5 MYYTTIÄ YRITYS- LEASINGISTÄ

Onko se oikeasti omistamista kalliimpaa?

Yritysleasingiin liittyy monesti mielikuvia, jotka ovat joko vanhentuneita tai eivät muuten vastaa todellisuutta. Kokosimme viisi yleistä yritysleasingiin liittyvää myyttiä.

Monessa yrityksessä autohankintoihin liittyy vahvasti mielikuva siitä, että yritysleasing olisi auton omistamista kalliimpi vaihtoehto. Todellisuudessa tutkimukset kuitenkin osoittavat, että valtaosa autonsa omistavista yrityksistä ei tiedä autojensa aiheuttamia kokonaiskustannuksia, joten vertailupohja leasingiin puuttuu.

Auton leasing on ennen kaikkea kustannusten osalta helposti ennakoitava vaihtoehto. Myös pelko siitä, että yritys menettää päätösvaltansa sopimusten pituuteen ja joustavuuteen, on yleinen harhaluulo.

Auton leasingsopimusta tehtäessä määritellään oletettu vuosittainen ajomäärä, jonka mukaan kuukausimaksujen suuruus lasketaan. Mikäli autolla halutaan ajaa sopimuskauden aikana sovittua suurempi määrä, sopimuksen ajomäärää voidaan yleensä muuttaa kesken kauden, jolloin toki myös kustannukset muuttuvat.

Vanhan totuuden mukaan auto pitää omistaa itse, mutta onko se välttämättä taloudellisesti järkevin vaihtoehto. Yrityksen näkökulmasta omistusautot sitovat pääomaa ja muodostavat turhaa kuormaa taseeseen. Leasing-autojen kanssa tilanne on erilainen, ja yritys voi halutessaan aina myös hankkia vain osan autoista leasingin kautta. Koko autokantaa ei tarvitse muuttaa kerrallaan.

Tilastot tukevat itse asiassa päinvastaista väitettä. Leasing-autojen hintaan sisällytetyt huollot ja esimerkiksi renkaanvaihtokulut madaltavat kynnystä pitää auto hyvässä kunnossa.

Väite siitä, että leasing-autojen jatkuva vaihtaminen olisi epäekologista, ei pidä täysin paikkansa. Auton taloudellisin käyttöikä on käyttötarkoituksesta ja ajomääristä riippuen yleensä 3-6 vuotta. Autojen kehitys on nykyään niin nopeaa, että viidessä vuodessa autojen päästöt ja turvallisuus on ehtinyt kehittyä merkittävästi. Uudella ja mahdollisimman vähän päästöjä tuottavalla autolla ajaminen on siis paitsi ekologista, myös turvallista

Lähde: LeasePlan