Autoesittely Jaguar X-Type (2002) | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Jaguar X-Type (2002)

Autoesittely Jaguar X-Type (2002)

X-Type  perustuu Ford Mondeon pohjalevyyn. X-Type kilpailee esimerkiksi MB C:n, BMW 300-sarjan, Audi A4:n ja Volvo S60:n kanssa. Mallistosta tulivat aluksi markkinoille nelivetoiset mallit, mutta nyt on nähty kaikkien aikojen ensimmäinen etuvetoinen Jaguar: X-Type 2-Litre.

X-Typen muotoilu on varmasti useimpien mieleen ja hienostunut muotoilu on auton parhaita myyntivaltteja. Auto muistuttaa suurempia Jaguar-malleja, keula on jopa enemmän XJ-mallien kaltainen kuin S-Typessä.

Keskiluokan premium-mallit ovat varsin ahtaita autoja takaistuimelta. Ikään kuin muut valmistajat olisivat varoneet tekemästä MB:n C-sarjaa tilavampaa autoa. Jostakin syystä myös Mondeon alustaa oli lyhennettävä 4,5 cm Jaguaria varten. Sisätiloissa ero Mondeon ja X-Typen välillä on suuri. Jaguarissa niin polvitila kuin pääntila ovat vajavaiset. Tavaratila on kooltaan kilpailijoiden tasoa. Jostakin syystä myös etuvetomallissa on pykälä tavaratilan pohjalla: etuosa on takaosaa hieman korkeammalla. Monikäyttömahdollisuus on lisävaruste.

Etuistuimet ovat hyvät, mutta selkänojan yläosan muotoilu ei vaikuta aivan optimaaliselta. Tukea istuimet tarjoavat hyvin. Jo edessäkin katto tuntuu olevan melko lähellä. Myös takaistuin on muotoilultaan kahdelle hyvä, kunhan vain tilaa olisi enemmän.

2,1-litraiseksi kutistettu V6 on hyvin lyhytiskuinen, koska se on tehty 2,5-litraisesta iskun pituutta lyhentämällä. Moottori on sukua Fordin Duratec V6 -moottoreille. Käsivaihteisen koeajoauton suorituskyky vastasi odotuksia. Auto kiihtyy paikaltaan kohtuullisen hyvin, mutta ohituskiihtyvyys suurimmalla vaihteella on heikko.  Lyhytiskuinen moottori on luonteeltaan kierroskone, suurin teho (156 hv) saavutetaan 6800 kierroksella. Tällainen moottori 1,5-tonnisessa autossa vaatisi seurakseen lyhyemmän perävälityksen. Kiihtyvyydeksi 0-100 km/h ilmoitetaan 9,4 sekuntia. Moottorin ääni on hiljainen, joten pienemmällä vaihteella ajaminen ei kuulosta epämiellyttävältä. Käsivaihteisto on sama kuin useissa Ford-malleissa.

Jaguarin ohjaus on lähes Mondeomaisen tunnokas ja normaalia nopeampi. 2,1-litraisessa tehostus ei säädy ajonopeuden mukaan, ehkä lievä tunnottomuus keskialueella johtuu tästä. Kokonaisuutena ajettavuus vaikutti ongelmattomalta, mutta lievää uraherkkyyttä olin aistivinani. Ajonvakautusjärjestelmä on lisävaruste. Alusta on tukeva, mutta samalla erittäin mukava. Jousitusmukavuus on parempi kuin MB:ssä, Volvossa tai Audissa. Mukavuudessa ei tuntunut olevan huomauttamista missään olosuhteissa. Tässä olisi oppimista saksalaisvalmistajilla, jotka painottavat suomalaisittain ajatellen liikaa nopean ajon ominaisuuksia. Sport-alustan saa Jaguariinkin halutessaan.

Melutaso on kaupunkiajossa äärimmäisen hiljainen. Niin moottori kuin alusta ovat äänettömiä. Mutta jälleen kerran joutuu antamaan huomautuksen rengasmelun selvästä kuulumisesta karkealla tienpinnalla. Tuulensuhinat on sen sijaan onnistuttu eristämään, mikä lisää laadukkuuden tuntua.

Varustelu on perusmallina tavanomaista Mondeo-tasoa. Vakiona on kuusi turvatyynyä, stereot kasettisoittimella, sähkölasit edessä, manuaalinen ilmastointi ja sumuvalot. Ilahduttavasti Suomessa on vakiona talvipaketti, joka sisältää lämmitettävän tuulilasin, istuinlämmittimet ja valonpesimet.

Lisävarusteet ovat melko kalliita. Koeajetussa autossa oli 6700 euron Executive-paketti, joka sisältää mm. nahkapenkit, vakionopeussäätimen, ilmastointiautomatiikan, sähkösäätöiset etuistuimet ja ajotietokoneen. Executive-varusteltuna sisustus on upea. Ainakin omasta mielestäni Jaguariin kuuluu vaalea nahkaverhoilu yhdistettynä puulistoihin.

Kevytmetallivanteet, jotka ovat vakiona suuremmissa moottorivaihtoehdoissa, maksavat 2-Litreen 1077 euroa. Metallivärin lisähinta on 1362 euroa ja ajovakavuuden hallintajärjestelmä maksaa 1228 euroa.

Hallintalaitteet ovat enimmäkseen oikeilla paikoillaan. Kytkimen käyttö nykäyksittä on poikkeuksellisen vaikeaa. Ehkä suunnittelupanosta on käytetty enemmän automaattivaihteisiin malleihin.

Jaguarissa joutuu hieman maksamaan tyylistä. Luonteeltaan X-Type on mielenkiintoinen auto. Se on samalla hienostunut, mutta myös hieman urheilullinen. Tosin tällä moottorilla suorituskyky ei ole kovinkaan urheilullinen eikä suorituskyky vastaa kilpailijoita edellä esitetyillä moottoreilla. Jaguarin ostaja joutuu myös tinkimään tiloista, mutta muuten auto on kilpailukykyinen.

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin