Porsche 911, jo vuodesta 1963

Gran Turismo

Mikä on Gran Turismo?

 • Gran Turismo on italiaa ja se lyhennetään GT. Englanniksi Gran Turismo käännetään Grand Touring.
 • Nimi viittaa Grand Touriin eli suureen Euroopan kierrokseen, jota yläluokkaiset nuoret miehet harrastivat 1600-luvulta 1800-luvulle. Tarkoitus oli oppia eurooppalaista sivistystä ja kulttuuria.
 • Sittemmin nimitys periytyi autoiluun merkitsemään luksusautoa, jolla on mukavuuden ja suorituskyvyn puolesta miellyttävä tehdä pitkiä reissuja.
 • Gran Turismo on kaksiovinen coupé tai avoauto.
 • Auto sopii kahdelle henkilölle, mutta jos istuinpaikkoja on neljä, ovat takaistuimet kuitenkin ahtaita ja vaatimattomia.
 • Gran Turismo -autoista löytyy urheilullinen suorituskyky.
 • Samalla GT-autoissa on kuitenkin panostettu mukavuuteen pieniä yksityiskohtia myöten.
 • Autoissa on luksushenkeä, kuten esimerkiksi jalopuuta tai ylellinen Alcantara-verhoilu.
 • GT-auto on karua urheiluautoa mukavampi ajettava eikä näitä autotyyppejä pidä sekoittaa keskenään.
 • GT-nimitystä on turhan vapaasti ylikäytetty myös halvemman luokan autoissa.
Hae tästä Autotalli.comin vaihtoautoista:
 • Kaikki Gran Turismot
 • Kaksipaikkaiset Gran Turismot
 • Neli- tai viisipaikkaiset Gran Turismot
Kaikki Gran Turismot send

Kaksipaikkaiset send

Neli- tai viisipaikkaiset send

Gran Turismo kilpa-autot

GT-autoja käytetään myös kilpa-autoilussa laajasti. Kilpailuja ja autotyyppejä löytyy lukuisia, mutta alun alkaen tarkoitus oli kilpailla sarjatuotantoautoilla, jotka oli tarkoitettu maantieajoon. Sittemmin autojen kirjo on laajentunut täysiverisiin kilpa-autoihin, jotka muistuttavat ulkoisesti GT-autoja. Onkin syntynyt useita luokkia, joita on esimerkiksi numeroitu, kuten GT1 ja GT2. Erot liittyvät siihen, kuinka yksilöityjä kilpa-autoja autot ovat vai onko kyse tavanomaisemmasta vähän muunnellusta tehdasautosta. Lisäksi ammattilaisille ja amatööreille on omia sarjojaan. Joskus autoja tuotetaan myyntiin joitakin kappaleita, jotta voidaan puhua sarjatuotantoautoista. Luokissa on tapahtunut vuosien mittaan paljon muutoksia ja monia kilpailuja ei ole pystytty järjestämään mm. kohonneiden kustannusten vuoksi. Sähköautoille tarkoitettu GT-kilpailu on myös tulossa. Vanhin ja kuuluisin kilpailu on 24 tunnin Le Mansin kestävyysajo, joka on järjestetty vuodesta 1923. Gran Turismo on myös PlayStationilla julkaistava ajosimulaatio-pelisarja, josta on seitsemäs osa tulossa. Vuodesta 1997 julkaistu peli on ollut todella suosittu ja sisältää 1200 GT-autoa fotorealistisine grafiikoineen. Autoilla voi ajaa sadalla eri radalla.

Suomessa myytäviä Gran Turismoja

Tähän on nostettu muutamia Suomessa uutena myytäviä GT-autoja. Valikoimaa ei ole kovin paljon ja rekisteröintien määräkin on tyypillisesti monissa autoissa vain muutamia kappaleita vuodessa.
Maserati Ghiblimore_vert

94 - 141 t€
Listaa Maserati Ghiblit

Maserati Ghibliclose

Maserati Ghibli on italialainen kaksipaikkainen coupe, jota on valmistettu jaksoittain vuodesta 1966. Malleja on Ghibli I, II ja III. Uusinta mallia on tehty vuodesta 2013. Sen V6 moottori kehittää jopa 409 hevosvoimaa.

Porsche 911more_vert

146 - 361 t€
Listaa Porsche 911

Porsche 911close

Saksalainen Porsche 911 käsittää seitsemän mallisarjaa ja sitä on valmistettu vuodesta 1963. Autoja on valmistettu noin miljoona.

Ferrari Californiamore_vert

335 t€
Näytä kohdesivu

Ferrari Californiaclose

Italialaista Ferrari Californiaa on valmistettu Maranellossa vuodesta 2008. California on 2+2-paikkainen ja siinä on V8-moottori.

Mercedes-Benz SLmore_vert

77 - 456 t€
Listaa Mercedes-Benz SL-autot

Mercedes-Benz SLclose

SL tulee saksan sanoista 'Sport Leicht' ja tätä mallisarjaa on tehty jo vuodesta 1954. Mallisarja käsittää 6 sukupolvea.

Toyota GT86more_vert

46 - 48 t€
Listaa Toyota GT86-autot

Toyota GT86close

Toyota GT86-coupea on valmistettu vuodesta 2012. Samaa autoa tekee myös Subaru nimellä BRZ.