Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

IL Koeajo: Skoda Octavia 3-sylinterisellä moottorilla.

Myyntitilaston kärkimalliin Škoda Octaviaan saa nyt myös 3-sylinterisen yhden litran bensakoneen.
IL Koeajo: Skoda Octavia 3-sylinterisellä moottorilla.

Downsizing eli moottorien "kutistaminen" ei ole mikään uusi juttu. Silti se, että moottorien pienetessä suorituskyky kuitenkin paranee ja kulutus laskee, jaksaa vieläkin yllättää.

3-sylinteriset turboahdetut yhden litran bensiinimoottorit ovat tämän päivän trendi, ja nyt tähän pikkumoottoristen autojen sarjaan liittyy myös Suomen myydyin automalli Octavia.

Škodan käyttämä 1.0 TSI on Volkswagen-konsernin moottori. Sen saa molempiin Octavian korimalleihin sekä manuaali- että automaattivaihteisena.

1.0 TSI ei kasvata Octavian moottoripalettia vaan korvaa 1,2-litraisen nelisylinterisen bensiinimoottorin. Litran iskutilavuudesta huolimatta 3-sylinterinen lyö 1.2 TSI:n kaikilla osa-alueilla: sekä teho (55 hv) että vääntö (+25 Nm) ovat kasvaneet.

Vaikka Octavia on tilava perhekokoluokan auto, riittää 115-hevosvoimainen moottori tavalliselle autoilijalle - jos omistajan ego sallii litraisen moottorin. Meno on mukavan letkeää, sillä 200 Nm:n huippuvääntömomentti on käytössä laajalla käyntinopeusalueella 2 000-3 500 r/min.

Ajokokemukset kertyivät DSG-automaattivaihteisella autolla, joten alakierrosväännöstä ei syntynyt tarkkaa kuvaa. Kone vääntää jo käyntinopeudesta 1 500 r/min alkaen kohtuullisesti, mutta alle 2 000 minuuttikierroksella esiintyy lievää murinaa. Muuten meno on varsin äänetöntä.

Litraista moottoria ei tunnista kovin helposti "vajaasylinteriseksi" sen paremmin käynnistä kuin sen muistakaan ominaisuuksista. Koneessa ei ole tasapainotusakselia, mutta se käy erittäin tasaisesti. Kompaktin 1.0 TSI:n sylinterilohko ja männät ovat alumiinia

1.0 TSI:n saa sekä 6-portaisella manuaalivaihteistolla että 7-portaisella kaksoiskytkinautomaatilla. DSG:tä ei saa Active-perusvarustelun yhteydessä. Kasvaneesta tehosta ja väännöstä huolimatta kulutus on laskenut 1.2 TSI:hin verrattuna kahdeksan prosenttia, eli normiarvot ovat laskeneet 0,4 l/100 km ja 10 g/km. Korimallista ja vaihteistosta riippuen Octavia 1.0 TSI:n yhdistetty EU-kulutus on 4,5-4,6 l/100 km ja CO2-päästöt 104-106 g/km.

Pienempien päästöjen ansiosta 1.0 TSI:t ovat muutaman satasen edullisempia kuin myynnistä poistuvat vastaavat 1.2 TSI:t. Suomessa 150 hv:n 1.4 TSI tullee säilymään suosituimpana moottorivaihtoehtona, vaikka isompi kone nostaa Octavian hintaa yli 2 000 euroa.

1.4 TSI:hin ja kaikkiin muihinkin vähintään 150-hevosvoimaisiin bensiini- ja dieselmoottoreihin saa nyt mukautuvan alustansäädön. Volkswagenin malleista tutun DCC:n asetukset ovat Comfort, Normal ja Sport, ja sen myötä alusta madaltuu 10 milliä.

DCC mahdollistaa iskunvaimennuksen säätämisen hetkessä mukavan pehmeästä huippukovaksi. Tšekissä heikkokuntoisilla asfalttiteillä kovan sport-vaimennuksen korvasi mielellään mukavammalla. Sport-ajoasetuksella ohjaus on tarkempi kuin mukavuuspainotteisilla ajomoodeilla.

DCC edellyttää ajoasetusten valintamahdollisuutta, joka on vakiona Style-tasosta alkaen. DCC:n autoverollinen hinta on 1 000-1 300 euroa.

Koeajetun mallin tarkat tiedot, hinta ja lisävarusteet: Škoda Octavia 1.0 TSI

Mikä auto: VW-konsernin 1,0-litraisella moottorilla varustettu lähtöhintamalli, jonka saa molemmilla korivaihtoehdoilla.

Milloin Suomessa: syyskuussa 2016

Mikä moottori: 1,0-litrainen 3-sylinterinen bensiiniturbo, teho 115 hv/5500 r/min, huippuvääntö 200 Nm/2000-3500 r/min. Sekä 6-portaisella manuaalivaihteistolla että 7-portaisella DSG-kaksoiskytkinautomaatilla.

Miten kulkee: Pieni moottori riittää perheauton tarpeisiin, vääntää mukavasti ja kulkee hiljaisesti. Kiihtyvyys 0−100 km/h 9,9-10,2 s, huippunopeus 200-202 km/h.

Mitä kuluttaa: EU-normikulutus 4,5-4,6 l/100 km, CO2-päästöt 104-106 g/km.

Mitä maksaa: LB alkaen 21 594 €, Combi alkaen 22 418 €.

Kuvat ja tarkemmat tiedot Iltalehden sivuilta.

Autotalli.com
Skoda Octavia uudet autot
Skoda Octavia vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin