Hankkisitko seuraavan autosi kiinteällä kuukausihinnalla? 5 vinkkiä yksityisleasingiin

Omistamisen kulttuuri istuu suomalaisessa autoilijassa tiukassa, mutta kiinnostus auton pitkäaikaista vuokraamista, eli leasingia kohtaan on vahvassa kasvussa. Yksityisleasingin voi nähdä ennen kaikkea riskittömänä vaihtoehtona, kun auton jälleenmyyntiarvosta ei tarvitse huolehtia.

Vuosi sitten LähiTapiola julkisti Arjen katsaus -tutkimuksensa tuloksia autoilun kustannusten osalta. Vastaajista vain alle 20 prosenttia kertoi ottavansa autoilun kustannuksissa huomioon arvonaleneman.

Vaikka autoilu on pitkälti tunnelaji, autot itsessään ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta käyttöhyödykkeitä, joiden arvo laskee.

Erityisesti nyt sähköistymisen aikakaudella autojen arvonalenemaa voi olla vaikeaa ennustaa nopeasti kehittyvän voimalinjatekniikan takia. Toisaalta myös perinteisten polttomoottoriautojen hintakehityksen ja haluttavuuden ennakointi hankaloituu Suomen kaltaisessa maassa, jossa autoilu on raskaasti verotettua.

Mikäli autonsa kulut haluaa tietää tarkasti etukäteen, yksityisleasing tarjoaa tavan ulkoistaa riskit autoliikkeen tai muun palveluntarjoajan kontolle. Kokosimme muutaman käytännönläheisen vinkin leasingautoa harkitsevalle.

1. Voit tehdä löytöjä

Kalliiksi mielletty merkki voi yllättäen olla verrattain edullinen leasingilla vuokrattuna. Leasingia tarjoavien yritysten työnä on arvioida ennen kaikkea sitä, miten tarjottavat automallit pitävät hintansa, ja monesti ostohinnaltaan kalliimmat autot saattavat pitää arvonsa muita paremmin.

Eri merkkisiä leasingautoja kannattaa siis selailla ennakkoluulottomasti.

2. Kokeile rohkeasti

Leasingauton kuukausihinta määrittyy pitkälti sen mukaan, kuinka paljon asiakas haluaa autollaan sopimuskauden aikana ajaa.

Monesti se, valitseeko auton vuosittaiseksi ajomääräksi 10 000 vai 15 000 kilometriä, saattaa vaikuttaa kuukausihintaan vain muutamia kymmeniä euroja. Toisaalta pitkissä sopimuksissa auton hintaan joudutaan sisällyttämään kulumisesta aiheutuvia kuluja.

3. Aito vai osamaksu?

Kiinteään kuukausihintaan pohjautuvaa autoilua on tarjolla käytännössä kahta eri sopimustyyppiä. Niin sanotussa aidossa leasingissa auton omistajuus säilyy koko ajan leasingyrityksellä. Yleisempi yksityisleasingin muoto on rahoituspohjainen, jossa autoliike sitoutuu lunastamaan auton takaisin kuluttajalta ennalta sovitulla hinnalla sopimuskauden päätteeksi.

Autoilijan näkökulmasta molemmat tarjoavat ennakoitavuuden autoilun kulujen osalta, mutta esimerkiksi vuotuinen ajoneuvovero tulee laskea osamaksupohjaisissa sopimuksissa kuukausihinnan päälle.

4. Tutustu sisältöön

Yksityisleasingia on tarjolla käytännössä lähes kaikilla suuremmilla autoliikkeillä. Sopimusten sisällöt vaihtelevat kuitenkin paljon eri toimijoiden välillä, joten hintavertailussa kannattaa huomioida palvelupakettien laajuus.

Leasingautojen vuokraan sisältyy monesti huoltopaketti, joka kattaa vähintään määräaikaishuollot. Lisäksi huoltopalvelut voivat pitää sisällään myös muut käytöstä aiheutuvat kulut, kuten mahdolliset jarrujen tai renkaiden uusimiset.

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää myös leasingautoihin tarjottaviin vakuutuspalveluihin, sillä ne ovat monesti hyvinkin kilpailukykyisesti hinnoiteltuja.

5. Uusi vai käytetty?

Kiinteät kuukausihinnat mielletään yleensä vain uusien autojen hankkimistavaksi. Vähän ajettujen käytettyjen autojen niin sanottu vaihtoleasing tekee kuitenkin sekin jo tuloaan. Hinnaltaan edullisempi vaihtoleasing voi olla erityisen järkevä silloin, jos autoksi valitsee esimerkiksi vuoden verran ajetun käytännössä uudenveroisen menopelin. Vaihtoleasingissa huoltopaketin merkitys ja laajuus korostuu.