YKSITYISLEASINGIN JA TOS-KAUPAN EROT?

Kuukausimaksuun perustuva autoilu on täynnä termejä, jotka on hyvä ymmärtää.

Markkinoilla on runsaasti kiinteään kuukausimaksuun perustuvia autoilun muotoja. Jokainen autotalo tarjoaa omaa palveluaan: on erilaista fiksu-, meno- tai kiltadiiliä, on Huoletonta, Reilua ja muita vapautta korostavia palveluja.

Puhdasta yksityisleasingia tarjoaa tiettävästi vain ALD Yksityisleasing. Yksityisleasingissä auto kuuluu palveluntarjoajalle, käsirahaa ei vaadita ja autolle ei määritellä takaisinostohintaa. Auto on selkeästi vuokralla.

Muilla mallina on auton ostaminen osamaksurahoituksella, jossa palveluntarjoaja sitoutuu ostamaan auton takaisin ennakkoon sovitulla hinnalla – kunhan auto on normaalissa kunnossa ja huollettu ehtojen mukaan. Tätä kaupantekotapaa kutsutaan TOS-kaupaksi eli takaisinostositoumukseen perustavaksi kaupaksi.

Helppouden ja selvyyden vuoksi näistä kaikista puhutaan usein yksityisleasinginä. Käytännön erot TOS:n ja yksityisleasingin välillä ovatkin varsin pieniä.

Tärkeintä on ymmärtää, mitä ollaan sopimassa. Palveluntarjoajalla on aina velvollisuus selittää sopimuksentekohetkellä asiakkaalle selkeästi, mitä termit tarkoittavat. Jos terminologia on epäselvää, riitatilanteessa asia voidaan tulkita kuluttajan hyväksi. Myös asiakkaalla on vastuunsa: hänen pitää oman etunsakin takia varmistaa, että on ymmärtänyt ehdot.

Yksityisleasing on vuokraamista, TOS-kauppa on ostamista. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan yksityisleasingiin voidaan tarvittaessa soveltaa samoja säädöksiä kuin auton vuokraukseen, jos kyse on puhtaasti vuokrasopimuksesta. TOS-kauppaan taas sovelletaan osamaksukaupan säännöksiä. Kuluttajalle ei saa jäädä epäselväksi, mikä sopimustyyppi on kysymyksessä.

Auton omistus on palveluntarjoajalla. Osamaksukauppaankin perustuvassa sopimuksessa auton omistus on autokaupalla tai rahoitusyhtiöllä, ja omistus siirtyy kuluttajalle vasta sitten, kun tuote on maksettu kokonaisuudessaan – eli jos kuluttaja sopimuskauden jälkeen lunastaa auton itselleen. Kuluttaja saatetaan sopimuskaudella merkitä auton toiseksi haltijaksi. Vaikka ALD Yksityisleasing onkin käytännössä vuokraamista, sopimuskauden jälkeen autosta voi pyytää halutessaan tarjouksen ja lunastaa sen itselleen.

Mitä hinta sisältää? Oli muoto kumpi tahansa, tärkeää on tietää, mitä kuukausimaksu pitää sisällään: keskeisiä ovat kilometrirajat, huollot, vakuutukset ja renkaat.

Sopimuksen päättäminen tai purkaminen kesken sopimuskauden onnistuu yleensä molemmissa, mutta siitä voi joutua maksamaan. Esimerkiksi ALD:lla purkumaksu on 30 prosenttia ajoneuvon palautuspäivän ja sopimuskauden päättymispäivän välisestä verollisesta vuokrasta, kuitenkin vähintään kolmen kk:n vuokraa vastaava summa, joten käytännössä puhutaan vähintään tuhannesta eurosta. Auton vaihtaminen kesken kauden ei ALD:lla onnistu, sen sijaan monissa TOS-versioissa se on mahdollista.

Termit selväksi. Varsinkin TOS-sopimusten ehdoissa vilisevät iloisesti sekaisin termit jäännösarvo, takaisinostohinta, hyvityshinta, suurempi viimeinen maksuerä, loppuvelka… Käytännössä kyse on samasta asiasta: mikä on auton sovittu arvo, kun sopimus päättyy. Auton todellinen arvo voi olla toki muuta, jos kuluttaja esimerkiksi myy sen suoraan itse – sekin on monissa sopimuksissa mahdollista.

Teksti: Sami Turunen