Jätä ilmainen ilmoitus

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi

Tiesitkö tämän helpon tavan tarkistaa käytetyn auton historia?

Tiesitkö tämän helpon tavan tarkistaa käytetyn auton historia?

Vuosittain Suomessa tehdään noin 550 000-600 000 käytetyn auton kauppaa. Noin neljäsosa näistä kaupoista tehdään autoilijoiden ja loput autoilijoiden ja autoliikkeen välillä.

Vuonna 2016 rekisteröitiin 118 900 uutta ajoneuvoa ja käytettynä maahan tuotiin 27 000 ajoneuvoa. Samana vuonna suomalaisen ajoneuvon keski-ikä oli peräti 11,8 vuotta, kun 90-luvun alussa keski-ikä oli vain 7,4 vuotta.

Vaikka ajoneuvojen vuosittainen katsastaminen voi tuntua pakkopullalta, se on kuluttajan kannalta hyödyllistä varsinkin autokaupoilla.

Otetaan esimerkiksi 20-vuotias auto, jolla on ajettu päivittäin yhteensä noin 350 000 kilometriä. Tämä on autolta aikamoinen suoritus, ja ostajaa voi pelottaa. Mutta pitkien välimatkojen ja huonojen julkisen liikenteen palvelujen johdosta useimmat suomalaiset autoilijat huoltavat ajokkinsa ainakin vuosittain – ja jos ei muuten niin ainakin saadakseen leiman katsastustodistukseen. Tämän johdosta ajoneuvo voi olla paremmassa kunnossa kuin mittarimäärä osoittaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon lähetettiin kuitenkin vuosina 2013-2016 noin 11 000 autokauppoihin liittyvää valitusta, joten auton ostamiseen liittyy joitakin riskejä.

Käytetyn auton ostaminen autoliikkeestä on turvallisempaa kuin yksityiseltä ostaminen ja vaivatonta. Voit ajaa vanhan auton sisään ja uudemman ulos. On kuitenkin hyvä muistaa, että autoliikkeessäkin myytävilläkin ajoneuvoilla on jokaisella yksityinen historia. Osalla autoista on ollut vain yksi omistaja, osa on leasing-palautuksia, osa kauppakasseja ja toiset yritysautoja. Autoliikkeet antavat tietoa autosta parhaansa mukaan.

Mitä enemmän tiedät autosta, sitä turvallisempi se on ostaa. Tämän takia on hyvä muistaa, että ajoneuvon kuntotarkastus ja historia kertovat autosta paljon enemmän kuin paljaat silmät.

Älyraportti kerää Trafilta ajoneuvon historian tärkeimmät tiedot yhdelle raportille, joka soveltuu niin auton ostajan kuin myyjänkin käyttöön. Se on nyt saatavilla myös katsastuskonttoreilla.

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Autoleima.fi-palvelun kanssa.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot | Aamulehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi