Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Ekologinen ja edullinen – näin Annan perheen auton polttoainekulut putosivat puoleen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: GASUM // Uusiutuva biokaasu on ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka mahdollistaa helpon ja nopean matkanteon myös pidemmillä lomamatkoilla.
Ekologinen ja edullinen – näin Annan perheen auton polttoainekulut putosivat puoleen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: GASUM

Käsityöyrittäjänä ja taiteilijana työskentelevä Anna Kozar-Poikonen on ollut tyytyväinen kaasuautoilija vuodeta 2018 alkaen. Silloin hänen nelihenkiseen perheeseen hankittiin uutena maa- ja biokaasua käyttävä Seat Leon TGI -kaasuauto.

Anna kiertää Suomea kesäisin keskiaikamarkkinoilla myymässä omia tuotteitaan. Kilometrejä kertyi ennen koronaa noin 30 000 vuodessa, mutta viimeisen vuoden aikana matkat ovat vähentyneet.

– Auton valintaan vaikuttivat tuttavien kokemukset, ympäristöystävällisyys, kustannukset ja se, että perässä täytyy pystyä vetämään kärryä. Sähköautoista ei löytynyt silloin sopivaa vaihtoehtoa kaikkiin tarpeisiimme, Kozar-Poikonen kertoo.

Anna kuvailee itseään käytännönläheiseksi autoilijaksi, jolle on tärkeää auton luotettavuus ja monikäyttöisyys sekä hyvät tilat niin matkustajille kuin tavaroillekin. Pirteän punainen ulkoväri oli kuitenkin mukavaa ekstraa.

– Ulospäin tämä auto ei näytä järin suurelta, mutta sisätilaa on yllättävänkin hyvin. Kaasutankit eivät oikeastaan vaikuta tiloihin muuten kuin siten, että vararengasta tavaratilan välipohjan alle ei mahdu, hän sanoo.

Ympäristöystävällisesti biokaasulla

Kozar-Poikosen perhe asuu Lohjalla ja töihin ajetaan Espooseen. Ajoista lähes kaikki taittuu biokaasulla, ja mahdollisuus ympäristöystävälliseen vaihtoehtoon oli tärkeä autonvalintakriteeri.

Ennen kaasuautoa perheessä ajeltiin vanhoilla bensa-autoilla, ja uuden kaasuauton myötä polttoainekulut putosivat saman tien puoleen. Biokaasulla ajaessa Anna laskee polttoainekulujen olevan 5,60 euroa sadalla kilometrillä.

Kaikkiaan Suomessa on tällä hetkellä  yli 60 kaasutankkausasemaa, joista Gasumin ylläpitämiä on 37. Tankkausverkosto laajenee jatkuvasti ja uusiutuva biokaasu mahdollistaa hyvin myös pidempien matkojen taittamisen ekologisesti.

– Kaasun tankkaaminen on yhtä helppoa ja nopeaa kuin bensiininkin. Automme kaasutankillisella ajelee noin 400 kilometrin matkan ja tarvittaessa matka jatkuu bensiinillä. Kaasua täytyy tankata hieman useammin kuin tavanomaista bensiinikäyttöistä autoa, Kozar-Poikonen kertoo.

Keskustelua töissä ja tankilla

Kozar-Poikosen perhe on käynyt kaasuautolla myös esimerkiksi Puolassa asti. Ulkomailla liikkuminen on kuitenkin edellyttänyt etukäteistä selvittelyä kaasun tankkausmahdollisuuksista. Kaasuautoissa on varalta myös bensiinitankki, jota auto siirtyy automaattisesti käyttämään kaasun loputtua.

Kaasuautoilu on herättänyt keskustelua myös ystävien keskuudessa, joista muutamat ovat itsekin päätyneet ostamaan kaasuauton nimenomaan kokonaistaloudellisuuden vuoksi.

– Kaasuautoilu tuntuu olevan vielä uutta monelle, joten kaasutankilla jutellaan aina välillä muiden tankkaajien kanssa muun muassa kokemuksista eri automalleista, Kozar-Poikonen toteaa.

Mikäli koronatilanne sallii, Anna Kozar-Poikonen tulee suuntaamaan kaasu-Leonin keulan jälleen kesällä keskiaikamarkkinoille.

Uuden kaasuauton ostaja saa kampanjaetuna kaupan päälle 600 kilogramman edestä ilmaista biokaasua, jolla ajaa automallista riippuen noin 15 000 kilometriä.

Tutustu kaasuautoiluun ja ajankohtaisiin kampanjaetuihin.

 


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin