Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Renault Megane Scenic / Scenic (1996-2003)

Autoesittely Renault Megane Scenic / Scenic (1996-2003)

Lokakuussa 1996 esiteltiin Euroopan ensimmäinen kompakti tila-auto Renault Mégane Scénic. Se vastasi akseliväliltään ja pituudeltaan 5-ovista, mutta oli sitä 18 cm korkeampi. Takaistuimella oli kolme erillistä istuinta, joista keskimmäinen oli varsin kapea. Istuimet oli helposti yksitellen poistettavissa. Normaaliasennossa tavaratila jäi melko lyhyeksi. Sen sijaan erilaisia säilytyslokeroita oli runsaasti.  

Mégane Scenicin moottorivaihtoehdot olivat 1.6e 75 hv, 1.6 90 hv, 2.0 114 hv ja 1.9 dTi 98 hv. Suomessa keskityttiin kahteen versioon: 1.6 RN (90 hv) ja 2.0 RT. Moottorin suurentumisen mukana parantui siis samalla myös varustelu. Myöhemmin tuli tarjolle myös RN 1.9 dTi.

Mégane Scénic valittiin vuoden autoksi 1997.

Myös varustelultaan Scénic vastasi melko tarkkaan 5-ovista. RN:ssä oli siis kauko-ohjattu keskuslukitus ja kuljettajan turvatyyny. Sen sijaan käyntinopeusmittari ja korin väriset puskurit oli karsittu, mutta sumuvalot ja "lentokonepöydät" olivat vakiona. RT:ssä oli sähkölasit edessä, lämmitettävät sähköpeilit ja pääntuet takaistuimella. Myös Sceniciin ABS-jarrut tulivat vakioksi joulukuussa 1997. Jo syksyllä 1997 niitä oli tarjottu 1900 markan lisähinnalla. 

Verhoilukankaat poikkesivat muista korimalleista. Perusidea oli kuitenkin sama: RN:ssä oli plyysin ja kankaan yhdistelmä, RT:ssä kokoplyysiä. RT:hen sai haluttaessa rohkean monivärisen verhoilun takaistuimelle.

Scénic uudistui muuta mallistoa myöhemmin, syksyllä 1999. Samalla mallinimestä pudotettiin Mégane pois. Keula muuttui Mégane-perheestä poikkeavaksi. Muuten uudistusohjelma oli vastaava kuin Méganessa. Lisäksi takaistuinten kiskoja kehitettiin edelleen ja säilytyslokeroita lisättiin. Lastenistuimille tuli Isofix-kiinnikkeet. Alustaa oli jieman jämäköitetty. Moottorit olivat 16-venttiilisiä: 1.4/95 hv, 1.6/110 hv ja 2.0/150 hv. Lisäksi oli 1.9 dTi. 

Sisätilat olivat ilmeeltään entistä valoisammat. Verhoilu oli sinistä tai tiilenpunaista kirjavaa plyysiä. Varustetasot olivat Confort, Vario ja Grand Confort. Lisäksi oli nahkaverhoiltu ja ilmastoitu Grand Confort Plus. 

Confort vastasi suunnilleen aikaisempaa RT-tasoa lisättynä 4 turvatyynyllä ja ajotietokoneella. Variossa oli lisäksi takaistuinten pituus- ja selkänojan säätö, laatikot etuistuinten alla ja virtapistoke takana. Grand Comfortissa oli mm. sähkölasit takana, nahkaratti ja avattava takalasi.

Keväällä 2000 Scénic-mallistoon liittyi korkealla maavaralla ja maasturimaisilla koristuksilla varustettu nelivetoinen RX4. Viskolukkoon perustuva nelivetojärjestelmä ei ollut kovin kehittynyt. Moottoreina RX4:ssä oli 2,0-litrainen bensa ja 1,9-litrainen diesel. 

Syksyllä 2000 muuttuivat varustetasot niin Méganessa kuin Scénicissä. Perusmalliksi tuli suunnilleen vanhaa RN-tasoa vastaava Authentique. Expression vastasi entistä Confortia ja huipulla olivat Dynamique ja Privilege, joista Dynamiquessa oli sport-istuimet ja -verhoilu. Kaikissa malleissa oli nyt hätäjarrutustehostin. 

Samaan aikaan korvattiin 1.9 dTi uudella Common Rail -dieselillä (1.9 dCi 105 hv). Scénic sai uusia ulko- ja sisävärejä ja muutamia uudistettuja yksityiskohtia toukokuussa 2001. Vuoden 2002 alussa Mégane ja Scénic saivat tunnuksen Premium ja sen mukana kevytmetallivanteet ja CD-radion ilmastoinnin lisäksi. 

Kansainvälisesti Scéniciä myytiin lähes yhtä paljon kuin muita korimalleja yhteensä, mutta Suomessa osuus jäi vähäisemmäksi. Toisen sukupolven Méganet tulivat markkinoille vaiheittain vuoden 2003 aikana.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin