Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Sähköautoa ostamassa? Tällaisia malleja Suomessa on tarjolla

Suomessa on tarjolla jo monia sähköä joko osittain tai kokonaan käyttäviä autoja. Tässä artikkelissa keskitytään pelkällä sähköllä kulkeviin autoihin ja niiden luvattuun toimintamatkaan. Suomen olot varsinkin talvella ovat sähköautoille haastavat, mutta siitä huolimatta jotkut auton maahantuojat ovat rohkeasti ottaneet sähköautojaan myyntilistoille myös kylmässä pohjolassa.
Sähköautoa ostamassa? Tällaisia malleja Suomessa on tarjolla

Citroën C-Zero

Citroën C-ZERO on tavallisesta verkkovirrasta ladattava täyssähköauto, jonka taka-akselille sijoitettu sähkömoottori tuottaa parhaimmillaan 47 kW:n (64 hv) tehon kierroslukualueella 3000 – 6000 rpm. Suurin vääntömomentti on keskikokoisen bensiinimoottorin luokkaa eli 180 Nm. Sähkömoottorille ominaiseen tapaan paras vääntömomentti on käytettävissä kierroslukualueella 0 - 2000 kierrosta.

Citroën C-ZERO voidaan ladata kaikista 16A sulakkeilla varustetuista tavallisista pistorasioista ja pysäköintialueilla sijaitsevista lämmitystolpista, joissa on vaatimustenmukainen ylivirtasuojaus. Akkujen lataaminen täyteen tapahtuu noin seitsemässä tunnissa. Täydellä latauksella Citroën C-Zero kulkee EU-yhdistetyn kulutuksen mukaan mitattuna 150 km. Citroen C-Zeron hinnaksi muodostuu 32 140 euroa.



Ford Focus Electric

Ford Focus Electric  on täyssähköauto, jossa on sähkömoottori ja litium-ioni-akku. Moottorin teho on 107 kW (145 hv), huippunopeus 137 km/t:ssa ja toimintasäde 162 km. Integroidulla 6,6 kW:n laturilla 23 kWh:n nestejäähdytetty litium-ioni-akku latautuu 3–4 tunnissa, kun sitä ladataan 32A virran voimakkuudella sähköverkosta (230V). Varauksesta ja ajotavasta riippuen autolla voi ajaa jopa 160 km yhdellä matkalla. Hintaa autolle kertyy Suomessa vajaat 42 000 euroa.



Mitsubishi i-MiEV

Kompakti Mitsubishi i-MiEV on viisiovinen ja kyytiin mahtuu neljä aikuismatkustajaa. Akkujen lataus onnistuu myös tavallisesta 10A:n pistorasiasta, mikä pienentää latauspaikan sähköverkon kuormitusta ja mahdollistaa latauksen useammassa paikassa. i-MiEV:n litiumioniakusto koostuu 88 akusta. Yhdellä akkujen täyteen latauksella toimintasäde on noin 150 km. Mitsubishi i-MiEVin hinta on 31 800 euroa.



Nissan Leaf

Nissan Leafin toimintamatka on noin 199 km uuden eurooppalaisen NEDC-testisyklin mukaan mitattuna, kun aikaisempi malli pystyy taittamaan latausten välillä 175 kilometrin matkan. Laturi on siirretty takaosasta konepellin alle ja näin on saatu 40 litraa lisää tavaratilaa (nyt yhteensä 370 litraa). Lisävarusteena autoon voi valita 6,6 kW:n laturin, joka lyhentää kotilatausajan neljään tuntiin. Leafin hinnat alkavat Visia-version 35 981 eurosta.



Peugeot iOn

Peugeot iOn’in litium-ioni -akkujen varauskyky on kolminkertainen painoon verrattuna ja kaksikertainen tilavuuteen verrattuna. Li-ion -akkuja voidaan ongelmitta ladata myös osittain, eivätkä ne kaipaa täydellistä purkamista. Akkujen lataaminen täyteen yksivaiheisella 220 V verkkovirralla kestää noin 6 tuntia. Pikalatauslaite kytketään 380 V kolmivaihevirtaan. Pikalatauksella saadaan 15 minuutissa akut puoliksi täyteen ja puolessa tunnissa 80 %:n lataustilaan . Pikalataus katkeaa automaattisesti, kun lataustilasta 80% on saavutettu. Täyteen lataukseen päästään käynnistämällä pikalataus uudelleen. Toimintasäde täyteen ladatuilla akuilla on normin mukaan mitattuna 150 km. Pohjoismaiden vaativissa sääolosuhteissa toimintasäde on tätä hieman alempi, noin 130 km. Tilastojen mukaan yhdeksän autoilijaa kymmenestä ajaa päivässä alle 60 km. Hinnat alkaen 32 138 euroa.



Tesla Model S

Sokerina pohjalla on uusin ja täysin muista poikkeava sähköauto, eli Tesla Model S. Alumiinikorin uumeniin mahtuu mukavasti viisi tai jopa seitsemän matkustajaa. Tavaratilan koko on sähköautoksi hulppea 895-1645 litraa. Kiinnostavin tekninen ratkaisu on tietenkin auton voimalinja. Sähkömoottori on sijoitettu taka-akselin yhteyteen eli auto on takavetoinen. Moottorille virtaa ruokkii matkustamon alle sijoitettu litteä litium-ioni-akusto. Akustosta on saatavana kaksi versiota. 60 ja 85 kilowattitunnin akkujen ero näkyy paitsi hinnassa myös auton suorituskyvyssä. 60 kWh-mallin voimat ovat 302hv/225kW, joten silläkin liikutaan erittäin ripeästi. Sähköautossahan ei tarvitse keräillä kierroksia vauhtiin pääsemiseksi, perusmallillakin pääsee satasen vauhtiin 6,2 sekunnissa. 85kWh (362hp/270kW ) mallin suorituskyky on jo vaikuttavaa luokkaa. 0-100km/h kiihdytys onnistuu 5,6 sekunnissa. Kaikkein terävin versio on Performance Plus, joka nostaa lukemat nopeiden urheiluautojen tasolle (416hv/ 310Nm / 4,4 s).

Tavallisesta voimavirtapistorasiasta akut saa ladattua täyteen noin 8 tunnissa. Twin Chargers pikalatauslaitteella voi ladata 100km ajomatkaan tarvittavan varauksen noin tunnissa. Tesla-latausaseman Supercharging-laitteella saa jo 30 minuutin latauksella 320km toimintasäteen. Tesla Model S:n hinnat alkaen 89 990 euroa.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin