Hintaluokkansa kaunein? Koeajossa täysin uusi Mazda3 M Hybrid Luxury AT (vm. 2019) | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Hintaluokkansa kaunein? Koeajossa täysin uusi Mazda3 M Hybrid Luxury AT (vm. 2019)

Laatuvaikutelmaltaan ja ominaisuuksiltaan uusi Mazda3 on jo premium-luokan auto.
Hintaluokkansa kaunein? Koeajossa täysin uusi Mazda3 M Hybrid Luxury AT (vm. 2019)

Japanilainen Mazda on tällä hetkellä monessakin mielessä äärimmäisen mielenkiintoisessa asemassa. Ensimmäisten Skyactiv-sukupolven Mazda-mallien saapuessa markkinoille vajaa kymmenen vuotta sitten näyttävästi muotoillut autot keräsivät suitsutusta, mutta kauppa olisi voinut käydä paremminkin. Autoissa oli varusteita, joita vain harvasta keskiluokan autosta oli aiemmin löytynyt, mutta hinnat asettuivat kilpailuluokan yläpäähän, eikä viimeistely ollut riittävän korkea, jotta autot olisivat voineet kilpailla aidosti premium-tasoon tottuneista asiakkaista.

Nyt on kuitenkin toisin. Täysin uusi Mazda3 edustaa toisen sukupolven Skyactiv-mallistoa ja auton viimeistely on viety totaalisen uudelle tasolle. Äänieristystä on parannettu merkittävästi, sisätilojen materiaalit suorastaan kerjäävät kosketusta ja uusi M Hybrid -kevythybridijärjestelmä antaa miellyttävän pehmeät kyydit.

Koeajoimme Mazda3:n 2.0-litraisella M Hybrid Skyactiv-G -moottorilla, joka tuottaa 122 hevosvoiman enimmäistehon ja 213 newtonmetrin väännön. Varustelutasona autossa oli korkein Luxury-taso, joka ei jätä juurikaan toivomisen varaa.

Jos Mazda3-malliston lippulaivamallille haluaa vertailukohtaa, sitä voi lähteä hakemaan auton 33 000 euron hintalapun kautta. Täyteen varusteita ladatusta nahkaverhoillusta autosta hinta ei ole paljon, sillä samaan luokkaan asettuu esimerkiksi Volkswagen Golf 1.5 TSI DSG -moottorilla ja Highline-varustelulla (n. 30 000 euroa).

Monen silmään kaksilitrainen bensakone ja 122 hevosvoimaa pistävät silmään, saisihan tuosta varmasti enemmänkin irti, mutta arkiajoon riittävä reilun 200 Nm:n vääntö tekee menosta vaivatonta varsin maltillisella kulutuksella.

Mikä voidaan laskea premiumiksi? 

Sinänsä premium-tasoisen auton määrittelemiseen ei ole olemassa taulukkoa, kuten vaikkapa hotellien tähtiluokituksiin. Premiumilla voidaan viitata varsinaisen tuotteen laadun lisäksi myös pitkään perinteeseen ja tasalaatuisuuteen. Perinteitä Mazdalta toki löytyy, mutta premium-tasolle automerkki on vasta nyt aktiivisesti hakeutumassa.

Jos uutta Mazda3:a tarkastelee ulkoisesti ja pintapuolisesti, auto kestää helposti vertailun vaikkapa saksalaisiin perinteisiin premiumeihin viimeistelyn ja materiaalien osalta. Auton painikkeet tuntuvat jämpteiltä, ylimääräisiä ääniä ei ajossa esiinny ja tuntuma tiehen muistuttaa enemmän saksalaista kuin japanilaista kansanautoa. Tältä osin voitaneen todeta, että laatuauton taso on saavutettu.

Tärkeää on kuitenkin myös se, mikä ei päällepäin näy. Mazdan kannalta on ilahduttavaa se, että nimenomaan tähän puoleen tunnutaan kiinnitetyn aivan erityistä huomiota. Esimerkkejä voi löytää pienistä yksityiskohdista, kuten vaikka etumatkustajan penkin säädöistä (kuljettajan istuin toimii sähköllä Luxuru-varustellussa autossa). Kun istuinta säätää pituussuunnassa, pykälät napsahtavat täsmällisesti paikoilleen, mikä ei ole sattumaa.

Sattumaa ei ole myöskään se, että kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä tunnistaa pilkkivät silmäluomet, vaikka kuljettajalla olisi aurinkolasit päässä. Tekniikka on nimittäin toteutettu usealla kameralla, joista yksi on infrapunalla toimiva, ja näkee näin ollen myös plehojen läpi. Sama järjestelmä puuttuu myös nykypäivänä valitettavaan yleiseen ongelmaan, eli kuljettajan puhelimenkäyttöön. Mikäli auto havaitsee, että kuljettaja näprää ajonaikana puhelinta, automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä aktivoituu aikaisemmassa vaiheessa vaaran uhatessa.

Siinä missä edellisen sukupolven Mada3 keräsi moitteita keskinkertaisesta äänieristyksestä, uuden mallipolven kohdalla asia on otettu aivan erityiseen tarkasteluun. Kyseessä onkin tämän hetken parhaiten äänieristetty Mazda-malli. Jälleen niihin pieniin yksityiskohtiin on panostettu, mikä näkyy äänieristyksen kohdalla vaikkapa siinä, että bassodiskantti-kaiuttimet on piilotettu ovirakenteen sisälle, jolloin ovissa on vähemmän reikiä, mikä vähentää puolestaan sisälle puskevia ääniä.

Myös Mazda3:n tietoviihdejärjestelmä on laitettu täysin uusiksi ja uusi käyttöliittymä on kieltämättä rivakampi ja selkeämpi. Järjestelmää voi edelleen ohjata äänikomentojen sekä kosketusnäytön lisäksi keskikonsoliin sijoitetusta pyörösäätimestä ja painikkeista, jotka ovat erityisen hyvät ja turvalliset ajon aikana.

Ajettavuuden osalta ohjaustunto vaikuttaa aiempaa täsmällisemmältä ja edelleenkehitelty G-Vectoring Control Plus -järjestelmä tuo mutkaisille teille sekä moottoriteiden ramppeihin aivan uudenlaista iloa. Auto kulkee hienosti kuljettajan osoittamaan suuntaan ilman sen suurempia korjausliikkeitä kesken mutkien.

Mikäli hakusessa on keskikokoinen perheauto noin 30 000 euron budjetilla, Mazda3 Luxury-varustelulla ja automaattivaihteistolla on ehdottomasti koeajosuosituksen arvoinen menopeli.

Mazda3 2.0 M Hybrid Skyactiv-G AT Luxury – tekniset tiedot

Hinta: 33 881 euroa

Voimalinja: 2.0-litrainen bensiinimoottori + 6 kW:n kevythybridijärjestelmä

Suurin teho: 90 kW (122 hv) / 6000 rpm

Suurin vääntö: 213 Nm / 4000 rpm

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,8 sekuntia

Huippunopeus: 197 km/h

Tavaratila: 358 / 1026 litraa

Mitat: Pituus 4660mm / Korkeus 1435 mm / Leveys 1795 mm / Akseliväli 2725 mm

Perävaunumassa: 1300 kg (jarrullinen) / 600 kg (jarruton)

 

AUTOTALLI.COM

Katso Mazda-malliston uudet autot

Katso Mazda Mazda3 Hatchback-mallisarjan uudet autot

Katso Mazda Mazda3 Hatchback 2.0 M-Hybrid Skyactiv-X Luxury AT mallin uudet autot

Katso myytävät Mazda vaihtoautot

Katso myytävät Mazda Mazda3 Hatchback vaihtoautot

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi