Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Audi vai BMW – kumpi on titaanien taiston voittaja?

Premium-merkit BMW ja Audi käyvät kovaa kisaa niin myyntitilastoissa kuin mielikuvissa. Mitä mieltä automerkkien paremmuudesta on vannoutunut Audi-mies?
Audi vai BMW – kumpi on titaanien taiston voittaja?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muuten tunteita herättävässä puheenaiheessa.

Juho Torttila, minkäs sortin Audi-harrastaja sinä olet?

Kun Audi julkisti 1991 ensimmäisen cabrio-mallinsa, olin 15 ja mietin, että ”Jos vain olisi joskus tarpeeksi rahaa, hankkisin tuon auton.” Sitten 1994 Audi julkisti A4:n ja ajatuksissani pyöri ”luoja miten kaunis auto voi muotoilultaan olla”. Se oli jotain valtavirrasta poikkeavaa. Kolmas asia oli B-ryhmän rallikalusto ja Hannu Mikkolan ja Walter Röhrlin Quattro A2 ja Sport S1 rallin MM-sarjassa. Näistä Audi-intohimoni on lähtenyt liikkeelle.

Milloin hankit ensimmäisen oman Audin?

Vuonna 2000 ostin ensimmäisen sukupolven A4:n: ABT:n lastulla, Konin madaltavilla sportti-iskareilla sekä Remuksen takaäänenvaimentajalla ja tuplaulostulolla… väriltään se oli Racing Green. Sen jälkeen yhtä BMW-hairahdusta ja Passatia lukuun ottamatta autot ovat olleet Audeja. BMW on ihan kiva, mutta neliveto-Audit ovat minun juttuni. Pakko kuitenkin myöntää, että BMW:n X-drive-nelivetoteknologia haastaa Audin vahvasti. Terve kilpailu pistää insinöörit miettimään asioita uusiksi.

Millä Audilla ajat nyt?

Käyttöautona on A4 3.0 TDi Allroad, kesäautona Audi 2.8E Cabrio. Haaveilin laman aikana 90-luvulla Cabriosta, ja kun 2010 budjetti ja hinnat olivat kohdillaan, hain Etelä-Saksasta tuon nykyisen vanhan rouvan. Se on ihan viimeisiä kyseisellä moottorivaihtoehdolla valmistetuista kappaleita, ja tietenkin väriltään Racing Green. Se on auringonpaisteisten päivien auto, ja viime kesänä ajoin sillä noin 1 500 kilometriä. Kaikkiaan minulla on ollut viisi Audia.

Audi- ja BMW-koulukunnan kesken on aika kova vastakkainasettelu. Miksi?

Kysehän on siitä, mihin on tottunut, ja ymmärrän Bemarillakin ajavia ihmisiä, onhan 500-sarjan Bemarilla mukavaa päästellä kesäkelissä. Mutta Suomessa ajellaan vaihtelevissa säissä, siksi tykkään Audin nelivedosta, aidosta Quattrosta. Molempien merkkien malleissa on totta kai omat tyyppivikansa – itse kuitenkin tunnen VAG-konsernin autot ja tiedän, mihin malli- tai konetyyppiin ei kannata sortua. Esimerkiksi nykyisen kolmelitraisen TDi V6:n kanssa ei ole kertaakaan ollut ongelmia.

Mikä merkitys ajotuntumalla on auton valintaan?

Opettelin aikoinaan ajamaan syrjäteillä takavetoisella C-mallin Opel Kadetilla – niin kuin autoilla pitää ajaa eli sillä kuuluisalla perstuntumalla. Toinen auto oli Toyota Corolla, jolla opettelin etuvetoisen ajoniksit. Itselle ajotuntuma on tosi tärkeää. Auton on istuttava kuin hanska käteen ja auton käytöksen pitää välittyä tiestä renkaiden, ratin ja penkin kautta aitona. Olen kokeillut auton hallintaa turvallisissa oloissa äärirajoilla teini-ikäisestä lähtien eli tiedän miten auto käyttäytyy. Quattroja on helppo ohjata pienellä ratin liikkeellä ja pelkällä kaasulla.

Miksi BMW on enemmän nuorten miesten suosiossa kuin Audi?

Ehkä se on imago- ja hintakysymys. Imagoltaan ja statusarvoltaan paremman Bemarin saa samaan hintaan kuin Audin. Lisäksi takavetoisena kohtalaisen tehokkaat Bemarit ovat nuorille miehille varmaankin se juttu. Audilla ehkä vähän painaa imagotaakka 80-90-luvun muotoilusta – vaikka Audi 100 olikin aikansa muotoiluhelmi – ja etuvetoisuus.

Sano jotain hyvää Bemareista.

Autoja en valitettavasti voi kehua, mutta kyllä niillä on ihan hieno show room Münchenissä ja sinne pääsee hyvin U-Bahnilla keskustasta. Mutta Audin tehtaan ruokala on huomattavasti viihtyisämpi kuin Bemarilla.

Jos BMW- tai Audi-kuski törttöilee liikenteessä, se muistetaan aina nostaa otsikkoon isolla. Miksi heillä on kusipäiden maine?

Kyllä niitä löytyy jokaisen merkin ratista. Itse ajan paljon työmatkaa Helsinki–Tampere-moottoritiellä, ja en rajaisi huonoa käytöstä vain näihin merkkeihin. BMW:t ja Audit on tehty aina tehokkailla moottoreilla, siksi niillä on ajettu lujaa ja ehkä niitä on haluttu nostaa uutisoinnissa negatiivisessa valossa. Lööpeillä pitää myös myydä lehtiä. Itse pyrin olemaan mahdollisimman kohtelias ja ennakoiva kuski, koska provosoivalla käytöksellä saa vain pahaa verta aikaiseksi. Olen pannut merkille, että Suomen teillä on menossa vähän myös sukupuolten välinen murrosvaihe – yhä useammin takapuskurissa roikkuvan tai eteen kiilaavan auton ratissa on myös daami.

Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.

Autotalli.com
Audi vaihtoautot
BMW vaihtoautot


Teksti: Sami Turunen
Kuvat: Juho Torttila


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin