Vedyllä Norjasta Italiaan - ensitunnelmat Hyundai ix35 Fuel Cell -polttokennoautosta | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Vedyllä Norjasta Italiaan - ensitunnelmat Hyundai ix35 Fuel Cell -polttokennoautosta

Autotalli.comin matka vetyautolla Norjasta Italiaan on edennyt kahden ajopäivän verran halki Norjan vuoriston ja Tanskan tasankojen Saksan Hampuriin. Kuvat puhukoot puolestaan upeiden maisemien osalta, mutta muutama sana itse ajokista, eli Hyundai ix35 Fuel Cell -vetyautosta.
Vedyllä Norjasta Italiaan - ensitunnelmat Hyundai ix35 Fuel Cell -polttokennoautosta

Koska vetyautot ovat toistaiseksi äärimmäisen harvinaisia ja allekirjoittaneellakin tämä matka on ollut ensikosketus polttokennoautoihin, tunnelma auton ensimmäisellä käynnistyskerralla oli omalla tavallaan jännittävä. Minkälaista ääntä auto mahdollisesti pitäisi ja millainen ajotuntuma ix35 Fuel Cellissä olisi? 

Ensinnäkin vedyn muuntaminen polttokennossa sähköksi, jolla auton sähkömoottori toimii, ei pidä käytännössä minkäänlaista ääntä. Ix35 Fuel Cell lähtee liikkeelle kuin hiipien, ja katumaasturin tasainen eteneminen korostuu sähkömoottorin eleettömän mutta rivakan toiminnan myötä. 

Vetyauto Hyundai Norjan hienoissa maisemissa

Sunnuntaina ensimmäisen ajopäivän reitti Norjan vuoriston halki Bergenistä Larvikiin herätti etukäteen pienen epäilyksen vedyn riittävyydestä reilun neljänsadan kilometrin matkalla. Vuoriston rankat nousut kun kasvattavat moottorin kuormitusta, olipa kyseessä perinteinen polttomoottori- tai sähköauto. Hyundain mukaan ix35 Fuel Cell -vetyautolla pääsee parhaimmillaan 594 kilometrin matkan täydellä tankilla, ja käytännössä ajoimme ensimmäisenä päivänä noin 420 kilometriä vuoristossa ennen ensimmäistä tankkausta. Tankkausasemalla auton mittari näytti vedyn riittävän vielä 50 kilometrille, joten jo ensimmäinen päivä valoi vankan uskon sille, että vetyauto todella soveltuu myös pidemmille matkoille. 

Hieman yllättäen maanantaina Tanskan moottoritiet ja kuljettajan raskas kaasujalka aiheuttivat kuitenkin pientä jännitystä polttoainemittarin näyttäessä 300 kilometrin jälkeen nollaa, kun seuraavalle tankkauspisteelle oli vielä useampi kymmenen kilometriä jäljellä. Asemalle selvittiin kuitenkin ilman hinausapua ja samalla tuli saatua käytännön oppitunti ilmanvastuksen vaikutuksesta nopeuden kasvaessa. 

Hyundai ix35 Fuel Cellin tankkaus on itsessään hyvin helppoa. 700bar:in tankkiin mahtuu 5 kilogrammaa vetyä ja tankkaus luonnistuu aloittelijalta noin kymmenessä minuutissa. Hyundailla ajaa käytännössä noin 100 kilometriä yhdellä vetykilolla, ja esimerkiksi Hampurissa vetykilo maksoi 9,5 euroa. Hinnan voisi olettaa laskevan tulevaisuudessa vetyautojen määrän kasvaessa.

Vetyauto Hyundai tankkaus

Vetyauto Hyundai tankkaus 2

Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, nyt kun Hyundai ix35 Fuel Cellillä on ajanut reilut tuhat kilometriä, mystiikka vedyn ympäriltä on kadonnut ja auto tuntuu oikeastaan täysin normaalilta katumaasturilta. Ainoana erona se, että sähköllä on huomattavasti mukavampi ajaa erityisesti kaupungissa. Haasteena vetyautojen yleistymiselle on toki tankkausasemien vähäinen määrä, mutta toisaalta hyvin sijoitetuilla 5-10 asemalla pääsisi Suomessa jo hyvään alkuun. 

Seuraava artikkeli käsittelee laajemmin sitä, ovatko vetyautot vain muutaman valmistajan puuhastelua vai aidosti järkevä vaihtoehto perinteisille polttomoottoriautoille.

Matkalla käytettävän vetyauton tarkat tiedot, hinta ja lisävarusteet: Hyundai ix35 Fuel Cell

Kaikki artikkelit tältä matkalta on koostettu Sähköautot -sivullemme.

Teksti ja kuvat: Teemu Granström, Autotalli.com

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi