Näin toimii yksityisleasing – vastasimme liisaajia askarruttaviin kysymyksiin

Yksityisleasing on edullinen ja huoleton vaihtoehto uudella autolla ajamiseen. Siinäkin on silti niksinsä, jotka on hyvä tuntea ja tiedostaa.

Kokosimme vastaukset yksityisleasingiin liittyviin, liisaajaa eniten askarruttaviin kysymyksiin. Yksityisleasingsopimukset ovat palveluntarjoajilla kuitenkin aina hieman erilaisia, ja samaan pakettiin on mahdollisuus sisällyttää kirjo lisäosia. Siksi on tärkeää käydä sopimusehdot aina huolella läpi ja selvittää, mitä sopimus pitää sisällään. 

Onko yksityisleasingilla mahdollista saada ajoon mitä tahansa merkkejä ja malleja?

Yksityisleasingia – tai siihen verrattavaa, ennalta sovittuun hyvityshintaan perustuvaa rahoitusmallia – tarjoavat hyvin monet toimijat ja autoliikkeet, joten valikoima on laaja. Yhdeltä toimijalta ei välttämättä löydy kaikkia mahdollisia automerkkejä ja -malleja, joten tiettyä autoa haluavan kannattaa tähyillä kyseistä merkkiä jälleenmyyvän liikkeen suuntaan. Varsinaiset leasing-yhtiöt voivat tarjota sopimuksen käytännössä kaikkiin autoihin. Helppo tapa löytää parhaat automallikohtaiset sopimukset, on kilpailuttaa leasingauto Autotalli.comin leasing-kilpailutuksella, joka on kuluttajalle täysin maksuton palvelu.

Onko yksityisleasing-autojen varusteiden suhteen jotain rajoituksia?

Auto on mahdollista saada täysin haluamillaan varusteilla, mutta lisävarusteet nostavat luonnollisesti myös kuukausimaksun hintaa samalla lailla kuin runsas varustelu nostaa omaksi ostettavankin auton hintaa.

Miten nopeasti auton saa ajoon?

Merkkikohtaista vaihtelua on, mutta jos auto löytyy Suomesta, homma järjestyy yleensä muutamassa viikossa, merkistä ja mallista sekä palveluntarjoajasta riippuen joskus jopa muutamassa päivässä. Lähtökohtaisesti uusia autoja ei pidetä varastossa, vaan tilataan asiakkaalle räätälöitynä tehtaalta. Mitä harvinaisempi malli, väri tai varustelu, sitä kauemmin toimitus voi kestää.

Miten kuukausimaksu määräytyy?

Kuukausimaksuun vaikuttaa auton hinta, sovitut ajokilometrit sekä sopimuskauden pituus. Myös leasingpalveluiden kattavuus vaikuttaa hintaan. Hyvin arvonsa pitävät automallit ovat myös leasingsopimuksilla kohtuuhintaisia.

Alussa asiakas voi maksaa myös käsirahan, joka pienentää kuukausimaksua. Kuukausimaksua voi laskea myös, jos asiakkaalla on antaa oma sopiva auto vaihdossa. Sopimuskausi on tyypillisesti 2–4 vuotta, ja halvimmillaan kuukausimaksut ovat noin 200 euroa – siihen ei yleensä kuitenkaan sisälly mitään lisäpalveluja. Alemman keskiluokan autojen kuukausimaksut liikkuvat 300–400 euron tietämillä. 

Mitä kaikkea kuukausihintaan sisältyy?

Kuukausimaksuun sisältyy vähimmillään uuden auton toimitus asiakkaalle ja sen käyttö. Leasingauton vuokrahintaan on laskettu sisään myös arvonalenema, joka on uusien autojen suurin yksittäinen kuluerä. Usein kuukausimaksuun on mahdollista sisällyttää määräaikaishuollot sekä renkaiden uusinta – tosin varsinkaan lyhyemmissä sopimuksissa renkaiden uusintaan on harvoin tarvetta. Sopimukseen eivät yleensä kuulu vuosittainen ajoneuvovero, pesu tai pientarvikkeet kuten pyyhkijänsulat ja pesunesteet muuten kuin määräaikaishuoltojen yhteydessä.

Moni leasingtoimija tarjoaa myös vakuutuksia, ja ison toimijan kautta ne voi saada edullisesti. Kuluttaja voi ottaa vakuutukset myös itse, ja tässäkin vertailu kannattaa. Huomionarvoista on, että liisattavassa autossa on oltava kaiken kattava autovakuutus, ns. täyskasko.

Kuka maksaa auton huollot?

Määräaikaishuollot voidaan sisällyttää sopimukseen. Muuten ne kuuluvat asiakkaan vastuulle. Huolto- ja huolenpitosopimusten välillä voi olla myös merkittäviä eroavaisuuksia eri palveluntarjoajien välillä, joten sopimusten kattavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Jos auto hajoaa, kuka maksaa korjauksen?

Jos alatukivarsi katkeaa, moottori laukeaa tai oven lukko alkaa piiputtaa, palveluntarjoaja maksaa tällaiset isommat korjaukset. Tämä edellyttää, että sopimus sisältää huollot ja korjaukset sekä autoa on käytetty asianmukaisesti – eri asia on, jos autoa on käytetty sopimuksen vastaisesti vaikkapa ammattiliikenteeseen tai ralliautoiluun. On hyvä muistaa, että uusissa leasingautoissa on normaaliin tapaan voimassa autovalmistajien tehdastakuut, jotka kattavat valmistusvirheistä aiheutuvia kuluja. Sopimusta tehdessä kannattaa varmistaa, miten toimitaan, jos autoon tulee yllättävä vika, johon ei itse ole voinut vaikuttaa.

Mitä jos sopimuksessa oleva kilometrimäärä ylittyy?

Ylikilometreistä peritään lisämaksu, joka on määritelty sopimuksessa, se on tyypillisesti kokoluokkaa 10–20 euroa / 100 km. Jos sopimuskauden kuluessa alkaa näyttää siltä, että sovituissa kilometreissä ei pysytä, sopimusta kannattaa päivittää ajoissa, jotta esimerkiksi ennakkoon sovittu hyvityshinta säilyy voimassa. Se tietää kuukausimaksun lievää kasvua, mutta se on miellyttävämpää kuin iso yllätys lopussa.

Mitä tarkoittaa ”sopimuksen viimeinen erä”?

Puhtaan leasingin lisäksi tarjolla on taattuun hyvityshintaan perustuvia osamaksusopimuksia. Ne eivät tarkoita aivan samaa kuin yksityisleasing, vaikka nekin ovat luonteeltaan hyvin paljon yksityisleasingia muistuttavia sopimusmuotoja.

Osamaksuratkaisussa autolle määritellään viimeinen suurempi maksuerä. Kun asiakas maksaa sen sopimuksen päättyessä, auto siirtyy hänen omistukseensa. Sopimuksessa voi olla myös ennakkoon sovittu hyvityshinta, jolla rahoitusyhtiö sitoutuu lunastamaan auton takaisin sopimuksen päättyessä ja sopimusehtojen täyttyessä. Mikäli hyvityshinta on suurempi kuin ”osarin” viimeinen suurempi erä, erotusta voi hyödyntää myös käsirahana, jos sopimuksen jälkeen haluaa tehdä sopimuksen uudesta autosta.

Pitääkö auton arvon alenemisesta olla huolissaan?

Auton arvoa ei tarvitse murehtia. Juuri se on yksityisleasingin etu: auton jälleenmyyntihinta on autoliikkeen tai palveluntarjoajan päänvaiva. Toki autosta on pidettävä huolta kuten omastakin autosta.

Voiko sopimuskauden päättää ennenaikaisesti?

Voi, mutta siitä tulee ylimääräisiä kustannuksia. Se voi olla prosenttiosuus jäljellä olevista maksueristä tai määräytyä osamaksussa auton sen hetkisen arvon ja jäljellä olevan loppuvelan erotuksesta – tässä on erilaisia käytäntöjä. Jos sopimus puretaan kovin alkuvaiheessaan, kustannukset voivat olla tuhansia euroja. Siksi jo sopimusta harkitessa kannattaa pohtia, millaisia muutoksia elämäntilanteeseen tai henkilökohtaiseen talouteen voi olla tulossa. Mikäli purkaminen johtuu maksuvaikeuksista, joihin on jouduttu esimerkiksi työttömyyden tai terveyden takia, purkumaksua voidaan sovitella kuluttajansuojalain mukaisesti.

Saanko leasingautoa alleni, jos luottotiedot ovat kuralla? Entä jos olen työtön tai opiskelija?

Ennen sopimuksen solmimista hakijan luottotiedot tarkistetaan, ja niiden täytyy olla kunnossa – muuten liisaaminen ei onnistu. Se, että olet opiskelija tai työtön, ei sinänsä estä yksityisleasingia.
Teksti: Sami Turunen Juttua varten on haastateltu Vehon yritysmyyntipäällikkö Jarko Penttistä sekä Nordea Autorahoituksen johtajaa Kristian Ajantoa. Jutussa kerrotut tiedot ovat osin yleisluonteisia, eivätkä sido mainittuja yrityksiä.