Täysin uuden sukupolven täyssähköauto – oletko tutustunut jo BMW iX3:een? | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Täysin uuden sukupolven täyssähköauto – oletko tutustunut jo BMW iX3:een?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: BMW BMW:n suosittu X3-mallisto täydentyy uudella täyssähköisellä iX3-mallilla. Auton sähköinen voimalinja edustaa täysin uuden sukupolven tekniikkaa.
Täysin uuden sukupolven täyssähköauto – oletko tutustunut jo BMW iX3:een?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: BMW

Polttomoottori oli yli vuosisadan ajan itsestäänselvyys jokaisessa henkilöautossa, eikä ole kauaa siitä, kun bensiini ja diesel nähtiin ainoina realistisina polttoaineina. Lisääntynyt tietoisuus ilmaston muutoksista ja nopea tekninen kehitys ovat kuitenkin viime vuosina saaneet aikaan vallankumouksen. 

Nyt autokantaa sähköistetään kiihtyvään tahtiin kaikkialla maailmassa, ja monessa paikassa, kuten Pohjoismaissa, lataushybrideistä on jo tullut itsestäänselvyys. (Ei vähiten ammattiautoilijoille, joiden mielestä tämä tekniikka on viisas valinta sekä kukkarolle että ympäristölle).

Seuraava askel on, että sähkökäyttöiset autot valtaavat markkinoista yhä suuremman osan. Tietyissä maissa, kuten Norjassa, on jo päästy pitkälle – mutta monesti nämä muutokset vaativat pidemmän ajan. Ja uusi tekniikka herättää edelleen joskus epäilyksiä. Vanhat myytit raskaista rakenteista, jotka heikentävät ajo-ominaisuuksia, elävät tiukassa. Huolta saattaa herättää myös, ettei kantama ole riittävä tai että ajaminen ei enää ole hauskaa, kun alla ei ole polttomoottorikäyttöinen auto. 

Ehkä näissä on joskus piillyt jotakin totuutta. Ehkä tietyt autonvalmistajat ovat käyttäneet oikoteitä ja toivoneet, että hyvät ympäristöväittämät saavat yhä useamman siirtymään nopeasti sähkövoimaan? Oli tällaisten puheiden kanssa miten tahansa, nyt on tulossa uusia sähkömalleja, jotka siirtävät aikansa eläneet väitteet kerralla romukoppaan.

Akkuteknologia kehittyy nopeasti

BMW on nykyään vähentänyt akkujensa koboltin määrää kahdella kolmasosalla. 

Jotta voitaisiin olla varmoja raaka-ainetta toimittavien kaivosten hyvistä työehdoista, BMW hankkii itse koboltin ja toimittaa sen sitten akkuvalmistajalleen.

BMW on liittynyt Responsible Cobalt Initiative -hankkeeseen, jonka tavoitteena on luoda tapoja taata se, ettei lapsi- ja orjatyötä esiintyisi. Ympäristökysymykset ovat hankkeen toinen tärkeä osa.

Viidennen sukupolven sähköautoissaan BMW ei käytä Kongosta peräisin olevaa kobolttia. Sen sijaan raaka-aine tulee Australian ja Marokon kaltaisista maista.

Kun Amnesty julkisti vuonna 2017 raporttinsa siitä, miten suuryritykset ovat parantaneet työtään alueella, oli BMW mukana julkistuksessa.

Aitoa BMW-tunnetta

Näiden uuden sukupolven sähkökäyttöisten autojen hyvä edustaja on BMW iX3, joka julkistetaan nyt Pohjoismaissa. Sen pohjana on valmistajan suosittu SAV (Sports Activity Vehicle) BMW X3, joka on jo vuosikymmeniä ollut saatavissa sekä bensiini- että dieselkäyttöisenä. Mallia on ylistetty käytännöllisenä ja tilavana autona, jossa on hyvät ajo-ominaisuudet ja korkea laadukkuuden tunne. Ja nyt, kun se on täysin sähkökäyttöinen, BMW ei ole tehnyt sen ominaisuuksien suhteen mitään kompromisseja. Ominaisuuksia on pikemminkin korostettu.

BMW iX3:n sydän on uudentyyppinen akku. Se edustaa BMW:n viidennen sukupolven eDrive-tekniikkaa, joka saa tässä ensiesiintymisensä. Verrattuna aiempiin voimanlähteisiin se on selkeästi kevyempi, mikä on yksi selitys sille, miksi ajotuntuma, joka on jo pitkään ollut BMW:n tunnusmerkki, on vähintään yhtä selkeä kuin polttomoottorimalleissa. 

Samaan aikaan akussa on voimaa antamaan BMW iX3:lle realistista kantamaa jopa 459 kilometriä yhdellä latauksella (WLTP:n mukaan). Saatavilla on vakiona pikalatausmahdollisuus niille, jotka haluavat ajaa vielä pidemmälle – 150 kW latausteholla akun täyteen lataaminen kestää vain noin puoli tuntia. Uuden sukupolven akkujen myötä BMW on myös vähentänyt koboltin tarvetta 67 prosentilla. Ja käytettävä koboltti on käynyt läpi huolelliset tarkistukset, jotta se on louhittu kestävällä tavalla.

BMW IconicSounds Electric voi vielä vahvistaa elämystä. Se tuottaa keinotekoista moottoriääntä, joka toistetaan auton äänentoistolaitteista ja akustisesta jalankulkijasuojasta. Kaasupoljinta painettaessa järjestelmä reagoi välittömästi ja tarjoaa ajamisen iloa, joka sekä tuntuu että kuuluu.

Samaan aikaa kuljettaja voi BMW Intelligent Personal Assistantin ansiosta saada opastusta mahdollisimman säästäväiseen ajamiseen. Järjestelmä pitää myös huolta siitä, että monet eri yhteen liitetyt toiminnot ovat saatavilla ja tarjoavat ajon aikana sekä viihdettä että helpotusta. Toimintoja voi räätälöidä kaikkien mahdollisten odotusten ja tarpeiden mukaan. Ja luonnollisesti älypuhelimen voi liittää osaksi järjestelmää.

 

Tutustu uuteen BMW iX3 -täyssähköautoon.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi