Yhteistyöartikkeli: Muista tarkistaa autosi renkaiden kunto sekä muut huoltokohteet ennen kesälomamatkaa | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Yhteistyöartikkeli: Muista tarkistaa autosi renkaiden kunto sekä muut huoltokohteet ennen kesälomamatkaa

Kesäloma-aikaan useat Suomalaiset suuntaavat perheensä kanssa tien päälle omalla autolla. Onpa suunnitelmissa kotimaan matkailua tai esimerkiksi enemmän autoilua sisältävä lomamatka Eurooppaan, ajoneuvon kunto on syytä tarkistaa ennen matkaa. Tarvittavat korjaukset ja huollot on huomattavasti helpompi tehdä ennen lähtöä kuin tien päällä ollessa. Lisäksi kustannukset pysyvät todennäköisesti paremmin kurissa huollot hyvissä ajoin suorittamalla reissussa ollessa tehtäviin korjauksiin verrattuna.
Yhteistyöartikkeli: Muista tarkistaa autosi renkaiden kunto sekä muut huoltokohteet ennen kesälomamatkaa

Artikkeli on Autotalli.comin ja Delticom AG:n kaupallista yhteistyötä.

Tärkeä perusasia sujuvan matkanteon varmistamiseksi on renkaiden kunnon tarkistaminen. Ilmanpaineiden lisäksi huomiota tulee kiinnittää renkaiden kulutuspintaan. Kulutuspinnaltaan loppusuoralla oleva rengas ei ole enää ominaisuuksiltaan sillä tasolla mihin se on alun perin suunniteltu. Vaikka kulutuspinta täyttäisi vielä lain vaatimuksen, renkaan pito-ominaisuudet voivat olla heikentyneet jo huomattavasti.

Kulutuspintaa tarkistaessa tulee kiinnittää huomiota myös renkaiden tasaiseen kulumiseen, epätasaisesti kuluneet renkaat kielivät usein ohjauskulmien säätötarpeesta tai muista alustan ongelmista. Kuluneiden renkaiden ongelma on helppo ratkaista esimerkiksi netin rengaskauppojen avulla käyttämättä koko lomabudjettia etukäteen kulkupelin huoltoon. Useat rengasliikkeet ovat erikoistuneet tarjoamaan rengassarjoja kuluttajaystävälliseen hintaan, esimerkiksi http://www.rengas-outlet.fi tarjoaa hyvän valikoiman henkilö- ja matkailuautoihin sopivia renkaita. Myös vanteisiin voi vuosien varrella ilmaantua lommoja tai hapettumia jotka voivat aiheuttaa ajossa tuntuvan epämiellyttävän tärinän lisäksi mahdollisesti myös vuotoja. Uuden rengassarjan asennuksen yhteydessä kannattaa investoida myös ohjauskulmien tarkistukseen sekä tarvittaessa nelipyöräsuuntaukseen, jotta renkaiden mahdollisimman vähäinen ja tasainen kuluminen myös jatkossa voidaan varmistaa.

Kotimaassamme tunnetusti riittää sateita myös kesäloma-aikana. Erityisesti sadekelillä ajettaessa kulunut rengas voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä. Kuluneilla renkailla varustettu auto joutuu huomattavasti hyvillä renkailla varustettua autoa helpommin vesiliirtoon. Lain vaatima minimipinta kesärenkaille on vain 1,6 millimetriä. Vesiliirron riski kuitenkin kasvaa huomattavasti kulutuspinnan ollessa alle 4 millimetriä. Tutkimusten mukaan kuluneilla renkailla varustettu auto voi lähteä vesiliirtoon jopa lähes 20 kilometriä tunnissa alemmalla nopeudella kuin uusilla kesärenkailla varustettu auto. Oli alla sitten uudet tai vanhat renkaat, sadekelillä ajonopeus tulee joka tapauksessa sovittaa kelin mukaiseksi. Sateisella säällä myös näkyvyys heikentyy merkittävästi. Varsinkin raskaan kaluston, linja-autojen tai karavaanareiden perässä ajettaessa vesi lentää ja huonontaa näkyvyyttä. Renkaiden kunnon varmistamisen lisäksi tärkeä turvallisuustekijä sadekelillä onkin luonnollisesti tuulilasinpyyhkijöiden toimintakunto. Korkeintaan muutaman kympin panostuksella saat tilattua autoosi uudet pyyhkijänsulat vaikkapa netistä löytyvistä suurista osamyymälöistä. Yleensä näistä löydät osat useimpiin merkkeihin, esimerkiksi www.auton-varaosat24.fi tarjoaa erinomaisen valikoiman osia joka lähtöön. Pyyhkijänsulkien vaihtaminen ja hyväkuntoisilla renkailla ajaminen on erittäin edullinen henkivakuutus sateisille päiville.

Matkalla autossa kulkee usein mukana koko perhe ja matkatavarat. Renkaiden ilmanpaineet tulee muistaa säätää autovalmistajan suosituksen mukaisesti kuormaa vastaavaksi. Raskas kuormaus asettaa renkaille erilaiset vaatimukset kuin tavallinen arkikäyttö, ja liian matalilla ilmanpaineilla rengas ei kykene kantamaan kuormaa riittävän hyvin. Asuntovaunussa majoittuville oman lisärasitteensa renkaille tuo perään kytkettävä vaunu. Auton renkaiden lisäksi myös asuntovaunun renkaiden kuntoon tulee kiinnittää huomiota. Sekä auton että vaunun renkaiden ilmanpaineiden tarkistuksen yhteydessä kannattaa tehdä silmämääräinen tarkistus mahdollisten viiltojen tai ylimääräisten esineiden, kuten naulojen tai ruuvien, varalta. Asuntovaunujen osalta renkaiden käyttökuntoon vaikuttaa usein kulutuspinnan lisäksi myös renkaan ikä. Pienemmillä vuotuisilla kilometreillä renkaan kulutuspinta ei usein ehdi kulua yhtä paljon kuin päivittäin käytettävässä henkilöautossa, mutta renkaat voivat tästä huolimatta olla vaihtokunnossa. Kumiseos kovettuu iän myötä ja menettää ominaisuutensa ja rengas voi jopa muun muassa sääolosuhteiden vaikutuksesta vuosien mittaan. Renkaiden kunnon varmistamisen lisäksi myös muut tarvittavat huollot on järkevää suorittaa ennen pidempää reissua. Perushuolloilla, kuten öljynvaihdolla, jäähdytysnesteen tarkistuksella, sekä jarrujen ja iskunvaimentimien kunto varmistamalla, voi jo lähteä turvallisemmin mielin liikenteeseen. Ennakkoon tehtyjen tarkistusten jälkeen ehtii vielä mainiosti hoitaa tarvittavat huoltotoimenpiteet pois kohtuullisilla kustannuksilla. Renkaiden lisäksi myös akku, jarrut, iskunvaimennus sekä auton jäähdytysjärjestelmä ovat kesäkuumalla ja täydessä matkatavarakuormassa selkeästi normaalia työmatka-ajoa kovemman rasituksen alla.

Hyväkuntoisen kulkupelin lisäksi kesälomareissun turvallisuutta voi parantaa välttämällä turhan tiukkoja aikatauluja. Tien päällä on takuuvarmasti paljon muitakin lomalaisia, eikä turhaan kiirehtimällä voita matkan kokonaiskestossa todennäköisesti juuri mitään. Taukoja on hyvä muistaa pitää säännöllisesti, vaikka matkan varrelta löytyviin mielenkiintoisiin ruokapaikkoihin, kahviloihin tai nähtävyyksiin tutustumalla. Kesästä ja lomasta on parasta nauttia kiireettömästi, ja auton rattiin on luonnollisesti syytä mennä ainoastaan hyvin levänneenä ja virkeänä.

 

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi