Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Toyota Prius+ 2012

Toyota Prius+ on yhdellä lisäpenkkirivillä ja muutenkin paremmilla säilytystiloilla varustettu tila-auto, joka kasvatetuista tiloista huolimatta tarjoaa pieniä kulutuslukemia. Prius plussan myynti Suomessa alkoi heinäkuussa 2012.
Koeajo Toyota Prius+ 2012

Auto on siis tavallista Priusta suurempi ja monikäyttöisempi. Yhdennäköisyys pienempään sisareen on hyvin selvä. Konepellin alta löytyy myös tuttu 1.8 -litraisen bensiinimoottorin ja 60 kW:n sähkömoottorin yhdistelmä.

Liikkeellelähtö ja ajotuntuma

Auto lähtee liikkeelle lähes aina sähköllä, joten kaasun painallus ei heti tuota minkäänlaista ääntä. Tämä tuntuu aluksi hieman oudolta, mutta siihen tottuu yllättävän nopeasti. Vakiovarusteena tulevasta Touch & Go -multimediajärjestelmän näytöstä voi seurata monien muiden toimintojen lisäksi hybridijärjestelmän lataustilaa ja voimanjakoa.

Ajoasennon löytäminen on tila-automaisen helppoa ja kahvikupinkin saa mukavasti hollille kyynärnojan telineeseen. Kaksiosainen kattoikkuna antaa hyvin valoa ja avaruutta matkustamoon. Ikkunat eivät kuitenkaan ole avautuvia kattoluukkuja vaan sähköisellä verholla peitettäviä ikkunoita.

Ajotuntuma on hyvä, vaikka ohjaus tuntuukin omaan makuun liikaa tehostetulta. Hallintalaitteiden käyttö on tuttua Toyotaa paitsi vaihdekepin käyttö, joka puolestaan on tuttua Priusta. Vaihdevalitsin on pieni keppi ohjauspyörän ja starttipainikkeen vieressä. Vaihteet valitaan käyttämällä keppiä halutussa asennossa, minkä jälkeen se palautuu aina samaan perusasentoon.



Prius+ kulkee tasaisesti ja hiljaisesti matalissa ajonopeuksissa ja liikkuminen on vaivatonta. Pelkällä sähköllä voi kulkea noin parin kilometrin matkan. Kiihdytys moottoritielle nostaa moottorin melutason hetkellisesti korkealle, mutta melu rauhoittuu nopeasti kun riittävä nopeus on saavutettu.

Varustetasot

Koeajoauton varustetaso oli Linea Sol, joka asettuu kolmesta varustetasosta keskimmäiseksi. Muut varustetasot ovat Prius+ ja Premium. Ohjauspyörän nappuloista voi säädellä mm. radion ja vakiovarusteisen automaattisen ilmastoinnin toimintaa sekä tuulilasiin erilaisia tietoja heijastavaa HUD (Head Up Display) näyttöä. Keskellä sijaitseva mittaristo jakaa helposti mielipiteitä, mutta Linea Soliin kuuluvalla HUD näytöllä varustettuna se ei häiritse, koska tärkeimmät asiat, kuten ajonopeus heijastuvat suoraan silmien eteen.

Monikäyttöisyys ja turvallisuus

Keskirivin penkkejä pystyy siirtelemään jokaista yksitellen eteen tai taaksepäin ja myös selkänojia pystyy yksitellen kallistamaan. Kolmannen penkkirivin kaksi istuinta nousevat tavaratilan lattiasta tarpeen vaatiessa. Takimmaisen rivin istuimilla matkustavat monien seitsemänpaikkaisten tila-autojen tapaan vain lapset.

Kolmas penkkirivi alas taitettuna tavaratila vetää 784 litraa. Jos kolmas rivi on käytössä, kutistuu tila 232 litraan. Tavaratilan pohjan alla on 60 litran lisätila, oli kolmas rivi käytössä tai ei. Kun kaikki penkit kaadetaan kasvaa tavaratilan vetoisuus 1750 litraan. Lisävarusteena tarjolla oleva tavaratilan suojakaukalo voi olla hyvä hankinta, sillä se estää esimerkiksi mahdollisten nesteisen valumisen takimmaisen rivin penkkien väliin ja istuinpinnoille.



Kattavaan turvallisuusvarustukseen kuuluu vakiona mm. VSC+ ajonvakautusjärjestelmä, joka aktivoituu automaattisesti havaitessaan luistoa, hätäjarrutehostin, seitsemän turvatyynyä sekä mäkilähtöavustin. Premium varustetasoon tulee vakiona myös Pre crash –turvajärjestelmä, joka varoittaa äänimerkillä ja jarruttaa automaattisesti törmäysvaaran uhatessa.

Suorituskyky ja hinnat

Hybridijärjestelmän tarjoama suorituskyky on riittävä tila-autolle. Kokonaisteholtaan 136 hevosvoimaisella sähkömoottorin ja polttomoottorin yhdistelmällä varustetun Prius plussan 0-100 km/h kiihtyvyydeksi luvataan 11.8 sekuntia ja huippunopeudeksi 170 km/h. Koeajon perusteella ainakin kiihtyvyyslukema tuntuu pitävän paikkansa. Polttomoottorin hukkaenergia ja jarrutusenergia kerätään talteen hybridijärjestelmän akkuihin. Kulutuslukemaksi yhdistetyssä ajossa luvataan 4,1 litraa/100 km ja CO2-päästöjä kerrotaan syntyvän 96 g/km. Hybridiakuille luvataan takuu, joka on voimassa 8 vuotta tai 350.000 km riippuen siitä, kumpi ehdoista täyttyy ensin.

Prius plussan lähtöhinnat liikkuvat noin 39.000 euron ja lähes 47.000 euron välillä riippuen varustetasosta.

Suorituskyky 7,2

Suorituskyky on melko laimea. Ohituskiihtyvyyttä ei tahdo oikein löytyä, mutta saavutettu nopeus säilyy täsmällisen vaihteiston ansiosta mukavasti. Jarrut toimivat tunnokkaasti.

Mukavuus 9,4

Autossa on tila-automaiseen tapaan hyvä ajoasento. Keskirivillä matkustus on mukavaa ja penkit on helppo säätää yksitellen henkilölle sopivaksi. Takarivillä matkustavat pikkulapset.

Luotettavuus 8,2

Takuu kattaa 3 vuotta tai 100.000 km. Koritakuu on 12 vuotta (ruostuminen sisältä ulospäin).  Turvallisuusvarustus on vakiotasollakin kattava (7 turvatyynyä ym.)

Ajomiellyttävyys 8,2

Prius+ on hyvin vakiovarusteltu auto, joka tarjoaa tilaa monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Hiljaisen auton erottuvin ääni ajossa on rengasmelu.

Ulkonäkö 8,7

Auto on nykyaikaisen näköinen niin sisältä kuin ulkoa.

Polttoaineen kulutus ja huoltoväli 9,6

Kulutus ja päästöt ovat pienet. Huoltoväli on 15.000 km tai yksi vuosi. Määräaikaishuoltoväli on 30.000 km tai 2 vuotta.

Valmistuslaatu 7,5

Sisätilojen osittainen kovamuovisuus häiritsee, muuten auto on viimeistellyn oloinen.

Sisätilojen suunnittelu ja turvallisuus 9,1

Turvallisuus on huomioitu hyvin auton vakiovarustuksessa. Takaistuimien säädöt ovat monipuoliset ja helppokäyttöiset.

Luokkansa paras 8,8

Prius+ on luokassaan kiinnostava tuttavuus. Se tarjoaa väljät tilat pienellä kulutuksella.

Kokonaisarvio 8,5


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin