Ystävät ovat ihmetelleet edullisia kuluja ja vähäpäästöisyyttä – Räinän perheen molemmat autot kulkevat kaasulla | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Ystävät ovat ihmetelleet edullisia kuluja ja vähäpäästöisyyttä – Räinän perheen molemmat autot kulkevat kaasulla

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: GASUM // Kun Maarit Räinä huomasi, kuinka hyvin hänen miehensä kaasuauto toimii, hän halusi vaihtaa myös oman bensa-autonsa kaasukäyttöiseen.
Ystävät ovat ihmetelleet edullisia kuluja ja vähäpäästöisyyttä – Räinän perheen molemmat autot kulkevat kaasulla

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: GASUM

Maarit ja Janne Räinä ajelevat tottuneesti farmarimallisella Skoda Octavia G-TEC kaasuautollaan Kuusamon mökiltään kotia kohti Ouluun. Matkatavaroiden lisäksi kyydissä on sukset ja perheen kaksi koiraa. Tilaa riittäisi myös perheen kolmelle pojalle, joista vanhin on 20-vuotias ja nuorinkin jo 12.

- Todella hyvin olemme mahtuneet tähän, ja pojatkin mahtuvat tosi hyvin kyytiin, vaikka ovat pitkiä kavereita, Maarit Räinä sanoo.

Ensimmäinen kaasuauto hankittiin Räinän perheeseen joulukuussa 2017 Jannen työsuhdeautoksi. Kun hän kuuli, että Ouluun oli tulossa kaasutankkausasema, hän alkoi perehtyä tarkemmin kaasuautoihin ja tuli pian siihen tulokseen, että sellainen sopii täydellisesti hänen tarpeisiinsa.

Työmatkoista kertyy päivittäin 15 kilometriä suuntaansa ja Kuusamon mökilläkin tulee käytyä säännöllisesti. Räinä laski, että kaasulla ajaminen tulee näillä ajokilometreillä halvemmaksi kuin perinteisellä polttomoottoriautolla. Lisäksi kaasu on ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin bensa tai diesel.

- Aluksi epäilytti, että riittääkö tankkauspisteitä, mutta kun Ouluun tuli tankkauspiste, se sinetöi päätöksen, Janne Räinä sanoo.

Sittemmin hänen ensimmäinen kaasuautonsa on vaihtunut uudempaan farmarimalliseen Skoda Octavia G-TEC -kaasuautoon, jolla taittuvat niin työmatkat kuin mökkireissutkin. Tankkauspisteitäkin on Oulussa jo kolme.

Bensiini vaihtui kaasuun

Jannen ensimmäinen kaasuauto osoittautui niin toimivaksi, että lopulta myös Maarit halusi vaihtaa vanhan bensa-autonsa kaasukäyttöiseen menopeliin.

- Kun näki sen ensimmäisen kolmen vuoden ajan, että kaasuauto oikeasti toimii ja on yhtä luotettava kuin bensa-autokin, niin minullekin tuli sellainen olo, että haluan sellaisen. Kun auton vaihto tuli ajankohtaiseksi, niin en oikeastaan muita katsonutkaan kuin kaasuautoja.

Marraskuusta asti Maarit on ajanut farmarimallisella Seat Leon TGI:llä, ja on ollut todella tyytyväinen uuteen autoonsa.

- Kyllä ratkaisevin tekijä auton valinnassa oli ajamisen halpuus ja ympäristöystävällisyys, kun tankkiin voi laittaa uusiutuvaa biokaasua.

Kaasutankin saa täyteen alle 25 eurolla, ja sillä ajaa matka-ajossa noin 500 kilometriä. Maarit käy säännöllisesti entisessä kotikaupungissaan Kuopiossa, ja matkakulut sinne ovat pudonneet puolella.

- Valinta oli puhtaasti taloudellinen tai taloudellisesti puhdas, ihan kummin vaan, hän veistelee.

Tarvittaessa matkaa voi jatkaa myös bensiinillä

Kaasuautojen käyttöönotto on sujunut Räinän perheellä mutkattomasti. Kaasun tankkaus vaati kuitenkin hieman totuttelua etenkin Maaritilta.

- Ensimmäisiä kertoja, kun olin mukana tankilla, menin tankkauksen ajaksi mahdollisimman kauas siitä autosta, kun kaasun tankkaamisesta kuuluierikoisia ääniä. Mutta se kuuluu asiaan, kun tankataan paineella.

Hän tottui kuitenkin nopeasti tankkaamisen ääniin, ja tankkaus alkoi pian sujua myös häneltä itseltäänkin.

- Hyvin siihen tottui, ja se oli itse asiassa ihan helppoa. Ensimmäisillä kerroilla vähän mietitytti, että saanko sitä tankkauspistoolia oikein kiinni, mutta se on niin pomminvarma systeemi, ettei sitä saa vahingossakaan väärin laitettua.

Kaasulla tankkaamisen hallitsee myös perheen vanhin poika, joka lainaa mielellään vanhempiensa autoja.

- Hänellä on oma bensa-auto, mutta kyllä hän mieluummin näillä ajelee, kun tietää, että se on halvempaa, Maarit sanoo.

Koska Suomen pohjoisimmat kaasutankkausasemat sijaitsevat Oulussa, Kuusamon reissuilla Räinät ovat joutuneet vielä turvautumaan osittain bensiiniin. Myös pohjoiseen suuntautuville vaellusreissuilleen he kaipaisivat lisää tankkauspaikkoja esimerkiksi Rovaniemelle.

Oulusta etelään tankkausasemia on kuitenkin riittävän tiheästi, ja kaasua on löytynyt aina kun sitä on tarvinnut.

Edullinen ja ympäristöystävällinen

Räinän perheen kaasuautot ovat herättäneet kiinnostusta myös perheen ystäväpiirissä. Etenkin kaasuautoilun edullisuus on tullut monille yllätyksenä.

- He ihmettelevät, kuinka edullista kaasulla ajaminen on verrattuna bensaan ja dieseliin, Maarit sanoo.

Myös kaasuauton hankintahinta on yllättänyt ystäväpiirin.

- Monilla on ollut sellainen käsitys, että kaasuautot ovat kalliita, vaikka ne ovat ihan samanhintaisia kuin muutkin.

Sekin on herättänyt ihmetystä, että ylipäätään on olemassa täysin vähäpäästöinen ja  ympäristöystävällinen biokaasuvaihtoehto.

Kaasuautoilun edullisuuden ja ympäristöystävällisyyden ansiosta Räinät aikovat vastaisuudessakin suosia kaasuautoja ja suosittelevat niitä lämpimästi myös tuttavilleen, jotka ajavat paljon pitkiä matkoja.

- Mitään tarvetta ei ole vaihtaa, olemme olleet oikein tyytyväisiä, Janne sanoo.

- Kaasuautolla ajetaan niin pitkään kuin vaan mahdollista, Maarit komppaa.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi