Varoittava kuva tulipaloriskistä: vältä nämä virheet auton kotilatauksessa | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Varoittava kuva tulipaloriskistä: vältä nämä virheet auton kotilatauksessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa sähköautojen ja ladattavien hybridien kotilataukseen liittyvistä riskeistä.
Varoittava kuva tulipaloriskistä: vältä nämä virheet auton kotilatauksessa

Yksi sähkö- ja hybridiautojen suurimmista hyödyistä liittyy niiden helppoon käytettävyyteen. Piuhan päähän kytkettynä ne latautuvat kotipihassa yön aikana, ja ovat aamulla valmiina lähtöön akku täynnä. Ainakin teoriassa. 

Todellisuudessa sähköautojen sekä plugin-hybridien kotilataukseen kannattaa käyttää ajatus jos toinenkin. Tavallisesta niin sanotusta suko-pistorasiasta autoa kun ei kannata ladata kuin vain väliaikaisesti.

Tavanomaisia maadoitettuja 16 A:n suko-pistorasioita ei ole suunniteltu kestämään jatkuvaa ja toistuvaa korkeaa kuormitusta, sillä ne voivat kuumentua esimerkiksi läpi yön kestävässä sähköauton latauksessa vaarallisen kuumaksi. Pahimmillaan pistorasia voi syttyä tuleen.

Aloittelevan sähköautoilijan kannalta asia ei välttämättä vaikuta kovin yksioikoiselta, sillä tyypillisesti sähkö- ja hybridiautojen mukana tulee suko-pistorasiaan soveltuva latauslaite. Myös autovalmistajat ovat monesti nimenneet ne väliaikaisiksi latauslaitteiksi tai matkalatureiksi, ja nimitys kannattaakin ottaa varsin kirjaimellisesti. Niitä ei ole tarkoitettu sähkö- tai hybridiauton ensisijaiseksi latauslähteeksi.

Mikäli suko-pistorasiaa haluaa kuitenkin käyttää auton lataamiseen, kotiin kannattaa kutsua sähköalan ammattilaisen tarkistamaan pistorasian kunnon. Suurimmassa osassa sähkö- ja plugin-hybridiautojen matkalatureista virta on oletusarvoisesti 8 amperia. Myös Tukes suosittelee käytettävän enintään 8 A:n virtaa ilman jatkojohtoja tai pistorasiaan liitettäviä kellokytkimiä, sillä ne lisäävät liitoksia, jotka voivat ylikuumentua.

Oman sähköauton matkalaturi saattaa myös olla sellaista mallia, jossa käytettävän virran pystyy itse valitsemaan. Tällöin kannattaa varmistaa, ettei latauslaitteesta ole valinnut yli 8 A:n virtaa, vaikka pistorasia olisikin paperilla merkitty 16 A:n rasiaksi. 

Käyttäjäystävällisin tapa sähköauton kotilataukseen on kiinteästi sähkömiehen asentama kotilatauspiste, josta autoa voi ladata joko 16 A:n tai 32 A:n voimavirtaliitännästä. Latausasemien hinnat ovat tulleet viime vuosina rajusti alaspäin, ja nykyään laadukkaan laitteen saa asennuksen kanssa jo alle tuhannellakin eurolla. Laitteesta riippuen latausasemissa voi olla myös erilaisia äly- ja etätoimintoja, jolloin autoa voi esimerkiksi ladata vain sähkön hinnan ollessa edullisimmillaan.

 

AUTOTALLI.COM

Katso myytävät käytetyt täyssähköautot.

 

Teksti: Teemu Granström / Kuva: Teemu Granström & Tukes

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi