Työsuhdeauto vai oma? | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Työsuhdeauto vai oma?

Maailmantalouden takkuillessa entistä useampi yritys ja yksityishenkilö miettivät vaihtoehtoja oman auton ostamiselle. Yhä useampi onkin kiinnostunut siitä, että auto on käytössä vain silloin kun sitä tarvitaan, ja että autoon ei tarvitse itse investoida rahaa.
Työsuhdeauto vai oma?

Oman auton hankinta perustuu usein käyttötarpeeseen ja sama pätee myös työsuhdeautoon. Työsuhdeauton kohdalla valintaan vaikuttavat myös ajoneuvon verotusarvo sekä työnantajan ilmoittamat CO2-päästörajat. Oman auton käyttö työajoihin, etenkin korkeilla kilometrimäärillä, on yleensä työnantajan tarjoamaa autoetua kannattavampaa, jollei sitten ole niin että autoedun saa kokonaan palkan päälle.

Autoedusta maksetaan veroa samaan tapaan kuin luontoiseduista tai palkasta. Vapaa autoetu tarkoittaa sitä että työnantaja maksaa kaikki autoon liittyvät kulut polttoaineineen päivineen. Kyseessä on käyttöetu jos työntekijä maksaa esimerkiksi polttoainekulut itse. Verohallinnon internet-sivuilta löytyy autoedun verotusarvolaskuri, jonka avulla on helppo laskea selvittää miten maksut määräytyvät.

Ennen työsuhdeauton ottamista kannattaa laskea autoedun jälkeen palkasta käteen jäävä osa ja arvioida sen jälkeen kuinka paljon autoilu omalla autolla kuukaudessa maksaisi. Omalla autolla ajamisen kustannusten selvittämiseen voi puolestaan käyttää Trafin internet-sivuilta löytyvää autoilun kustannuslaskuria.

Suomalaiset arvostavat työsuhdeautoissaan eurooppalaisvalmisteisia farmarimalleja. Alla esiteltävät tilastot perustuvat Axus Finland–konserniin kuuluvien ALD Automotiven ja NF Fleet Oy:n leasingrekisteröintitietoihin.

Vuonna 2013 halutuimmaksi työsuhdeautoksi nousi Volkswagen, joka oli Suomessa viime vuonna myös myydyin henkilöautomerkki. Viime vuonna suosituimmat työsuhdeautomallit olivat Volkswagen Passat, BMW 3-sarja ja Skoda Octavia.


BMW 3-sarja oli toiseksi suosituin työsuhdeautomalli 2013

Volkswagen halutuin työsuhdeautomerkki

Toiseksi halutuimmaksi työsuhdeautomerkiksi ALD Automotiven ja NF Fleetin ensirekisteröinneissä nousi Volkswagenin jälkeen BMW ja kolmanneksi Audi. Kolmikko Volvo, Skoda ja Ford olivat sijoilla 4–6 ennen Mercedes-Benziä ja Toyotaa. Kärkikymmenikön viimeiset sijat menivät Opelille ja Peugeotille. Toyotan hybridimallit ovat haluttuja, varsinkin Auris ja Auris SportsTourer, vuonna 2013 leasatuista Toyotista 90 prosenttia oli hybridejä.

Suomalaiset työsuhdeautoilijat ovat farmarikansaa. Henkilöautojen kärkikymmenikössä mallit ovat pääasiassa farmareita. Yritykset haluavat selkeästi panostaa käyttötarkoitukseen sopiviin, turvallisiin autoihin, koska työsuhdeautoilla ajetaan vuodessa keskimäärin enemmän kilometrejä kuin tavallisilla henkilöautoilla.

Hankintatilastojen mukaan työsuhdeautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästöarvo on laskenut 11 prosenttia viimeisten neljän vuoden aikana. Vuonna 2013 työsuhdeautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästöarvo oli 129 g/km, kun se oli 137 (2012), 139 (2011) ja 145 (2010). Trafin tilastojen mukaan vuonna 2013 ensirekisteröityneiden henkilöautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästöarvo oli 132.

Suosituimmat yritysautomerkit henkilöautoissa vuonna 2013 (sijoitus suluissa vuonna 2012)

1. (1.) Volkswagen
2. (6.) BMW
3. (2.) Audi
4. (4.) Volvo
5. (3.) Skoda
6. (5.) Ford
7. (7.) Mercedes-Benz
8. (8.) Toyota
9. (9.) Opel
10. (13.) Peugeot

Suosituimmat henkilöautomallit vuonna 2013

1. (1.) Volkswagen Passat
2. (6.) BMW 3-sarja
3. (2.) Skoda Octavia
4. (3.) Audi A4
5. (4.) Volkswagen Golf
6. (17.) Audi A3
7. (6.) Volvo V60
8. (10.) BMW 5-sarja
9. (5.) Skoda Superb
10. (33.) Volvo V40

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi