ei voi olla hämmästelemättä auton minimalistista kojelautaa. Jopa ilmastoinnin suuttimet on piilotettu kojelaudan vaakasuuntaisiin saumakohtiin ja lähestulkoon kaikkia auton toimintoja ohjataan vaakasuuntaan asennetulta suurelta kosketusnäytöltä. Nopealla kokeilulla Model 3:n vaakanäyttö vaikuttaa Model S:n ja Model X:n pystysuuntaista näyttöä paremmalta käyttää, sillä katsetta ei tarvitse missään vaiheessa laskea erityisen alas.

Kuvissa Model 3 on rehellisesti sanoen näyttänyt menneen jopa liian minimalistiseksi, mutta kun autoon on päässyt kerran istumaan, jopa allekirjoittaneen ennakkoluulot karisivat nopeasti. Koska kyseessä on Tesla, toiminnallisuuksia ja pieniä kikkailuja on sijoitettu myös Model 3:een. Hyvä esimerkki on ilmastoinnin puhaltimien suuntaus, joka tapahtuu kosketusnäytöltä helppokäyttöisen graafisen kojelaudan kuvaa koskettamalla. Sinällään pieni yksityiskohta on mainio osoitus aidosti intuitiivisesta käyttökokemuksesta. 15 tuuman kosketusnäytön kaikki toiminnot tuntuvat toimivan todella ripeästi.

Tesla Model 3 – kaksi vaihtoehtoa

Tesla Model 3 saapuu markkinoille kahtena eri vaihtoehtona. Lyhyemmän toimintamatkan autolle luvataan 346 kilometriä täydellä akulla, pidemmän matkan automallille puolestaan 499 kilometriä. Lisäksi autovalintaan vaikuttaa se, haluaako auton taka- vai nelivetoisena.

Nelivetoinen Model 3 kiihtyy nollasta sataan 4,8 sekunnissa, takavedolla hommaan kuluu 5,4 sekuntia. Jos arvot eivät riitä, rahalla pystyy nipistämään ajoista vielä lisää pois. Lisävarusteisella Performance-paketilla auto kiihtyy nimittäin 3,7 sekunnissa 0-100 km/h.

Suomessa esitelty Model 3 on vielä niin sanotuilla jenkkispekseillä, eli esimerkiksi latausliitin näyttää eurooppalaisittain hassulta. Latauksesta on julkistettu kuitenkin sen verran, että Euroopassa autoon tulee CCS-standardin latauspistoke pikalatausta varten, mikä on Model S:ään ja Model X:ään verrattuna selkeä parannus. Enää autossa ei tarvitse kuljettaa erillistä ChaDeMo-adapteria, mikäli pikalatauksen haluaa hoitaa muualla kuin Teslan omilla Supercharger-latureilla. CCS-lataustapa tarkoittaa muutostöitä näin ollen myös Supercharger-verkostoon, jonka latauspisteille tullaan lisäämään Euroopassa nykyisen latausjohdon lisäksi myös CCS-johto.

Kuten muissakin Teslan automalleissa, myös Model 3:ssa auton päivitykset tapahtuvat lähtökohtaisesta etänä ”Over-the-Air”-päivityksinä. Teslan edustajan mukaan sillä on ollut autojen jälleenmyyntiarvoon omistajan kannalta hyvä vaikutus, että autoihin tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Model 3:een on tarjolla muiden Teslojen tapaan puoliautomaattinen Autopilot-järjestelmä, joka perustuu kahdeksaan kameraan, etututkaan sekä kahteentoista ultraäänisensoriin. Tesla Model 3:n takuu on 4 vuotta tai 80 000 kilometriä. Akun osalta takuu on 8 vuotta tai 160 000 kilometriä (standardiakulla) / 192 000 kilometriä (pitkän toimintamatkan akku).

Vaikka ajoittain Teslan toimintaa sivusta seuraavana on tuntunut siltä, mitenköhän koko yritykselle käy, ensikosketus Model 3:een valaa jälleen uskoa siihen, että kyseessä saattaa aidosti olla markkinoita mullistava tuote. Kaikki riippuu lopulta hinnasta ja siitä, miten automalli pystytään asemoimaan (saksalaisiin) kilpailijoihinsa nähden. Yhdysvalloissa Model 3 on kiilannut jo myynnissä kärkipaikalle omassa segmentissään ohi saksalaisten premium-valmistajien. Nähtäväksi jää, miten Model 3 pärjää Euroopassa.

Tesla Model 3:n mitat

Pituus: 4,694mm

Leveys: 2,088mm

Korkeus: 1,443mm

Akseliväli: 2,875mm

Maavara: 140mm

Istuinpaikkoja: 5

Tavaratila kokonaisuudessaan: 542 litraa

Autotalli.com
Tesla uudet autot
Tesla vaihtoautot

Teksti ja kuvat: Teemu Granström

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi