4 MYYTTIÄ LEASINGISTÄ

Onko leasingauto oikeasti kallis?

Jos vuosittaiset ajomäärät ovat suurin piirtein tiedossa, leasing saattaa olla auton omaksi ostamista järkevämpi vaihtoehto.

Omistamisen ihannointi istuu suomalaisessa mielenmaisemassa tiukassa, mutta muutos autoilussa on jo käynnissä – omistaminen ei välttämättä ole edes kustannusmielessä fiksuin tapa käyttää autoa jokapäiväiseen liikkumiseen.

Auton leasingiin liittyy edelleen paljon ennakkoluuloja, joista poimimme neljä yleisintä LeasePlanin Leasing School -sivustolta:

 

1. Leasing on kallista

Jos mietit omaa autoilua, voitko käsi sydämellä kertoa edes joskus laskeneesi kaikki autoon liittyvät kulut yhteen? Autoiluun liittyy paljon tunteita, eikä kaikkien kustannusten (vakuutukset, lainanlyhennykset, arvonlasku jne.) yhteen laskeminen tunnu erityisen mukavalta etenkään autokuumeen iskiessä.

Leasingilla on ollut maine kalliina vaihtoehtona, mutta palveluntarjonnan laajennuttua rajusti viime vuosien aikana myös hinnat ovat asettuneet erittäin kilpailukykyiselle tasolle. Yksi seikka, jota ei tule ajatelleeksi on se, että kun auton hankkii suurelta leasing-palveluntarjoajalta, käyttöönsä saa tukkukauppiaan edut, joita yksittäistä autoa ostaessa ei olisi mahdollista saada.

Leasingauto hankitaan tyypillisesti, jos vuosittaiset ajomäärät ovat 10 000 – 30 000 kilometriä. Jos ajomäärät ovat huomattavan suuria, ostaminen on todennäköisesti edelleen leasingia edullisempi vaihtoehto. Samoin on tilanteessa, jossa ajoneuvoa ei halua vaihtaa 2-5 vuoden välein, tai jos haluaa ajaa vanhemmalla käytetyllä autolla.

 

2. Leasing ei sovi, koska en tiedä ajomääriäni

Auton ostaminen omaksi saattaa tuntua houkuttelevalta etenkin siinä tilanteessa, jos omia vuotuisia ajomääriä ei osaa arvioida kovin tarkasti. Tilanteet saattavat muuttua, mikä on tiedostettu myös leasingia tarjoavissa yrityksissä.

Leasing-sopimusten hinta perustuu nimenomaan vuotuiseen ajomäärään, mutta kilometrirajoja on monesti mahdollisuus muuttaa kesken sopimuskauden. Sopimuksissa saattaa olla jo valmiiksi kirjattu kilometriperusteinen hinta, jonka asiakas maksaa mikäli kilometrit eivät menekään kauden päätteeksi tasan.

Leasingautoa hankkiessa kannattaa myös vertailla eri kilometrimäärien vaikutusta auton kuukausihintaan. Ero esimerkiksi 15 000 kilometrin ja 20 000 kilometrin välillä saattaa olla vain muutamia kymmeniä euroja, joten varman päälle pelaaminen ei tule välttämättä edes kalliiksi.

 

3. Leasing on monimutkaista

On totta, että samoin kuin mihin tahansa sopimukseen sitoutuessa, myös leasingautoa hankkiessa sopimusehdot kannattaa käydä tarkasti läpi. Niistä selviää tapauskohtaisesti, millä tavoin toimitaan esimerkiksi siinä tapauksessa, että autosta joutuu luopumaan ennen sopimuskauden päättymistä vaikkapa ulkomaille muuton vuoksi.

Toisaalta leasing on äärimmäisen helppo valinta, kun autoilusta haluaa maksaa vain käytön mukaan. Ajatuksen leasingautoilun monimutkaisuudesta voi kyseenalaista jo sillä, että palveluntarjoaja on miettinyt auton käyttöajan kokonaiskustannukset asiakkaan puolesta. Tämä voi näkyä vaikkapa siinä, että kalliiksi mielletty automerkki ei välttämättä olekaan kuukausihinnaltaan juuri edullista kalliimpi paremman jälleenmyyntiarvon vuoksi. Automallien vertailu voi tuottaa leasingautoa harkitsevalle positiivisia yllätyksiä, joita omaksi ostaessa ei olisi tullut edes ajatelleeksi. Leasingissa auton kustannukset on jaettu pidemmälle ajanjaksolle, mikä omalta osaltaan helpottaa valintaa, jos haluaa ajaa pykälää arvokkaammalla ja paremmalla autolla.

Leasingyhtiön tehtävänä on laskea auton kuukausittainen käyttömaksu muun muassa seuraavien tekijöiden pohjalta: ajokilometrimäärä vuodessa, auton odotettu arvon aleneminen, huolto-, rengas- ja korjauskulut, rahoitukseen liittyvät kustannukset, verot ja vakuutukset, sekä tarvittaessa jopa polttoaine- ja pesukulut.

Monimutkaisuus on hommasta kaukana, kun alan ammattilainen on valmiiksi laskenut kulut osin vaikeastikin ennustettavista laskelmista.

 

4. Leasingauto ei ole aidosti riskitön

Leasing pienentää ajoneuvon käyttöön liittyviä riskejä, kuten yllättäviä huolto- ja korjauskustannuksia. Se myös suojaa vuokralleottajaa jälleenmyyntiarvon putoamiselta, sillä esimerkiksi mahdolliset verotuksessa tapahtuvat muutokset jäävät leasingyhtiön murheeksi.

Myös leasingissa autoon sitoudutaan tietynmittaiseksi ajanjaksoksi, olipa se sitten kuukausi tai useampi vuosi. Erotuksena omistusautoiluun on se, että sitoutumisen pituus on tarkkaan etukäteen tiedossa, kuten myös auton kulut sovituksi kaudeksi.

Siinä missä omistusautoon liittyy riskejä sekä autoon että omistajan elämäntilanteeseen liittyen, leasingissa riskit rajoittuvat lähinnä mahdollisesti muuttuviin elämäntilanteisiin. Leasing-sopimusta laadittaessa kannattaakin varmistaa oikeus sopimuksen purkamiseen tai muuttamiseen kesken vuokrakauden.

Jutun lähteenä on käytetty LeasePlanin Leasing Schoolia.