Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Skywell ET-5 – Täysin uusi automerkki Suomeen

Suomeen saapuu täysin uuden automaahantuojan voimin ventovieras automerkki. Novus Cars Finlandin maahantuontiohjelmaan kuuluu muun muassa tämä suuri sähkökatumaasturi Skywell ET-5 peräti 86 kilowattitunnin akkupaketilla.
Koeajo: Skywell ET-5 – Täysin uusi automerkki Suomeen

Kuulostaako 53 000 euroa houkuttelevalta hinnalta?

Saimme koeajomahdollisuuden hyvin varhaisessa vaiheessa. Samasta syystä kaikki yksityiskohdat eivät ole vielä täysin selvillä ja Turkista Suomeen saadusta koeajoyksilöstä uupui runsaasti sellaisia varusteita, jotka Suomessa myytävissä autoissa aina on.

Äläkä katsele kuvista jalkatilan mattoja. Nekin ovat Turkista eikä vastaavia nähdä Suomeen tuotavissa yksilöissä.

..on monta nimeä

Skywell tunnetaan paremmin sen vuonna 2017 perustetusta tytäryhtiöstä Skyworth Auto ja kuuluupa samaan sukuun myös Nanjing Golden Dragon Bus. Suomalaisille nämä ovat molemmat todella vieraita.

Tämä vuonna 2020 ensiesitelty ET-5 on Skywellin ensimmäinen oma henkilöauto ja sitä valmistaa Tianmei Automobile. Nykyilmeellä sitä myydään Kiinassa nimellä Skyworth EV6, mutta tuo mallinimi on Euroopassa varattu Kialle.

Ulkokuoren osalta autolla on oma ilme, vaikka suljettu keula meinaa tuoda aina mieleen Teslan ja perän takavaloraita on tänä päivänä suorastaan geneerinen. Muotokielessä näkyy jo hieman ensijulkaisuvuosi eikä se ehkä enää edusta ensi vuoden trendejä.

Toisaalta tällä on paljon hyviäkin puolia. Ovenkahvat ovat hyväksi havaittua perinteistä mallia ja rengaskoko on järkevä.

Todella tyylikäs verhoilu

Ostaja saa valita mieleisensä kolmesta sisustateemasta. Kuvien autoyksilössä on, mustista istuimista huolimatta, niin sanottu harmaa sisustavaihtoehto, jonka lisäksi tarjotaan myös mustaa ja vaaleaa vaihtoehtoa.

Skywellin verhoilut on viimeistelty todella tyylikkäästi tuplatikkauksineen, terenauhoineen ja ainakin Alcantaraa muistuttavine materiaaleineen, joista jälkimmäistä löytyy myös ovista. Esitteessä puhutaan myös nahasta.

Sen sijaan ”jalopuut” näyttävät luonnossa kovin muovisilta.

Sisätiloissa on kopioitu runsaasti muutamien vuosien takaisia Mersuja esimerkiksi keskikonsolin lokerossa avausmekanismejaan myöden.

Perinteisiä painikkeita on muutamia, mutta esimerkiksi istuinlämmitys vaatii kaksi hipaisua kosketusnäytöllä - ja kolmannen mikäli Android Auto tai Apple CarPlay on käytössä. Etuistuimille on muuten lämmityksen lisäksi myös jäähdytys.

Varustelista ja varustelusta

Varustelun puolella ei aivan ylletä upeiden istuimien tasolle, vaikka varusteita riittää eikä mitään tarvitse tai voi valita lisävarustelistalta.

Navigaattoria autoon ei saa lainkaan, joten älykkään reittiopastuksen latauspisteille voi unohtaa heti kättelyssä.

Auton CooLink ja Zlink nimillä kulkeva järjestelmä pyrkii tarjoamaan Android Auto ja Apple CarPlay -toiminnallisuudet välikäden kautta, mutta Applen kanssa oli yhdistämisongelmia ja Android Auto nyki esimerkiksi Google Mapsin osalta.

Tuntuu kuin laskentateho ei riittäisi.

Muutenkin 12,3-tuumaisella kosketusnäytöllä toistettava yhtiön omaa suunnittelua oleva tietoviihdejärjestelmä jättää vielä hieman parannettavaa.

