Autoarvio: Koeajossa BMW 320dA Business | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Autotalli.com Yksi paikka, kaikki tavat autoilla

Artikkeli

Autoarvio: Koeajossa BMW 320dA Business

Uuden BMW 3-sarjan ulkonäkö on entistä lähempänä 5-sarjaa varsinkin perästä katsoen. Keulassa on ennennäkemätöntä ilmettä. Keula kaartaa nykymuodista poiketen varsin matalalle ja ajovalot on muotoilullisesti kurottu kiinni maskiin. Kokonaisuus on varsin tyylikäs.
Autoarvio: Koeajossa BMW 320dA Business

Sisätiloihin on saatu hivenen lisätilaa, mutta edelleen useimmat halvemmat keskiluokan mallit ovat tilavampia. Takana on polvitilaa riittävästi ja hieman esim. Audi A4:ää enemmän.

Etuistuimilla tunnelma on 3-sarjassa perinteisesti tiivis eikä tähän ole tullut muutosta. Autossa on tarkoitus istua alhaalla. Urheiluistuimet on tehty kapeahkoiksi ja korkeammassa istuinasennossa reisituki jää vajaaksi niin vakio- kuin urheiluistuimissa. Matalaa istuma-asentoa käytettäessä istuinmukavuus on hyvä.

Tavaratilan luukku kuuluu edelleen markkinoiden pienimpiin. Pohjan muotoilu sen sijaan on nyt selkeä. Tilaa on parikymmentä litraa enemmän kuin edeltäjässä. Tavaratilan pohjan alla on syvä säilytystila.

Näkyvyys autosta on kohtuullisen hyvä. Ulkopeilit ovat keskimääräistä pienemmät. Kääntöympyrä on tavanomaisen kokoinen - takavetoetua ei tässä suhteessa enää ole.

Moottorivalikoima painottuu ahdettuihin nelisylinterisiin. Bensamoottoreista ovat alkuvaiheessa tarjolla 2,0-litraiset 320i ja 328i sekä 6-sylinterinen 335i. Dieseleitä on kolme 2,0-litraista eli 316d, 318d ja 320d sekä vielä teholtaan kahden viimeisen väliin asettuva 320d EfficientDynamics Edition, joka on malliston taloudellisin. Käsivaihteistot ovat 6-vaihteisia ja automaatit 8-vaihteisia.  Koeajetussa autossa oli tehokkain dieselistä eli 320d (135 kW/184 hv) sekä automaattivaihteisto. Niin moottori kuin vaihteisto ovat auton parasta antia eikä voimalinjaa ole pilattu liian pienten kierrosten käytöllä niin kuin nykyisen 520d:n ensimmäisessä versiossa.

Moottori täyttää suorituskyvyn suhteen kaikki odotukset, mitä 2,0-litraiselle dieselille osaa asettaa ja samaan aikaan ainakin luvatut kulutuslukemat ovat luokan kärkeä. Vaihteiston toiminta on markkinoiden ehdotonta parhaimmistoa.

Koeajo tapahtui hyvin liukkaassa kelissä eikä täyttä käsitystä auton ajo-ominaisuuksista saanut. Ainakaan suuria ongelmia suuntavakavuudessa tai ohjauksessa ei ole. Auton käyttäytyminen liukkaalla kelillä sen sijaan arveluttaa. Kitkarenkailla varustettu auto oli esim. kiertoliittymässä hyvin epälooginen. Ensin perä lähtee kevyesti luistoon, sitten ajovakautus pysäyttää varsin terävästi luiston ja auto onkin yllättäen menossa eri suuntaan kuin kuljettaja haluaa.

Maantienopeuteen kiihdytettäessä ajonvakautus vilkuttaa hermostuneesti eikä vauhti kiihdy odotetulla tavalla. Tällaisella autolla ei mielellään lähde vaikeisiin keliolosuhteisiin ennen kuin käyttäytymisen ihmeellisyyksiin on päässyt tutustumaan enemmän. 5-sarjassa näin merkittäviä ongelmia ei ole. Alustan jämäkähkö viritys on onnistunut. Suuremmassa nopeudessa tuntuu kuitenkin pientä nypytystä.

Rengasäänet on eristetty hyvin. Sen sijaan nelosdieselin raksutus on voimakkaampaa kuin useimmissa muissa keskiluokan autoissa.

Sisustuksen tyyli on lähellä 1-sarjaa ja tällä on haluttu tehdä selvää pesäeroa hienostuneempaan 5-sarjaan. Laatuvaikutelma ei ole kehittynyt edeltäjästä ainakaan myönteiseen suuntaan. Hallintalaitteet ovat selkeät ja jämäkästi toimivat. Muista merkeistä poikkeavat automaattivaihteen valitsimen toiminta ja keskiasentoon palautuva vilkkuviiksi. Keskinäyttö on tyylikäs ja toimintojen käyttö selkeää. Mittaristossa on riittävästi informaatiota näkyvissä yhtä aikaa, mutta kunnollista hetkellisen kulutuksen näyttöä ei ole. Säilytystilaa on kohtalaisen hyvin.

BMW 320d vastaa mallisarjan uskollisten asiakkaiden toiveita. 5-sarjaan verrattuna se tuntuu kuitenkin monilta osin säästöbudjetilla tehdyltä. Moottori ja vaihteisto toimivat upeasti. Ajettavuus kesäkelillä jää arvioitavaksi myöhemmin.

Suorituskyky 9,6

320d on eräs markkinoiden parhaista 4-sylinterisistä dieselmoottoreista ja suorituskyky on mainio.

Mukavuus 8,3

Business-pakettiin sisältyy kaikki olennaisimmat varusteet. Istuimet ovat hyvät, mutta eivät täydelliset. Takaistuintilat ovat ulkomittoihin nähden niukat.

Luotettavuus 8,0

Turvallisuus on huippuluokkaa. Takuu on vain 2 vuotta.

Ajomiellyttävyys 8,6

3-sarja on kotonaan Saksan moottoriteillä. Suomen talvessa tilanne on ankeampi. Jousitus on jämäkkä, mutta varsin mukava. Rengasmelua on vähän, mutta moottori raksuttaa kuuluvasti. Näkyvyys on hyvä.

Ulkonäkö 8,4

Muotoilu on BMW:lle tyypillinen ja kokonaisuus tyylikäs. Sisustus ei näytä kovin ylelliseltä.

Polttoaineen kulutus 9,6

Kulutus on luokkansa pienimpiä ja huoltovälit pitkät.

Valmistuslaatu 8,5

Viimeistelyn taso jää selvästi 5-sarjasta eikä edusta luokan parhaimmistoa.

Sisätilojen suunnittelu 7,2

Tavaratila on pienehkö samoin kuin lastausaukko. Sääilytystilaa on kohtalaisesti.

Luokkansa paras 9,2

Ominaisuudet ovat lähellä luokan kärkeä ja vanhat asiakkaat ovat varmasti tyytyväisiä uuteen malliin.

Toimituksen arviointiperusteisiin tästä.

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi