Järkevä ja edullinen? Skodan kaasu-katumaasturin liisaaminen yllättää hinnallaan

Niin paljon kuin sähköiset voimalinjat ovatkin puhuttaneet viime vuosina, edullisen ja todellisen järkivalinnan voi löytää myös kaasuautojen valikoimista.

Jos kuvitellaan tilanne, jossa auton tulisi täyttää 3-4 henkilön perhekäytön tarpeet mahdollisimman edullisilla kokonaiskustannuksilla, katse kannattaa suunnata vaihtoehtoisiin käyttövoimiin.

Koeajoimme manuaalivaihteista Skoda Kamiq -kaasuhybridiä, joka osoittautui paitsi kokoaan suuremmaksi myös käyttökuluiltaan hämmästyttävän edulliseksi kompaktiksi katumaasturiksi.

Mikäli autoa ei halua omistaa itse, järkevä vaihtoehto on tänä päivänä auton pitkäaikainen vuokraus eli yksityisleasing. Siinä autosta maksetaan kiinteää kuukausierää sovitun mittaisen ajan, jonka jälkeen auto palautetaan autoliikkeelle. Yhtensä leasingin suurimmista eduista on esimerkiksi se, että auton jälleenmyyntiarvosta ei tarvitse huolehtia.

Skoda Kamiq G-TEC -kaasuauton saisi esimerkiksi Laakkosen GreenDiili -paketilla edullisimmillaan 271 euron kuukausierällä neljäksi vuodeksi. Tällöin sopimuksen ajokilometrit ovat 10 000 kilometriä vuodessa.

Ehkäpä mielekkäämmän vaihtoehdon saa, jos samalle neljän vuoden sopimuskaudelle ottaa kilometrirajaksi 80 000 kilometriä eli 20 000 kilometriä vuodessa, jolloin auton kuukausierä nousee suhteessa varsin maltillisesti 308 euroon. Mikäli autoon ottaa huoltosopimuksen, kuukausierä on 347 euroa kuukaudessa. Päälle tulee laskea vielä esimerkiksi vakuutusmaksut.

Käyttökulut ihastuttavat

Skoda Kamiq G-TEC:in ehkäpä suurin hienous piilee matalissa käyttökuluissa. Autoon voi tankata maa- tai biokaasua sekä omaan tankkiinsa bensiiniä. Kaasusäiliöt vetävät 13,8 kilogramman edestä kaasua ja bensiinisäiliö yhdeksän litraa polttonestettä. Näin ollen Kamiq G-TEC on kaasupainotteinen, ja bensiinisäiliön voi ajatella toimivan vajaan parinsadan kilometrin varatankkina. Kaasulla toimintasäde on noin 300-400 kilometriä ajotavasta riippuen.

Koeajossamme Skoda Kamiq G-TEC -kaasuhybridi kulutti sekalaisessa ajossa kaasua neljän kilogramman molemmin puolin sataa kilometriä kohden. Hieman yllättäen kolmosellakin alkaviin kulutuslukemiin oli kohtuullisen helppo päästä myös taajama-ajossa, kunhan taloudelliseen ajoon ja ennakointiin kiinnitti hieman tavanomaista enemmän huomiota.

Koeajohetkellä maakasun kilohinta oli 1,16 €/kg ja kotimaisen biokaasun 1,43 €/kg, jolloin sadan kilometrin kustannukseksi tuli 4 kg/100 km kulutuksella edullisimmillaan 4,64 euroa. Lisäksi artikkelin kirjoitushetkellä uuteen Kamiq G-TEC:iin olisi saanut Gasumilta vuoden ajaksi ilmaista kaasua 600 kilogrammaan asti.

Vaivaton ajettava myös manuaalina

Skoda Kamiq G-TEC:in 1.0-litrainen TSI-moottori tuottaa 90 hevosvoiman huipputehon ja 160 Nm:n vääntömomentin. Lukemat tuntuvat paperilla tarkasteltuina nykymittapuilla kohtuullisen vaatimattomilta, mutta tavanomaisessa ajossa Kamiq G-TEC kiihtyy riittävällä ripeydellä.

Pienenä miinuksena voi pitää sitä, että esimerkiksi Octavia G-TEC:in tapaan Kamiqin kaasumallia ei voi ostaa automaattivaihteisena. Kuusivaihteinen käsivalintainen vaihteisto osoittautui kuitenkin vaivattomaksi ajettavaksi.

Pienten käyttökulujen ohella Kamiq G-TEC loistaa kokoluokassaan erinomaisilla sisätiloilla. Vaikka auto luokitellaankin kompakteihin B-segmentin katumaastureihin, Kamiq täyttää varsin helposti vaatimukset perhekäyttöön.

Vaikka etupenkille istuisi keskimittainen noin 180-senttinen aikuinen, taakse mahtuu hyvin vielä samanmittainen matkustaja. Kamiqin kaasumallissa tavaratilasta on valitettavasti jouduttu nipistämään reilut sata litraa. Normaalisti 400 litran tavaratila on G-TEC -mallissa kaasusäiliöiden vuoksi 278 litran suuruinen. Tässä mielessä esimerkiksi mahdollisia lastenrattaita tai harrastusvälineitä kannattaa koeajon yhteydessä mallata konttiin omien tarpeiden mukaan.