Burmesterilta on kopioitu kaiutinritilät, mutta muuta valitettavasti ei. Äänentoistojärjestelmän potku on ohut ja äänenlaatu heikko, joten se ei ole ostoperuste.

Puhelinsovellusta lupaillaan tulevaksi, mikäli sellaista ei vielä koeajojutun julkaisun yhteydessä ole, mutta toiminnallisuudesta emme tiedä. Mahdollinen sisätilojen esilämmitys kiinnostanee monia mahdollisia ostajia.

Koeajoyksilössä ei ollut 360-asteen kameraa tai edes aktiivista vakionopeudensäädintä, joten valitettavasti emme voi kommentoida monia tärkeitä varusteita vielä.

Suomessa myytävissä yksilöissä on kuitenkin vakiovarusteena liuta kuljettajaa avustavia järjestelmiä ja valmistajan mukaan tason 2,5 osittaisen autonomisen ajamisen järjestelmä.

Auton varustelua pitäisi ehkä arvioida vielä toistamiseen Suomessa myytävän yksilön osalta.

Suomessa myytävänä mallina tulee toimimaan korkein autoon saatava varustetaso, jossa on edellä mainitun lisäksi myös puhelimelle langaton latausalusta ja virran ulosotto (V2L).

Vahvat tilat

Tämän yli 4,7 metriä pitkän katumaasturin ehdoton vahvuus ovat sen tilat.

Näistä tosin kuljettajan istuin ei ole paras mahdollinen, sillä ainakin koeajoyksilössä ristiseläntuki säätyy vain yhteen suuntaan eikä istuinosassa ole erillistä kallistuksensäätöä. Reisituki jää ainakin itselleni heikoksi, vaikka mitä tekisi.

Tilaa on oikeasti runsaasti takapenkkiä myöden.

Kun jalkapöydät vielä mahtuvat osin etupenkin alle, on takana jalkatilaa niin hulppeasti, että edes reisituki ei lopu kesken, vaikka istuin on varsin lättänä. Takapenkin selkänojan kallistus säädettävissä.

Takaovikin aukeaa isosti, jota esimerkiksi lastenistuimien kanssa puljaavat osaavat arvostaa.

Takatilojen osalta ET-5 sopisi hyvin myös taksikäyttöön, kun tavaratilakin on vielä varsin asiallinen.  Takaluukku aukeaa jalan heilautuksella.

Takapenkin selkänojat tasaiseksi kaatavan on tosin kipattava vanhaan tapaan myös koko takapenkin istuinosa eteen. Se liikkuu vain yhdessä osassa, joten selkänojien kaksiosaisuus ei juuri lämmitä mieltä.

Tämänkaltaisissa pienissä asioissa ilmenee, kuinka suunnittelu on toisinaan jäänyt hieman puolitiehen.

Takatilojen välissä lattia on tasainen, mutta jostain syystä muualta tulee tunne kuin auto olisi suunniteltu polttomoottoriauton pohjalta.

Ehkä syynä on etutavaratilan puute ja etumatkaajien väliin sijoitettu korkea keskikonsoli.

Mukava rengaskoko

Sähköautomaista suorituskykyä on turha odottaa, mutta arkiaskareista selviää helposti yli 200 hevosvoiman tehoilla. Perinteisillä mittareilla ET-5 ei tunnu laiskalta.

Jousitus on varsinkin matalissa nopeuksissa pääosin aika mukava. Korkeammissa nopeuksissa esiintyy pitkittäissuunnassa toisinaan sähköautoille aika yleistä jäykkyyttä.

Yhden polkimen ajoa ei ole tarjolla ja itse jarrupolkimen tuntuma on varsin jousimainen.

Ohjaus todella kevyt matalissa nopeuksissa. Sen sijaan korkeammissa nopeuksissa esiintyy erikoinen piirre, jossa ohjauspyörää nopeasti puolelta toiselle heiluttaessa tehostus tuntuisi tulevan ikään kuin myöhässä.

Ohjaus ikään kuin kipsaa hetken vastaan käännettäessä ennen kuin se jälleen kevenee. Tämä ei toki ole toivottu ominaisuus.

Myös ajonvakautusjärjestelmän toimintaa voisi vielä hioa, sillä se ei reagoi kaikkein ripeimmin eikä ole muutenkaan kaikkein hienostunein.

Perusluonteeltaan tämä etuvetoinen sähköauto on varsin voimakkaasti aliohjaava eikä missään nimessä luokkansa dynaamisin ajettava.

Melutaso jää hieman luokan parhaille autoille ja esimerkiksi muiden autojen ohiajoäänet korostuvat.

Kulutus ja lataus

Valitettavasti auto ei näyttänyt ainakaan koeajon aikaisella ohjelmistolla mitään järkevää toimintamatka-arviota. Kuljettajan valittavissa on vain joko akun jäljellä oleva varaus prosenteissa tai toimintamatkan WLTP-kulutuksen mukaan.

Sen sijaan koeajon kulutus vaikutti varsin kohtuulliselta nollan asteen molemmin puolin liikkuneessa säässä. Ajotietokone näytti lopulta 22,1 kilowattitunnin kulutusta 100 kilometriä kohden.

Pienellä plussakelillä pääsimme myös vajaan 100 kilometrin lenkin 18,4 kWh/100km kulutuksella, joten matalampiin lukemiin Skywell on myös kykeneväinen.

Näillä eväin yllettäisiin noin 380–470 kilometrin kulutukseen nollakelilläkin. Kesällä toki pääsee pidemmälle.

Kytkimme autosta akkua kylmällä säällä lämpimänä pitävän toiminnon päälle lähes tuntia ennen pikalaturille saapumista. Laturille saavuttaessa akun varausta oli jäljellä 14 prosenttia ja ulkolämpötilana 2,5 celsiusastetta.

Saimme käytännössä lähes suoran käyrän, joka alkoi heti yli 60 kilowatin kohdalta ja kävi korkeimmillaan 77 kilowatin tehossa 60 prosentin varauksen kohdalla.

Emme tiedä mikä autolle luvattu korkein pikalatausteho olisi, mutta väli 20–70 prosenttia osui juuri valmistajan 25-asteen lämpötilassa ilmoittamaan reiluun puoleen tuntiin. Ainakaan liikoja ei ole siis luvattu.

Pikalatausteho pysyy noin 70 kilowatissa aina 75 prosenttiin asti. Väli 14-75 prosenttia kestää ladata kolmen vartin verran.

Valmistajan lupailuihin nähden latausnopeus oli kylmässä positiivinen yllätys ja myös latauskäyrän muoto ansaitsee kehuja.

Toisaalta alle 80 kilowatin huipun jäävä pikalataus on aika heikko suoritus vuonna 2024 yli 50 000 euron hintaluokassa.

Mielenkiinnolla odotamme

Auton hinnaksi on kerrottu noin 53 000 euroa.

Ensimmäisiä autoja odotetaan Suomeen toukokuussa ja toivottavasti siihen mennessä on tieto myös huolto- ja jälleenmyyntiverkostosta.

Ja ensimmäiseksi sarjatuotantoautoksi ET-5 vaikuttaa yllättävän lupaavalta, kaikista pienistä moitteista huolimatta. Myös Skywellin tulevat mallit kiinnostavat kummasti.

Skywell ET-5

Hinta: noin 53 000 €

Tehdastakuu: 5 vuotta / 150 000 km

Akkutakuu: 8 vuotta / 200 000 km

Tekniikka:

Moottori: kestomagnetoitu sähkömoottori

Teho: 150 kW / 204 hv

Vääntömomentti: 320 Nm

Kulutus (WLTP): ei ilmoitettu

Toimintamatka sähköllä (WLTP-yhdistetty): 489 km

Voimansiirto: etuveto

Akku:

Akkutyyppi: litiumioni

Kapasiteetti: 86 kWh

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): n. 8 h

Latausnopeus 20-70% DC: 38 min

Latausteho DC (max): ei ilmoitettu

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 7,9 s

Huippunopeus: ei ilmoitettu

Mitat:

Pituus: 4 720 mm

Leveys: 1 908 mm

Korkeus: 1 696 mm

Akseliväli: 2 800 mm

Maavara: 159 mm

Tavaratila: 467 – 1 141 litraa

Testiauton rengaskoko: 235/50 R19

Omamassa: 2 005 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 0 / 0 kg


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin